REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (14 iulie 2021)

În Capitală a fost inaugurat Festivalul „Te salut, Chișinău!”

În Capitală a fost inaugurat festivalul „Te salut, Chișinău”, ediția I, care se va desfășura timp de patru zile. Proiectul este dedicat aniversării a 585 de ani de la prima atestare documentară a Chișinăului și va include diverse activități cultural-artistice. În acest context, Primarul General, Ion Ceban și viceprimarii capitalei au participat la flash-mobul cu genericul „Te salut, Chișinău!” organizat pe strada pietonală Eugen Doga. Potrivit Primăriei municipiului Chișinău, programul cultural va include expoziții și mese rotunde tematice, întîlniri cu scriitorii; recitaluri cu diverse genuri de muzică (clasică, populară, folclor, jazz, etno jazz).

 

Sheriff s-a calificat în turul doi al Ligii Campionilor

Sheriff a acces în turul doi preliminar al Ligii Campionilor. După 4-0 cu Teuta în deplasare, echipa din Tiraspol a învins campioana Albaniei și pe teren propriu, scor 1-0. Singurul gol a fost marcat deja în minutul 6, de Adama Traore. Antrenorul ucrainean Yuri Vernydub a folosit următorii jucători: Athanasiadis, Cristiano, Arboleda, Dulanto (Radeljic 46), Julien, Thill, Kyabou, Luvannor (Yansane 46), Traore (Bizjak 82), Castaneda (Zapata 71), Dago (Banda 60). În turul doi preliminar al Ligii Campionilor, Sheriff va întîlni învingătoarea perechii Alashkert – Connah’s Quay.

 

Consiliul consultativ de sănătate publică pe lîngă Prim-ministru s-a întrunit în ședință

La Guvern s-a întrunit Consiliul consultativ de sănătate publică pe lîngă Prim-ministru, prezidată de șeful interimar al Executivului, Aureliu Ciocoi. Pe ordinea de zi a ședinței s-au regăsit mai multe subiecte, printre care sporirea ratei de vaccinare a populației și stabilirea unor măsuri de gestiune a situației epidemiologice determinate de răspîndirea noilor tulpini ale SARS-CoV-2. În ceea ce privește acoperirea vaccinală, doar 9,14% din numărul populației generale s-a vaccinat cu ambele doze, iar 14,31% au o singură doză administrată. În rîndul lucrătorilor medicali, rata imunizării cu ambele doze se ridică la 80,02%. Din volumul total de 1.248.090 de doze de vaccin recepționate de țara noastră, de la începutul campaniei de vaccinare și pînă în prezent - au fost utilizate 803.049 doze.

 

Peste 25 de km ai drumului național Bălți-Fălești-Sculeni vor fi finalizați către sfîrșitul lunii iulie

Reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor au discutat cu reprezentanții antreprenorului Impresa Pizzarotti & C S.p.A (Italia) pe marginea reabilitării drumului R16, ce traversează nordul Moldovei începînd cu localitatea Sculeni spre Bălți. Lucrările de reabilitare a drumului național sînt divizate în două loturi și înregistrează un progres de execuție de peste 98% pe primul lot și circa 82% pe al doilea lot. În prezent, antreprenorul execută lucrări de instalare a panourilor informative și a indicatoarelor rutiere, amenajare a intersecțiilor și acceselor la proprietăți.

 

8.612 contracte de locațiune, înregistrate la SFS în perioada ianuarie-iunie 2021

Serviciul Fiscal de Stat întreprinde în permanență măsuri de conformare și informare a persoanelor fizice care transmit în locațiune bunuri imobile. Astfel, în perioada lunilor ianuarie – iunie 2021, la Serviciul Fiscal de Stat s-au înregistrat 8 612 contracte de locațiune/chirie. De asemenea, urmare a acțiunilor întreprinse au fost identificate 3 069 persoane fizice ce dau în locațiune/chirie bunuri imobile. Totodată, la 448 persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile și nu s-au conformat prevederilor legale au fost calculate suplimentar spre plată la buget 483,2 mii lei, penalități – 39,1 mii lei și amenzi – 79,3 mii lei.

 

Blocul electoral „Renato Usatîi” a fost avertizat de către CEC

Comisia Electorală Centrală a avertizat Blocul electoral „Renato Usatîi” pentru admiterea depășirii plafonului donațiilor în contul ”Fondul electoral”, în cadrul recentelor alegeri legislative. În ședința extraordinară de astăzi a autorității electorale centrale, aceasta a luat act de informațiile cuprinse în rapoartele privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, prezentate la situația din 2 iulie curent, a 19 concurenți electorali.

 

Sindicatele au cerut angajatorilor să protejeze salariaţii de caniculă

Confederaţia Naţională a Sindicatelor a solicitat agenţilor economici să asigure toate măsurile prevăzute de legislaţie, astfel încît salariaţii să nu fie afectaţi de căldură în orele de lucru. Asta în condiţiile în care pe teritoriul ţării a fost emis Cod galben de caniculă pentru perioada 14-19 iulie. Sindicaliştii invocă că, potrivit Legii securităţii şi sănătăţii în muncă, angajatorul este obligat să ia măsurile necesare pentru protecţia securităţii şi a sănătăţii lucrătorilor, inclusiv pentru prevenirea riscurilor profesionale.

 

Prima ședință a parlamentului va fi prezidată de către socialistul Eduard Smirnov

Prima ședință a Legislativul nou-ales se va desfășura, la convocarea preşedintelui R. Moldova, în cel mult 30 de zile de la alegeri, adică nu mai tîrziu de 10 august 2021. Aceasta va fi prezidată de către socialistul Eduard Smirnov, cel mai vîrstnic deputat din actualul parlament, care va împlini în septembrie 82 de ani. Din data şedinţei de constituire, Parlamentul se va considera legal constituit.

 

Pădurea Domnească s-a ales cu un nou zimbru în colecție

Un zimbru imens, care este asemeni Calului lui Troian a fost instalat la Zimbrăria din Pădurea Domnească, care este o rezervație naturală ce se află de-a lungul Prutului. Creația a fost realizată de sculptorul Alexei Vidrașcu. Sculptura a fost instalată în preajma unui festival grandios care va avea loc la zimbrărie, despre aceasta anunță responsabilii rezervației.

 

Guvernatorul a avut o întîlnire cu Ambasadorul SUA

În cadrul discuției, părțile au făcut un schimb de opinii referitoare la evoluția situației sociale, economice și politice din R. Moldova în contextul alegerilor parlamentare anticipate. De asemenea, a fost abordat subiectul evoluției companiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Bașcanul a vorbit diplomatului despre vizita sa la Strasbourg și despre întîlnirile cu conducerea APCE, Consiliul Europei și Comisia de la Veneția. Irina Vlah a vorbit și despre etapa de construcție a IT Digital Hub, realizarea căruia este susținută de Guvernul SUA.