REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT- 2 (14 decembrie 2020)

Șeful Poliției de Frontieră și-a depus raportul de demisie

Șeful Poliției de Frontieră, Corneliu Groza, și-a depus raportul de demisie. Cererea lui Groza urmează să fie votată de membrii Cabinetului de miniștri. Informația a fost confirmată de către purtătoarea de cuvînt a Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi. „Încă nu se cunoaște dacă ministrul Afacerilo Interne, Pavel Voicu, a semnat raportul. Urmează să fie aprobat de Guvern”, a declarat purtătoarea de cuvînt a Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi.

 

Vinurile din Moldova, premiate la cea mai apreciată competiție din America de Nord

Vinificatorii Moldovei au obținut locuri de frunte în cadrul „Sélections Mondiales des Vins Canada” – cea mai apreciată competiție din America de Nord. Anunțul a fost făcut de Wine of Moldova. „Anul acesta a fost prima ediție de participare pentru Vinul Moldovei și din primul an avem 21 de medalii din care 5 sînt Grand Gold”, menționează sursa. Moldova a fost reprezentată la concurs de 14 de vinării din țară.

 

Suburbiile capitalei vor primi în 2021 aproximativ 120 milioane de lei

Primăria municipiului Chișinău a alocat pentru 2021 aproximativ 120 de milioane de lei pentru localităților suburbane. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat la ședința on-line a serviciilor municipalității de astăzi că va începe consultări cu primarii localităților suburbane la tema alocațiilor bugetare pentru anul 2021. „Am prevăzut în bugetul pentru anul 2021 aproximativ 120 de milioane de lei care vor fi destinate localităților suburbane pentru dezvoltarea unor proiecte care țin de infrastructură – rețele de apă/canalizare și drumuri, dar și reparația școlilor ori grădinițelor”, a declarat Ceban.

 

Un tată din Capitală și-a agresat sexual propria fiică

Un bărbat din capitală riscă ani grei de pușcărie pentru că și-ar fi agresat sexual timp de patru luni propria fiică minoră. Angajații Procuraturii municipiului Chișinău au încheiat urmărirea penală și au expediat dosarul penal în care figurează individul pe masa magistraților, scrie Cotidianul. Probele acumulate de către angajații Procuraturii municipiului Chișinău, Oficiul Centru arată că infracțiunile au fost comise în perioada ianuarie – mai 2020 într-un apartament din capitală.

 

Un bărbat a fost plasat în arest pentru comercializarea drogurilor

Serviciul Vamal și procurorii au contracarat o schemă de contrabandă cu substanțe narcotice în proporții deosebit de mari. Drogurile erau introduse în țară prin intermediul coletelor poștale. În dosar figurează două persoane. Una dintre ele era responsabilă de efectuarea online a comenzilor de substanțe narcotice din afara țării. Actualmente, unul dintre învinuiți este plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Dacă vina îi va fi demonstrată, tînărul riscă pînă la 15 ani de pușcărie.

 

53 de persoane aflate în urmărire penală, reținute de către Poliția Capitalei

În perioada 07 decembrie – 13 decembrie, de către ofițerii secției investigare infracțiuni și securitate publică au fost reținute 53 de persoane aflate în urmărire penală, dintre care 37 de persoane reținute pentru comiterea diferitor genuri de infracțiuni și se eschivau de a se prezenta la organul de urmărire penală, 15 persoane reținute ca debitori de stat și o persoană ca pierdută fără veste. Angajații Poliției Capitalei continuă măsurile speciale de investigație și urmărire penală privind reținerea persoanelor aflate în urmărire penală.

 

A fost înregistrat primul caz de hipotermie din acest sezon

Odată cu răcirea vremii a fost înregistrat primul caz de hipotermie în Chișinău. Poliția a făcut 14 de razii, și au fost depistate 33 de persoane supuse acestui risc. Oamenii au fost plasați în Instituțiile corespunzătoare. Comisarul Lilian Luca a declarat că primul caz de hipotermie a fost înregistrat în sectorul Botanica al orașului. Un om al străzii a fost găsit de poliție și plasat într-un centru special.

 

Un fost polițist a fost reținut de CNA

Un fost angajat al Secției cercetarea accidentelor rutiere din cadrul Direcției Poliție a fost reținut de ofițerii CNA după ce a extorcat 5000 de euro de la un șofer. Potrivit datelor CNA, acesta este bănuit că ar fi promis unui șofer să-l ajute să scape de dosarul penal, pornit pe faptul tamponării unui pieton, soldat cu urmări grave. Suspectul a fost reținut pentru 72 de ore, iar pe cazul dat a fost inițiată o urmărire penală pentru trafic de influență. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă amendă sau pînă la șase ani de închisoare.

 

Situația pandemică în sistemul educațional rămîne gravă

Conform ultimelor date actualizate, la data de 11 decembrie, 16 instituții de învățămînt general din țară activează la distanță din cauza carantinei ca și în cazul a 398 de clase. Numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este de 504, iar 10 921 de elevi au fost plasați în regim de autoizolare. 673 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul Coronavirus și 417 se află în izolare. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 149 de persoane, iar alte 179 se află în autoizolare.

 

Toate panourile publicitare din Chișinău ar putea fi demontate

Primarul municipiului Chișinău a solicitat Consiliului Municipal aprobarea cît mai rapidă a regulamentului cu privire la publicitatea stradală. Dacă regulamentul nu va fi aprobat, după 31 decembrie toate panourile publicitare din oraș vor fi date jos. Primarul Ion Ceban a declarat că în Consiliul Municipal Chișinău /CMC/ nu se dorește aprobarea mai rapidă a Regulamentului cu privire la publicitatea stradală. „După un an de consultări cu asociațiile de publicitate am constatat că, la ultima ședință a Consiliului Municipal Chișinău, mai mulți consilieri au fost împotriva aprobării acestui regulament. Solicit ca acest lobby să se oprească”, a declarat Ceban.

 

Un liceu din Basarabeasca este eficientizat energetic cu susţinerea UE

Clădirea Liceului Teoretic „Matei Basarab" din orașul Basarabeasca este eficientizată energetic în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud. În prezent, se desfășoară lucrări de construcție a acoperișului clădirii, a sistemelor de ventilare și electricitate, lucrări de termoizolare a soclului și construcție a nodurilor sanitare în interiorul instituției. Astfel, acum cînd iarna, practic, și-a intrat în drepturi și temperaturile au scăzut simțitor, elevii care își fac studiile și profesorii care își desfășoară activitatea didactică în cadrul liceului „Matei Basarab" au parte de căldură”, conform ADR Sud.