REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (13 mai 2019)

Vremea se va încălzi considerabil

Săptămîna începe cu o încălzire considerabilă a vremii. Luni, 13 mai temperaturile vor depăși 23 de grade Celsius, iar cerul va fi variabil, cu șanse minime de precipitații. Pe timp de noapte mercurul din termometre nu va coborî sub 12 grade, în timp ce marți va fi la fel de cald ca și astăzi și nu vom avea precipitații. Ploile slabe ar putea reveni miercuri și joi, cînd temperaturile vor coborî ușor.

 

45 de persoane au fost eliberate din penitenciarele din R. Moldova

Săptămîna trecută, în penitenciare a fost înregistrat un număr de 7089 persoane, 45 - persoane eliberate, 31 - reținute și plasate în izolatoarele de urmărire penală, 958 - încadrate benevol în cîmpul muncii. Doi condamnați au fost transferați din Federația Rusă și au fost plasați în Penitenciarul nr.13-Chișinău. Potrivit planului activităților de educație, deținuții au beneficiat de 98 ore educative. Prezența beneficiarilor la programele educative și psiho-sociale a fost de 1191 persoane.

 

112 persoane au încălcat legislaţia frontalieră

În perioada 6 – 12 mai 2019, la „frontiera verde” și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au notificat 108 evenimente, cu documentarea a 112 persoane, care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională a R. Moldova. Astfel, au fost înregistrate 36 de încălcări ale regimului zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere; 24 de cetățeni străini au încălcat regimul de ședere pe teritoriul R. Moldova; 45 de conducători auto au ignorat regulile de transportare și de folosire a vinietelor. În decursul săptămînii precedente, 111 cetăţeni străini, dar și 91 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în R. Moldova.

 

Peste 1500 de șoferi au fost sancționați în zilele de odihnă

Peste 1500 de șoferi au fost documentați în minivacanţa de 9 mai de către angajații Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP) pentru încălcarea regulilor de circulație. Ofițerul de presă al inspectoratului nominalizat, Natalia Golovco, a specificat că din cei peste 1500 de conducători documentaţi, 1000 de șoferi au depășit limita de viteză admisă, alți 74 au fost înlăturați de la volanul mașinii, deoarece se aflau în stare de ebrietate, iar alți 65 de șoferi nu aveau cuplată centura de siguranță. În această perioadă au avut loc 26 de accidente rutiere grave, soldate cu o persoană decedată și 29 traumatizate.

 

În 2018, Calea Ferată a Moldovei a înregistrat pierderi de peste 70 de milioane de lei

Deși au anunțat despre achitarea restanțelor la salarii și majorarea lor, Calea Ferată a Moldovei rămîne în continuare într-o situația financiară dificilă. Astfel, întreprinderea a înregistrat în 2018 pierderi de peste 73 de milioane de lei. În anul 2018 veniturile din vînzări ale Căii Ferate a Moldovei au coborît pînă la 937 de milioane de lei, adică cu 5% mai puține decît în 2017. După un profit de 7,14 milioane de lei în 2017, întreprinderea a înregistrat în 2018 pierderi de peste 73 de milioane de lei.

 

Mai multe parcuri și scuaruri din capitală vor fi modernizate

Mai multe scuaruri și parcuri din capitală vor fi amenajate și modernizate. Pentru aceasta, în anul curent au fost alocate fiecărei preturi de sector cîte 5 mln de lei. „Prioritatea noastră stabilită la începutul anului este să creăm mai multe zone de odihnă și agrement pentru oameni în oraș. Către sfîrșitul sezonului trebuie să venim cu finalizarea lucrărilor”, a declarat la ședința operativă de luni, 13 mai, a serviciilor primăriei edilul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu.

 

O înotătoare din R. Moldova a obținut două medalii de aur

Înotătoarea din R. Moldova, Anastasia Basisto, a cucerit două medalii de aur și una de argint la Balcaniada. Competiția a fost organizată în Grecia. Sportiva din Bălți s-a impus la 100 și 200 metri bras, iar pe distanța 50 metri bras a ocupat locul 2. La 50 metri stil liber, Ivan Semidetnîi, de asemenea din Bălți, a cucerit bronzul. În clasamentul pe medalii R. Moldova a ocupat locul 6.

 

Circa o mie de cîini din capitală vor fi sterilizați

Circa o mie de cîini fără stăpîn din capitală vor fi sterilizați. Intervențiile vor fi efectuate de 15 medici din partea Organizației Mondiale a Veterinarilor (World Vets) care vor sosi la Chișinău la sfîrșitul acestei săptămîni. Medicii se vor afla în țara noastră pînă la 25 mai. Intervențiile vor fi efectuate gratuit la Centrul municipal de sterilizare a populației canine, iar animalele vor fi ulterior eliberate.

 

23 de cazuri noi de scarlatină au fost înregistrate în capitală

Un număr de 23 de cazuri noi de scarlatină au fost înregistrate în capitală săptămîna trecută, cu patru cazuri mai puțin decît în săptămîna anterioară. Informațiile au fost prezentate luni, 13 mai, la ședința operativă a primăriei de șeful interimar al Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate, Carolina Olaru. Potrivit sursei citate, săptămîna trecută numărul cazurilor noi de infecții acute ale căilor respiratorii superioare s-a redus în jumătate.

 

OSCE va solicita informaţii despre dosarele penale pe numele funcţionarilor transnistreni

OSCE va expedia o scrisoare procurorului general al R. Moldova, în care va solicita informaţii despre numărul dosarelor penale existente astăzi pe numele funcţionarilor transnistreni, despre infracţiuni şi dacă sînt deschise noi cauze penale. Potrivit site-ul aşa-zisului preşedinte al autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, despre aceasta a anunţat reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Franco Frattini, în cadrul vizitei sale la Tiraspol. El a fost însoţit de Ambasadorul Slovaciei în RM, Dusan Dacho, Ambasadoarea Italiei, Valeria Biagiotti, şeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch.