REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (11 iunie 2021)

Absolvenții de liceu susțin examenul de bacalaureat la limba străină

16 mii de absolvenți de liceu susțin astăzi examenul de bacalaureat la limba străină. Potrivit Ministerului educației, cei mai mulți absolvenți de liceu vor susține examen la limba engleză. Din cei 16 121 de candidați, 11 113 vor scrie proba la Limba engleză, iar alții 4 821 la Limba franceză. Cei mai puțini au ales să susțină examenul de bacalaureat la limba spaniolă - doar 21. Alți 91 de elevi vor scrie la limba germană, 43 – la limba italiană, iar 32 la limba turcă. Examenele de bacalaureat se vor desfășura pînă în data de 22 iunie, iar rezultatele vor fi afișate în centrele de Bac în data de 27 iunie.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, înregistrate 60 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 4 946 de teste, dintre care 1 202 – teste Rapid – Antigen, fiind înregistrate 60 de cazuri noi. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 255 661. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul de cazuri noi, două sînt de import - din Rusia și Italia. Totodată, unul e în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești, sînt internați 201 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 52 în stare extrem de gravă. Alte 124 persoane au fost vindecate. În total, 248 384 persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Ministerul agriculturii a solicitat resurse financiare pentru a face față calamităților naturale

Ministerul agriculturii solicită alocarea din fondul de rezervă a 47 mln de lei pentru compensarea prejudiciilor producătorilor agricoli afectați de calamitățile natural. Ministrul Ion Perju a argumentat necesitatea alocării de urgență a sumei sus-numite pentru compensarea prejudiciilor producătorilor agricoli care anul trecut au fost afectați de secetă, iar în prezent - de inundații și grindină. Totodată, oficialul a solicitat și alocații financiare pentru procurarea rachetelor antigrindină. Perju a declarat că instabilitatea meteorologică va continua și poate afecta culturile agricole din anul curent.

 

Agenția Turcă de Cooperare și Coordonare repară un centru comunitar pentru copii defavorizați

Agenția Turcă de Cooperare și Coordonare în R. Moldova, TIKA, a realizat 70 la sută din reparațiile capitale ale Centrului comunitar pentru copii și tineri ,,Ștafeta" din municipiul Chișinău. Potrivit informațiilor prezentate de municipalitate, lucrările constau în replanificarea încăperilor, reabilitarea tavanelor, a dușumelelor și pereților, înlocuirea rețelei electrice, schimbarea tîmplăriei. De asemenea, vor fi realizate lucrări de exterior, care vizează renovarea fațadei Centrului și amenajarea terenului aferent.

 

Leul s-a apreciat în raport cu dolarul și euro

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cîștigat de la dolarul american 0,22 bani, iar de la moneda unică europeană – aproape 5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 11 iunie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,6884 lei pentru un dolar (-0,22 bani) și 21,5242 lei pentru un euro (-4,6 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,6906 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,5702 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 11 iunie, constituie: 0,6524 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3726 lei pentru 1 leu românesc și 0,2450 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Guvernatorul Găgăuziei s-a întîlnit cu președintele FMF

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, s-a întîlnit cu Leonid Oleinicenko, preşedintele Federaţiei de Fotbal din R. Moldova. În cadrul întîlnirii au fost discutate posibilităţile de utilizare a noului complex sportiv, construit la Comrat cu sprijinul conducerii Republicii Turcia, pentru desfăşurarea meciurilor de fotbal ale Campionatului Moldovei. Arena este proiectată pentru 5 mii de spectatori şi îndeplineşte standardele sportive moderne. Şeful Federaţiei de Fotbal şi-a exprimat interesul pentru acreditarea stadionului pentru meciurile ale diviziei naţionale.

 

Locuitorii unui sat din raionul Hîncești vor să își revoce primarul

Un grup de cetățeni ai satului Dancu, raionul Hîncești, vor să își revoce din funcție primarul. Astfel, Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 11 iulie curent desfășurarea referendumului local în satul Dancu. Totodată, CEC a aprobat Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare şi desfășurare a referendumului local și a constituit circumscripția electorală sătească Dancu.

 

România a menținut R. Moldova în zona verde COVID-19

Cetățenii R. Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei. Autoritățile române au actualizat Lista cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată. Potrivit anunțului oficial, R. Moldova rămîne în Zona Verde. Prin urmare, toți cetățenii R. Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei (spre exemplu, ședere pe termen scurt, tranzit).

 

Numărul membrilor Consiliului Suprem al Magistraturii a scăzut

Consiliul Suprem al Magistraturii revine la componența numeric anterioară, adică la 12 persoane. Curtea Constituțională a declarat ieri neconstituționale prevederile din legea cu privire la CSM în partea ce ține de procedura de selectare de către Parlament a profesorilor de drept titulari, mai exact majorarea numărului de membri de la 12 la 15. „Se revigorează prevederile legii nr. 47 din 19 iulie 1996 cu privire la CSM în redactarea anterioară a legii nr. 193”, se arată în decizia judecătorilor constituționali.

 

În Chișinău va începe o campanie de educare civică în rîndul tinerilor

Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral și Centrul Municipal de Tineret Chișinău au semnat un acord de colaborare privind elaborarea și organizarea programelor de instruire în domeniul educației civice pentru copii și tineri. Acordul a fost semnat pentru o perioadă de 3 ani. Doina Bordeianu, directorul Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, a declarat că cele două instituții au viziuni similare în privința educației tinerilor și copiilor și doresc să coopereze în domenii de interes reciproc pentru a spori eficiența eforturilor de dezvoltare.

 

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță vijelii și grindină

Meteorologii au emis o nouă avertizare de Cod Galben de instabilitate atmosferică. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, astăzi, în intervalul orelor 13.00 - 21.00, pe teritoriul R. Moldova se prevăd descărcări electrice, izolat cu averse puternice, însoțite de vijelie 15-18 m/s și grindină. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a anunțat că precipitațiile abundente cu grindină, înregistrate în ultimele zile pe teritoriul țării, au afectat culturi agricole din mai multe localități.

 

Primarul Ion Ceban s-a vaccinat

Primarul general al capitalei, Ion Ceban, anunță că s-a vaccinat împotriva Covid-19. Într-o postare pe o rețea socială, edilul a menționat că și-a administrat prima doză de vaccin AstraZeneca. „M-am vaccinat împotriva COVID-19! Astăzi, la Centrul municipal de vaccinare mi-am administrat prima doză de vaccin, AstraZeneca. Medicii spun că fiecare vaccin disponibil este eficient. Procedura de vaccinare a durat maxim 15 min”, a menționat Ceban.