REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT- 2 (15 decembrie 2020)

Un șahist moldovean a obținut locul 2 la o competiție internațională

Ivan Schițco a obținut victorii la Turneul internațional de șah „Memorialul Vasilișin”, desfășurat orașul Lvov (Ucraina). Maestrul Internațional a acumulat 6 puncte din 9 posibile în cadrul competiției, astfel clasîndu-se pe locul II. Evenimentul a avut loc, având printre participanți trei mari maeștri și șase maeștri, reprezentanți ai Ucrainei, Cehiei, Rusiei, Belorusiei și Moldovei. Pe primul loc s-a clasat Alexei Kislinsky (Cehia), pe locul doi – Ivan Schițco (Moldova), pe locul 3 – Vladislav Larkin (Ucraina).

 

R. Moldova va adera la Protocolul privind schimbul de informații dintre statele membre CSI

R. Moldova va adera la Protocolul privind schimbul de informații în formă electronică dintre statele membre ale Comunității Statelor Independente în scopul efectuării administrării fiscale. Comisia politică externă și integrare europeană va propune plenului Parlamentului aprobarea respectivului proiect. Protocolul prevede schimbul automat de informații între autoritățile fiscale ale statelor semnatare privind anumite tipuri de venit ale persoanelor juridice și fizice, obținute într-un alt stat semnatar al Protocolului.

 

Poliția a depistat droguri în valoare de 8 milioane de lei

Poliția a destructurat activitatea unui grup infracțional, specializat în comercializarea drogurilor sintetice de tip PVP prin intermediul magazinelor online. În cadrul operațiunii au fost efectuate 23 de percheziții, fiind reținute 9 persoane. Valoarea drogurilor sechestrate se ridică la suma de aproximativ 8.000.000 de lei, un gram de PVP era vîndut consumatorilor cu prețul de 800 de lei. Dacă vinovăția acestora va fi demonstrată, ei riscă o pedeapsă sub formă de închisoare de la 7 la 15 ani.

 

Parlamentul va modifica legislația care reglementează angajarea străinilor la muncă în R. Moldova

Procesul de angajare a străinilor la muncă în R. Moldova va fi optimizat. Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a decis, la ședința de astăzi, să propună plenului Parlamentului aprobarea, în lectura a doua, a unui proiect de modificare a legislației. Potrivit proiectului, urmează a fi exclusă obligativitatea autentificării notariale a spațiului locativ în procesul de documentare a lucrătorilor străini. De asemenea, angajatorul nu va mai fi obligat să achite străinilor un salariu mediu prognozat pe economie, așa cum prevede, în prezent legislația.

 

Carabinierii ar putea prelua atribuția de restabilire a ordinii publice

Inspectoratul General de Carabinieri va trece treptat la îndeplinirea serviciului militar pe bază de contract, pînă în data de 31 decembrie 2021. Un proiect de modificare a legislației în acest sens a fost aprobat astăzi de către Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului. Potrivit proiectului, atribuțiile ce țin de asigurarea ordinii publice la întruniri, manifestări cultural-sportive și a altor activități similare, vor trece din competența poliției în cea a carabinierilor, începînd cu 1 ianuarie 2022. Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați PSRM și urmează a fi dezbătută în ședința plenară a Parlamentului.

 

Doi moldoveni au fost condamnați în Marea Britanie la 15 și 20 de ani de închisoare

Trofim Midoni, în vîrstă de 21 de ani și Valeriu Frunza, în vîrstă de 24 de ani, ambii stabiliți în Anglia, au fost găsiți vinovați în săvîrșirea mai multor infracțiuni. Astfel, Frunza a fost condamnat pentru 12 infracțiuni, inclusiv viol, tentativă de viol, răpire și agresiune sexuală. Inițial, acesta a primit o condamnare de 18 ani, care a fost prelungită la 20 de ani, fiind recunoscut drept un pericol pentru public. Midoni a fost găsit vinovat de săvîrșirea a opt infracțiuni și a fost condamnat la 13 ani de închisoare. Ulterior, magistrații i-au înăsprit sentința pînă la 15 ani, din același motiv.

 

Peste 12000 de contracte de locațiune au fost înregistrate la Serviciul Fiscal de Stat

Pe parcursul lunilor ianuarie-noiembrie 2020 au fost înregistrate 12081 contracte de dare în locațiune/chirie/arendă a bunurilor imobile. Acestea au fost înregistrate la Direcțiile deservire fiscală din teritoriul în care sînt amplasate. Urmare a transmiterii în locațiune a bunurilor imobile și drept rezultat al înregistrării contractelor de către Serviciul Fiscal de Stat, pe parcursul lunii ianuarie 2020 la buget au fost încasate venituri în sumă de 22,5 milioane lei, depășind veniturile încasate în perioada similară a anului precedent cu 2,3milioane lei.

 

Primăria Chișinău a lansat un sondaj pentru locuitorii capitalei

Administrația municipiului Chișinău a lansat astăzi un sondaj public referitor la selectarea itinerarului unei noi linii de transport public. Potrivit informațiilor prezentate pe site-ul oficial al Primăriei Chișinău, noua linie ar trebui să traverseze strada Albișoara, nou renovată. Autoritățile vor să afle dacă această arteră ar trebui să aibă ca punct final sectorul Botanica ori sectorul Buiucani. Astfel, participanții la sondaj ar trebui să aleagă dintre șapte posibile trasee pe care va fi instituită nouă rută. Sondajul se desfășoară în perioada 15 – 28 decembrie 2020.

 

Șapte cazuri de hipotermie au fost înregistrate în ultimele zile

Șapte persoane, cu vîrste cuprinse între 50 și 91 de ani, au fost diagnosticate cu hipotermie de gradul I-II. Cazurile au fost înregistrate în Chișinău și în raioanele Cimișlia, Călărași și Drochia. După acordarea asistenței medicale de urgență, șase pacienți au fost transportați la spital pentru tratament în condiții de staționar. Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în perioada 7 – 13 decembrie, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 15486 de solicitări. La instituțiile medicale spitalicești din țară au fost transportați 5589 de pacienți, dintre care 4933 maturi și 656 copii.

 

Mai mulți polițiști sînt cercetați de SPIA după ce ar fi pretins mită

Ofițerii SPIA al MAI, în comun cu procurorii, au documentat acțiunile pretins ilegale de corupere pasivă comise de către ofițerii de sector din cadrul Inspectoratului de Poliție Botanica. Aceștia ar fi pretins de la un bărbat 17 mii de lei pentru a nu fi sancționat pentru un pretins caz de agresiune. Potrivit datelor SPIA, în cadrul măsurilor speciale de investigații, a fost transmisă sub control autorizat prima tranșă în valoare de 4000 lei. La cea de-a doua tranșă, în valoare de 625 euro, un ofițer a fost reținut în flagrant. Dacă vor fi găsiți vinovați, oamenii legii riscă închisoare de la 5 la 10 ani.

 

A avut loc recepția finală și darea în exploatare a 9 km de drum ai Coridorului 11

A avut loc recepția finală și darea în exploatare a sectorului 2 al Coridorului 11, cu o lungime de 8,9 km, odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare. Construcția tronsonului ce conectează localitățile Izbiște, Cruglic și Ohrincea din raionul Criuleni s-a încheiat la sfîrșitul lunii noiembrie a anului curent. Membrii comisiei de recepție, formată din reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii și Administrației de Stat a Drumurilor, au evaluat calitatea lucrărilor și au semnat actele de recepție finală.

 

O expoziție dedicată datinilor, tradițiilor și obiceiurilor de iarnă a fost deschisă la Biblioteca Națională

La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost deschisă astăzi expoziția cu genericul ”Datini, tradiții și obiceiuri de iarnă ale poporului român”. Expoziția cuprinde circa 200 de documente (monografii, dicționare, culegeri de colinde, publicații seriale, cărți poștale), este structurată tematic și are cinci compartimente care includ documente despre tradițiile și obiceiurile calendaristice ale sărbătorilor de iarnă.

 

A fost inaugurată „Expo Business Moldova 2020”

„Expo Business Moldova 2020” este prima expoziție virtuală, inaugurată astăzi pe un portal nou specializat, lansat de Camera de Comerț și Industrie (CCI) a R. Moldova. Inițiativa este o măsură de răspuns pentru companiile interesate de noutățile în ceea ce ține de produse şi servicii, în ţară şi peste hotare, în contextul pandemiei, cînd multe evenimente expoziționale nu pot fi desfășurate.