REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (12 februarie 2020)

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție este cercetat într-un nou dosar

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, este cercetat într-un nou dosar, iniţiat pentru îmbogăţire ilicită, şi rămîne în arest. Anunţul a fost făcut miercuri, 12 februarie, în cadrul unui briefing de procurorul general Alexandr Stoianoglo. Potrivit sursei citate, Procuratura Generală a finalizat vineri, 7 februarie, urmărirea penală și a expediat în judecată cauza penală de învinuire a fostului șef al Procuraturii Anticorupție de ”abuz de serviciu”, ”fals în acte publice” și ”amestecul în înfăptuirea urmăririi penale”. Procurorul General a specificat că ex-şeful PA este implicat şi în alte dosare, la care în prezent lucrează oamenii legii.

 

Peste 370 de cazuri de gripă au fost înregistrate în R. Moldova în ultima săptămînă

Specialiştii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/ au înregistrat în ultima săptămînă 372 cazuri de gripă. Conform datelor ANSP, în această perioadă, medicii au tratat 145817 cazuri de infecţii respiratorii acute, iar în Laboratorul virusologic al instituției au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, prin metoda molecular biologică, 510 de probe. În urma investigaţiilor, s-a depistat prezenţa gripei la 100 de persoane.

 

Premierul Ion Chicu s-a întîlnit cu un grup de investitori canadieni și israelieni

În dimineața zilei de miercuri 12 februarie, prim-ministrul Ion Chicu s-a întîlnit cu un grup de investitori. Din cadrul delegației au făcut parte reprezentanți ai companiei Black Moose Ressources LTD din Canada și reprezentanți ai grupului A-Geffen din Israel. Ion Chicu a vorbit oamenilor de afaceri despre starea economiei R. Moldova, menționînd că anul 2019 a fost încheiat cu un deficit bugetar de 1,4 p.p., datoria publică față de PIB a fost redusă cu 1,9 p.p., în prezent constituind 25,2 p.p. din PIB. Oamenii de afaceri au informat premierul despre domeniile de interes, printre care sectorul energetic, în special regenerabilele, agricultura organică, sectorul zootehnic și infrastructura aeroportuară.

 

Chişinăuienii vor putea contacta mai uşor furnizorul de căldură

Termoelectrica a anunţat miercuri, 12 februarie, că îşi îmbunătăţeşte platformele de comunicare și interacțiune cu consumatorii şi lansează numărului unic de contact al Serviciului Call-Center – 1300. Potrivit Serviciului de presă al instituţiei, prin intermediului numărului scurt de telefon 1300, locuitorii capitalei vor avea acces la aceeași gamă de servicii și operațiuni ce erau disponibile și pînă acum la numărul 022 447 447.

 

Șeful diplomației moldovenești va efectua o vizită de lucru în Letonia

În perioada 12-13 februarie curent, ministrul de externe Aureliu Ciocoi va efectua o vizită de lucru în Republica Letonia. Programul vizitei va include întrevederi cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Letonia, Edgars Rinkevics, precum și la Parlamentul leton (Saeima) cu președintele Comisiei Afaceri Externe Rihards Kols, președintele Comisiei Afaceri Europene Anda Terauda, secretarul Comisiei pentru Securitate Națională Daniels Pavluts, și membrii Grupului de prietenie interparlamentară Republica Moldova - Republica Letonia.

 

Ministrul de externe a avut o întrevedere cu reprezentanții proiectului German Economic Team

Ministrul de externe Aureliu Ciocoi a discutat cu Ambasadorul Republicii Federale Germania în R. Moldova, Angela Ganninger și conducătorul echipei de consultanță German Economic Team (GET) Dr. Ricardo Giucci, proiectele de asistență implementate în R. Moldova. Ministrul Ciocoi a salutat oferirea suportului guvernului R. Moldova prin consultanță GET în domeniile dezvoltării economice și reformelor. Domeniile de consultanță ale GET Moldova sînt: analiza macroeconomică, dezvoltarea sectorului privat, dezvoltarea sectorului energetic, dezvoltarea pieței financiare.

 

Programul „Prima Casă” a depășit cifra de 4.000 de beneficiari

De la lansarea Programului de stat „Prima Casă” pînă în prezent au fost procurate 4019 locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2 miliarde lei, în timp ce suma totală a garanțiilor active constituie un miliard lei, anunță un comunicat al Ministerului de Finanțe. Din 3999 beneficiari, 2825 sînt familii, iar 1194 sînt tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31,5 ani. Totodată, din numărul total al beneficiarilor programului, 571 de persoane beneficiază de compensații în cadrul Programului Prima Casă 2, destinat persoanelor angajate în sectorul bugetar.

 

R. Moldova va adera la protocoale internaționale care vor facilita cooperarea serviciilor poștale

R. Moldova va ratifica Protocolul adițional la Convenția poștală universală și Protocolul final la acesta, cel de-al 10-lea Protocol adițional la Constituția Uniunii Poștale Universale (UPI) și cel de-al doilea Protocol adițional la Convenția poștală universală. Deputații din Comisia economie, buget și finanțe au aprobat, în ședința de miercuri, 12 februarie, corapoarte pentru proiectele de lege privind ratificarea celor trei documente internaționale. De asemenea, mai multe comisii și-au dat avizul pozitiv pentru ratificarea actelor respective. Prin semnarea Protocolului adițional la Convenția poștală universală, țările membre trebuie să vegheze ca operatorii lor desemnați să asigure acceptarea, prelucrarea, transportul și distribuirea trimiterilor poștale.

 

O bătrînă de 80 de ani a murit, sub roțile unei mașini, în orașul Leova

O femeie de ani a 80 de ani a murit sub roțile unui autoturism, după ce șoferul mașinii nu ar fi observat-o. Accidentul fatal a avut loc în data de 11 februarie, în orășelul Leova. Tragedia s-a întîmplat pe teritoriul pieței din localitate. Ofițerul de presă de la Leova, Cristina Ciobanu a declarat că bărbatul de 42 de ani efectua manevra cu spatele și nu ar fi observat-o pe bătrîna în vîrstă de 80 de ani. Femeia a fost lovită cu partea din spate a mașinii, iar martorii au chemat ambulanța. Medicii au preluat pacienta și au dus-o, în stare gravă, la spitalul rational, unde a decedat.

 

Serviciile publice ale Primăriei municipiului Chișinău vor fi digitalizate

Serviciile publice ale Primăriei municipiului Chișinău vor fi digitalizate. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a semnat astăzi un memorandum de înțelegere cu Asociația Națională a Companiilor din Domeniul IT pentru dezvoltarea sistemului de digitalizare al serviciilor publice. „Digitalizarea activității Primăriei va crește gradul de comunicare al locuitorilor Chișinăului cu autoritățile locale și va crește gradul de accesibilitate al cetățenilor la servicii, iar prin reducerea factorului uman, va diminua corupția”, a spus Ceban.

 

Comisia interguvernamentală moldo-azeră pentru comerț și cooperare economică își va relua activitatea

Prim-ministrul Chicu s-a întîlnit miercuri, 12 februarie, cu Gudsi Osmanov, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan în R. Moldova. Ion Chicu a vorbit despre dinamica relaţiilor bilaterale, apreciind pozitiv discuția avută la sfîrșitul anului 2019 cu premierul Azerbaidjanului, Ali Asadov. Șeful Executivului a confirmat obiectivul R. Moldova de a impulsiona relațiile comercial-economice dintre cele două state. La rîndul său, Gudsi Osmanov a exprimat intenția ţării sale pentru colaborare reciproc avantajoasă. În cadrul discuției a fost abordat subiectul organizării unui forum al oamenilor de afaceri ca platformă de comunicare pentru antreprenorii din ambele state.

 

Un bărbat din Cahul a fost reţinut de CNA după ce a extorcat 650 de euro

Un bărbat din Cahul a fost reţinut de ofiţerii Direcţiei generale teritoriale Sud a Centrului Național Anticorupție /CNA/, fiind suspectat că ar fi extorcat de la o tînără 650 de euro pentru un permis de conducere. Potrivit CNA, bănuitul ar fi susţinut că are influenţă asupra responsabililor din cadrul Secţiei înmatricularea transportului şi calificarea conducătorilor auto din Cahul şi că-i poate determina să-i elibereze, fără probleme, permisul de conducere. Pentru mituirea acestora, bărbatul ar fi cerut 650 de euro. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă pînă la şase ani de închisoare sau amendă penală.