REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (8 octombrie 2020)

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1062 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3565 de teste, fiind confirmate 1062 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 58794 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 67 sînt lucrători medicali: medici-24, asistenți medicali-28, personal auxiliar-15. Starea de sănătate a persoanelor infectate: 749 – stare gravă (dintre care 46 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Două bănci europene vor finanţa reabilitarea a trei drumuri naţionale

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI) vor acorda R. Moldova un împrumut de trei sute de milioane euro pentru reabilitarea drumurilor naționale M2, M3 și M5. Finanțarea corespunde obiectivelor de investiții a instituțiilor financiare europene pentru regiunea Parteneriatului Estic, agreat cu Comisia Europeană în 2019. „În afară de finanțarea investițiilor de capital, împrumutul-cadru va fi, de asemenea, un catalizator pentru utilizarea resurselor de asistență tehnică pentru pregătirea unei linii de investiții derivate în infrastructura rutieră”, a explicat Ministerul Economiei.

 

Guvernul va susţine sinistraţii din UTA Gagauz-Yeri

Circa 1,8 milioane de lei vor fi alocaţi pentru lichidarea consecințelor situațiilor excepționale din UTA Găgăuzia, conform unei decizii a Cabinetului de miniştri. Ministerul Finanțelor va aloca din Fondul de rezervă al Guvernului mijloace financiare în sumă de 1,79 milioane de lei pentru lichidarea consecințelor situațiilor excepționale ca urmare a ploilor torențiale ce au avut loc pe teritoriul autonomiei găgăuze, la 29 septembrie curent.

 

Președintele Parlamentului a discutat cu reprezentanții Institutului Național Democratic

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere, în regim online, cu echipa Institutului Național Democratic (NDI) din Washington, care efectuează o analiză a situației din țara noastră în context preelectoral. Potrivit Direcției generale comunicare și relații publice a Legislativului, speakerul a subliniat importanța și rolul Parlamentului în asigurarea unui proces electoral corect, echidistant, transparent și egal pentru fiecare concurent înregistrat în cursa prezidențială. ”Sîntem deschiși pentru participare la scrutin a unui număr cît mai mare de observatori străini”, a menționat Zinaida Greceanîi.

 

Meteorologii au anunţat Cod Galben de instabilitate atmosferică

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pentru ziua de joi, 8 octombrie, Cod Galben de instabilitate atmosferică, pe întreg teritoriul ţării. Potrivit meteorologilor, în perioada indicată se prevede instabilitate atmosferică: vor cădea averse însoțite de descărcări electrice, dimineața și ziua puternice (15-49 l/m2), izolat foarte puternice (50-70 l/m2), local vijelie cu rafale de pînă la 15-18 m/s. Conform Serviciului Hidrometeorologic, de mîine vremea se va răci puţin, iar în următoarele zile se aşteaptă valori termice între 18-23 grade Celsius.

 

Mozaicul „Arta" din capitală va fi strămutat

Mozaicul „Arta” din municipiul Chișinău va fi strămutat, deoarece în prezent atît terenul, cît și imobilul unde este amplasat mozaicul sînt proprietate privată. Lucrarea de аrtă plastică monumentală deține statut de monument de for public, amplasată pe fațada сеntrаlă și laterală а sălii de сinеmа а Palatului Rерubliсan de Сultură al Sindicatelor.

 

Biroul de reintegrare s-a autosesizat în cazul polițistului sechestrat de structurile nerecunoscute transnistrene

Biroul Politici de Reintegrare s-a autosesizat în cazul acțiunilor de răpire a unui ofițer din cadrul Inspectoratului de Poliție Florești de către structurile de forță nerecunoscute din regiunea transnistreană. Reprezentanții Biroului și Delegația R. Moldova în Comisia Unificată de Control conlucrează cu organele de drept și alte autorități pentru a elucida toate circumstanțele cazului și a interveni pe canalele aflate la dispoziție pentru eliberarea sa.

 

La Chişinău va fi instalată placa comemorativă „Alexei Stîrcea"

În municipiul Chişinău va fi instalată placa comemorativă „Alexei Stîrcea”. O decizie în acest sens a luat Cabinetul de miniştri. Conform hotărîrii, se aprobă înființarea plăcii comemorative „Alexei Stîrcea” pe fațada Școlii de artă „Alexei Stîrcea” din str. Matei Millo, 9/3, municipiul Chișinău, la propunerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) prezentată în temeiul deciziei Consiliului municipal Chișinău.

 

A fost lansată campania de încorporare toamnă-iarnă

Membrii Cabinetului de miniştri au luat act de rezultatele îndeplinirii sarcinii de încorporare a cetățenilor în serviciul militar în termen, în lunile aprilie-iulie 2020, şi au aprobat campania de încorporare de toamnă-iarnă. Conform deciziei Guvernului, a fost stabilită următoarea sarcină de încorporare, în lunile octombrie 2020- ianuarie 2021, pentru îndeplinirea: serviciului militar în termen în Armata Națională – pînă la 1035 de recruți; serviciului militar cu termen redus în Armata Națională – pînă la 10 recruți.

 

Moldova va participa la „Expo Dubai 2020", amînată pentru un an

R. Moldova va participa la Expoziția Mondială „Expo Dubai 2020”, amînată pentru un an şi care se va desfășura în perioada 1 octombrie 2021 – 31 martie 2022, la Dubai, Emiratele Arabe Unite. O decizie în acest sens a fost aprobată în ședința Cabinetului de miniștri. Documentul a modificat o hotărîre anterioară care prevedea participarea ţării noastre la acest eveniment între 20 octombrie 2020 - 10 aprilie 2021, termenul fiind schimbat din cauza crizei pandemice generată de COVID-19.

 

Au fost aprobate două Metodologii pentru protecţia mediului de nitraţi

Executivul a aprobat Metodologiile de identificare și desemnare a zonelor vulnerabile la nitrați și a zonelor sensibile la nutrienți. Controlul asupra executării acestora îi va reveni Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Metodologia privind identificarea și desemnarea zonelor vulnerabile la nitrați stabilește abordările și criteriile de desemnare a acestor zone, în vederea asigurării protecției mediului ambiant de efectele negative ale nitraților utilizați în sectorul agricol, reducerii poluării apelor cu nitraţi proveniţi din surse agricole, raţionalizării şi optimizării utilizării îngrășămintelor chimice şi organice ce conţin compuşi ai azotului.