REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (17 aprilie 2020)

ANSP a amendat mai multe farmacii și instituții medicale

Pe parcursul primului trimestru al anului 2020, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au desfășurat controale la 1262 de instituții ce prestează servicii de asistență medicală primară (AMP), inclusiv Centre de Sănătate, Oficii ale Medicilor de Familie, Oficii de Sănătate și 242 de unități farmaceutice. În rezultatul controalelor efectuate, au fost întocmite 167 prescripții sanitare și 46 procese verbale de contravenție administrativă, fiind aplicate amenzi în sumă de peste 230 mii lei. La fel, pentru încălcări majore ale legislației în domeniul sănătății publice, au fost emise 21 de hotărîri de suspendare a activității sau interzicere.

 

Toți elevii din învățămîntul profesional tehnic vor fi promovați în următorul an de studii

Toți elevii din învățămîntul profesional tehnic vor fi promovați în următorul an de studii, indiferent de rezultatele obținute la unitățile de curs. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a decis că în perioada în care accesul în instituțiile de învățămînt este restricționat, nu se desfășoară evaluări sumative, inclusiv teze și examene. Media semestrială la unitățile de curs se va calcula doar în baza notelor acumulate pe parcursul semestrului. Pentru elevii care la unitățile de curs au obținut o medie mai mică decît 5.00 (cinci.00), se va organiza, după revenirea la studii, o perioadă suplimentară de recuperare.

 

Guvernul va aloca 1,4 miliarde de lei pentru sistemul de sănătate

Guvernul va aproba vineri, 17 aprilie, rectificări la bugetul de stat pentru 2020 și va aloca 1,4 miliarde de lei pentru sistemul de sănătate. Potrivit premierului Ion Chicu, pentru sistemul de sănătate au fost alocate suplimentar, 1,4 miliarde de lei. „Vom aloca suplimentar acești bani pentru sistemul medical al Republicii Moldova, ca să facă față acestei epidemii. Sînt diferite surse de finanțare, inclusiv credite externe”, a spus Chicu. Totodată, premierul a anunțat că vor fi alocate încă 1,6 miliarde de lei pentru bugetul asigurărilor sociale, dar și 2,1 miliarde de lei pentru ajutorul mediului de afaceri. Proiectul urmează să fie aprobat în Parlament.

 

Alte 105 cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în Moldova

Alte 105 de cazuri de infecție cu noul coronavirus au fost înregistrate joi, 16 aprilie în Republica Moldova după procesarea a 640 probe. Toate cazurile sînt cu transmitere locală. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 2154. Dintre care 2019 cazuri confirmate prin laborator și 135 cazuri confirmate clinic-epidemiologic. În total, 235 persoane au fost tratate şi 53 persoane au decedat din cauza COVID-19. Doar pe parcursul zilei de joi, au decedat 7 persoane.

 

Peste 500 de salvatori și pompieri vor asigura securitatea de Paști

Pe parcursul Sfintelor Sărbători salvatorii și pompierii vor fi la datorie. Pentru prevenirea și lichidarea situațiilor excepționale vor fi antrenați 510 angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență cu 150 unități de tehnică. IGSU recomandă cetățenilor să evite adunarea în grupuri a persoanelor. Oamenii sînt îndemnați să evite aprinderea vegetației uscate, gunoiului menajer, dar și a rugurilor. Pentru a evita incendiile în Noaptea Învierii, specialiștii recomandă oamenilor să se abțină de la aprinderea rugurilor tradiționale. Totodată, este interzis utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor. Pompierii menționează că este contraindicată folosirea chibriturilor, lumînărilor, lămpilor de iluminat cu petrol în spații cu pericol de incendiu cum ar fi depozite de furaje, magazii sau poduri. Specialiștii îndemnă ca lumînările să fie amplasate într-un suport stabil, incombustibil.

 

Bibliotecile oferă servicii online utilizatorilor

În contextul pandemiei cu COVID-19, bibliotecile și-au redirecționat activitatea în spațiul virtual, contribuind la dezvoltarea serviciilor online pentru utilizatori. Astfel, Biblioteca Națională a Republicii Moldova oferă acces la cataloagele electronice online: Catalogul TinRead și Catalogul Colectiv al Bibliotecilor Publice Teritoriale SIBIMOL, care sînt cele mai importante surse de informare a utilizatorilor. Prin Biblioteca Naţională Digitală Moldavica, http://www.moldavica.bnrm.md/, cei interesați au acces și la publicațiile patrimoniale cărți vechi, publicații periodice vechi, cărți poștale, ex-librisuri, manuscrise, hărți. Și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” promovează prin intermediul paginii de Facebook diverse surse utile pentru copii, părinți și cadre didactice.

 

Guvernul va aloca 2,1 miliarde de lei pentru a ajuta mediul de afaceri în perioada de criză

Executivul va aloca 2,1 miliarde de lei pentru măsuri de susținere a mediului de afaceri. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu. „Noi convocăm ședința Guvernului pentru a rectifica bugetul pentru anul 2020 și pentru a aloca resurse financiare suplimentare pe direcții prioritare. 2,1 miliarde de lei pentru ajutorul mediului de afaceri, aici sînt incluse toate acțiunile anunțate, inclusiv 1,3 miliarde de lei pentru subvenționarea agenților economici pentru plăți salariile sau impozite aferente plăților salariale. Din această sumă de 1,3 miliarde, 300 mln sînt acelea anunțate pentru perioada stării de urgență, iar în jur de un miliard, pentru agenții economici”, a spus Chicu. Totodată, șeful Cabinetului de miniștri a anunțat că 90 milioane de lei vor fi alocate pentru subvenționarea dobînzilor la credite pentru agenții economici.

 

Angajații IGP vor utiliza camere de corp

În contextul reformării sistemului polițienesc după modelul european, Inspectoratul General al Poliției /IGP/ a achiziționat 100 de camera de corp, care vor fi folosite de polițiștii din teren. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Vadim Cojocaru, a mers în subdiviziunile Inspectoratului Național de Patrulare pentru a transmite lotul. Pentru moment, camerele de corp sînt în regim de testare, polițiștii fiind instruiți în privința folosirii lor.

 

A început construcția Stației de tratare a levigatului la poligonul de la Țînțăreni

La începutul lunii curente au fost lansate lucrările de construcție a Stației de tratare a levigatului produs din deșeurile menajere solide stocate la poligonul municipal din comuna Țînțăreni. O comisie de specialiști, condusă de viceprimarul capitalei Ilie Ceban, au efectuat o vizită de lucru pe teren, pentru a vedea cum decurg lucrările. Concursul pentru selectarea agentului economic ce va executa lucrările de construcție a Stației de tratare a levigatului produs din deșeuri menajere solide la Poligonul din comuna Țînțăreni a avut loc în luna ianuarie. La acesta au participat 6 companii.

 

Euro și dolarul se vor ieftini

La sfîrșitul acestei săptămîni, euro și dolarul și-au continuat tendința de depreciere în raport cu leul moldovenesc. Astfel, în următoarele zile, dolarul va pierde patru bani și va avea un cost oficial de 17 lei și 71 de bani, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei. Moneda unică europeană se va ieftini cu nouă bani, pînă la nivelul de 19 lei și 27 de bani. Rubla rusească își va păstra prețul de 23 de bani, iar hrivna ucraineană va costa în continuare 65 de bani. 

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:37
02.05.24 - 13:34
03.05.24 - 12:37
02.05.24 - 13:32
04.05.24 - 13:23
03.05.24 - 12:22
04.05.24 - 18:50
02.05.24 - 01:15
09.05.24 - 17:17