REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (9 martie 2020)

Echipa Sfîntul Gheorghe Suruceni a cîștigat turneul de fotbal ”Cupa Federației”

Formația Sfîntul Gheorghe Suruceni a devenit sîmbătă, la stadionul Zimbru din capitală, prima cîștigătoare a turneului de fotbal ”Cupa Federației”. În finala competiției, aceasta a învins-o cu scorul 2-0 pe Petrocub Hîncești. Golurile au fost marcate de Roman Volkov și Alexandru Suvorov. Este primul trofeu din istoria echipei din Suruceni. Anul trecut, în premieră, echipa antrenată de Serghei Cebotari a disputat finala Cupei Moldovei Orange și s-a clasat pe locul secund în Divizia Națională. Această performanță a permis formației Sfîntul Gheorghe să obțină dreptul de a evolua pentru prima dată și în preliminariile Ligii Europa.

 

Ambasada R. Moldova la Beijing își suspendă temporar activitatea consulară

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a dispus ca, în perioada 09-31 martie curent, Ambasada R. Moldova în Republica Populară Chineză să sisteze primirea cetățenilor pentru soluționarea aspectelor consulare la sediul Ambasadei. Potrivit unui comunicat al MAEIE, ambasada își va sista temporar activitatea consulară „în vederea minimalizării riscurilor ce țin de situația epidemiologică din lume și nemijlocit din China, datorată răspîndirii virusului COVID-19, urmînd recomandările autorităților centrale din R. Moldova și China”.

 

Peste o mie de familii cu mulți copii din Găgăuzia au fost felicitate în cadrul caravanei ”Din inimă în inimă”

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și bașkanul Găgăuziei, Irina Vlah, au participat sîmbătă, 7 martie, la caravana de binefacere ”Din inimă în inimă” organizat de către autoritățile găgăuze cu susținerea președintelui țării Igor Dodon pentru familiile cu mulți copii din regiune. Potrivit Direcției generale comunicare și relații publice a Parlamentului, în cea de-a treia zi a caravanei, speakerul și bașkanul au vizitat orașul Comrat, satele Congaz, Copceac și Cazaclia, precum și centrul raional Ceadîr-Lunga, felicitînd peste o mie de mame care au trei și mai mulți copii.

 

Speakerul Zinaida Greceanîi a felicitat femeile din cadrul Armatei Naționale

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a participat duminică, 8 martie, la o ceremonie festivă dedicată Zilei Internaționale a Femeilor, care s-a desfășurat la Ministerul Apărării. Speakerul a felicitat femeile cu funcţii militare și angajatele civile din Armata Națională și a înmînat distincții ale Parlamentului mai multor doamne care activează în sfera apărării naționale. Distincțiile au fost oferite în semn de înaltă apreciere pentru contribuția semnificativă în promovarea valorilor, intereselor și imaginii R. Moldova.

 

Premierul Ion Chicu a participat la o ședință organizată de veterani

Prim-ministrul Ion Chicu a participat la şedința Consiliului Național pentru problemele veteranilor. La ședința, prezidată de Eduard Maica, președintele Uniunii Veteranilor, au participat reprezentanți ai 11 organizații de veterani, peste 150 de oameni din toate raioanele țării. În cadrul ședinței, au fost abordate problemele veteranilor, printre care accesul la servicii medicale, la tratament balneosanatorial, problema asigurării medicale a veteranilor neangajați în cîmpul muncii etc. A fost discutată eficiența activității Consiliului pentru problemele veteranilor pe lîngă Prim-ministru și oportunitatea creării unei structuri în cadrul Guvernului, preocupate doar de problemele veteranilor.

 

În R. Moldova va fi implementat un proiect care prevede scanarea integrată a frontierei

Prim-ministrul Ion Chicu a discutat cu Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, și cu Marc Morelli, vicepreședintele companiei „International Business Development”, despre intenția de a implementa un proiect care prevede scanarea integrată a frontierei R. Moldova. Proiectul presupune investiții de cîteva milioane de dolari pentru instalarea de software, dotarea posturilor vamale cu echipament modern, sisteme de scanare cargo și a automobilelor. Toată informația scanată va fi stocată într-o bază de date, în cadrul unui centru de comandă. Menirea proiectului este de a optimiza și eficientiza maximal procedurile vamale.

 

Observatori internaționali au fost acreditați pentru alegerile parlamentare noi din Hîncești

Comisia Electorală Centrală a aprobat acreditarea mai multor observatori pentru alegerile parlamentare noi din Hîncești. Din partea Delegației Uniunii Europene în R. Moldova au fost acreditați trei observatori naționali și patru internaționali, printre aceștia se află și șeful Delegației UE la Chișinău, ambasadorul Peter Michalko. De asemenea, la solicitarea Institutului Republican din Statele Unite, au fost aprobați patru observatori naționali și unul internațional. Pe 15 martie, în circumscripția electorală uninominală nr. 38, municipiul Hîncești vor avea loc alegeri parlamentare noi.

 

Procuratura Anticorupție a dispus neînceperea urmăririi penale în baza imaginilor de la sediul PD

Procuratura Anticorupție a dispus neînceperea urmăririi penale pe faptul pretinsei finanțări ilegale a PSRM, pe motiv că fapta nu întrunește elementele constitutive ale vreunei infracțiuni. Într-un comunicat emis de instituție se arată că la data de 8 iunie 2019, PA s-a autosesizat, în baza unor înregistrări video cu camera ascunsă de la negocierile care au avut loc cu o zi mai devreme, la sediul PD, între Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, difuzate de unele posturi TV. Refuzul Procuraturii de a începe urmărirea penală a fost bazat pe: rezultatele investigațiilor efectuate de Serviciul Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor care nu a identificat tranzacții financiare suspecte ale PSRM, precum şi ale persoanelor fizice şi juridice afiliate acestui partid politic; raportul de audit privind gestiunea financiară a PSRM pentru anii 2016, 2017 şi 2018, care arată că veniturile şi cheltuielile efectuate sînt clasificate corect şi lipsite de iregularități; rapoartele anuale, ridicate de la Comisia Electorală Centrală privind gestiunea financiară a partidului politic PSRM, șa.

 

Primarul capitalei a făcut apel la responsabilitate

În legătură cu declararea codului portocaliu de pericol de infecţie cu COVID-19, duminică, 08 martie, la nivelul municipalității a fost desfășurată o şedinţă extraordinară cu directorii instituţiilor medico-sanitare publice municipale, şefii Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate şi Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport. Potrivit edilului capitalei, directorii spitalelor au raportat despre pregătirea şi dotarea spațiilor speciale izolate. Totodată, s-a raportat despre respectarea Ordinului nr.188 din 26 februarie 2020 cu privire la realizarea măsurilor de reducere a riscurilor de răspîndire a cazurilor de infecţie cu Coronavirus de tip nou. “Rog ca toată lumea să fie responsabilă, astfel, vom avea grijă de propria sănătate și a celor din jur”, a scris Ceban.