REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (8 aprilie 2021)

Procuratura a anulat ordonanțele prin care două imobile au trecut în posesia lui Platon

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a admis plîngerile SRL ”Continental Business Invest” și SRL ”SCM Development Mol” și a dispus anularea a șase ordonanțe, emise anterior de PCCOCS, prin care două imobile au fost recunoscute ca corpuri delicte și sechestrate. Potrivit PG, cele două imobile ”Casa Modei”, amplasată pe bd. Ștefan cel Mare și Sfînt 182 și fosta clădire ASITO de pe bd. Bănulescu Bodoni 57/1, care, conform încheierilor judecătorilor de instrucție au fost transmise în posesia și folosința SRL ”Interprimcolect” și, respectiv, ”Pavrapid” SRL, beneficiar efectiv al cărora este cetățeanul Veaceslav Platon. Procurorul General a restabilit drepturile SRL ”Continental Business Invest” și SRL ”SCM Development Mol”, beneficiar efectiv al cărora este cetățeanul Vladimir Russu, dispunînd restituirea celor două imobile proprietarului.

 

Lista produselor alimentare autohtone din rețelele comerciale din ţară va fi extinsă

Lista produselor alimentare autohtone provenite din lanțul alimentar scurt expuse pe rafturile rețelelor comerciale din țară va fi extinsă. Decizia a fost luată de oficiali ai Ministerului agriculturii și reprezentanți ai Asociației Investitorilor Străini în R. Moldova (FIA). Părțile au convenit ca lista produselor autohtone expuse spre vînzare să fie extinsă și actualizată, pentru a respecta cota de raft, nu mai puțin de 50%, conform legislației în vigoare. Membrii FIA au argumentat necesitatea plasării în proporție de 51% pe raft a produselor autohtone și au solicitat completarea listei cu mai multe produse alcoolice, slab alcoolice și vinuri locale. Lista completată și actualizată conține 338 de poziții tarifare.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1155 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 5596 de teste, fiind confirmate 1155 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care șase de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 237 718 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 36 sînt lucrători medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 4449 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 316 în stare extrem de gravă. Alte 1105 persoane au fost tratate și externate. În total, 218711 persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Aureliu Ciocoi și Dmytro Kuleba au purtat o discuție privind cooperarea moldo-ucraineană

Ministrul Afacerilor externe Aureliu Ciocoi, a purtat o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba. Miniștrii s-au referit la cazul fostului judecător ucrainean Mykola Ceaus, care a solicitat azil politic, iar zilele trecute a dispărut în circumstanțe deocamdată neelucidate. Kuleba a informat interlocutorul moldovean că oamenii legii din Ucraina așteptau ca după finalizarea pozitivă a revizuirii judiciare a recursului privind refuzul acordării azilului în R. Moldova, ca fostul judecător să fie extrădat autorităților de la Kyiv. Oficialul a evidențiat că instituțiile de stat din Ucraina nu sînt implicate în răpirea cetățeanului Ceaus.

 

O companie IT olandeză este interesată în dezvoltarea afacerilor în R. Moldova

Oportunitățile de investiții în sectorul tehnologiilor informaționale (IT) din R. Moldova au fost discutate de către conducerea Ministerului economiei cu reprezentanții companiei olandeze Payingit.NL, care este specializată în servicii de IT. Directorul comercial al companiei olandeze, Cees Maat, a apreciat succesele R. Moldova în domeniul comunicațiilor și tehnologiei informaționale, gradul de dezvoltare și efectele pozitive ale politicilor aplicate în țara noastră, dar și deschiderea Ministerului economiei față de cerințele partenerilor de business, inclusiv atenția alocată investitorilor. De asemenea, Cees Maat a menționat despre înregistrarea afacerii în țara noastră și intenția de a construi în R. Moldova un hub de servicii pentru întreaga regiune.

 

Un bărbat a fost reținut după ce a traversat frontiera cu droguri

Oamenii legii au deconspirat activitatea unui grup criminal organizat ce a introdus în țară droguri, prin punctul vamal Leușeni, care pe piața neagră ar valora circa un milion lei. Un membru al grupării a fost reținut. Potrivit PCCOCS, bărbatul de 43 de ani a fost reținut imediat după traversarea frontierei și supus percheziției, atît corporale, cît și a automobilului. Ca rezultat, oamenii legii au depistat și au ridicat de la acesta peste 980 pastile psihotrope, care erau tăinuite sub bancheta din spate a autoturismului. Pentru punerea în „circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora în scop de înstrăinare”, bărbatul riscă închisoare pe un termen de la 7 la 15 ani.

 

Leul moldovenesc s-a mai apreciat în raport cu dolarul

Pe parcursul unei zile, leul a mai cîștigat de la dolarul american aproape 2,5 bani, dar a cedat monedei unice europene circa 13 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 8 aprilie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,9878 lei pentru un dolar (-2,45 bani) și 21,3975 lei pentru un euro (+12,95 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 18,0123 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,2680 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 8 aprilie, constituie: 0,6437 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3518 lei pentru 1 leu românesc și 0,2318 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Va fi creată Comisia de anchetă pe marginea cazului Ceaus

În această săptămînă, Parlamentul va crea o Comisie de anchetă care va investiga răpirea cetățeanului ucrainean Nicolae Ceaus. Despre aceasta președintele PSRM, Igor Dodon, a declarat la un post de televiziune. “În această săptămînă va avea loc ședința Parlamentului la care va fi creată Comisia de anchetă pe marginea cazului Ceaus. Nu contează cine este această persoană, dar el se afla pe teritoriul R. Moldova legal, și atunci cînd el este răpit, e mare scandal”, a declarat Dodon. Ex-președintele a mai spus că această răpire nu putea să se producă fără înștiințarea Serviciului de Informații și Securitate din R. Moldova.

 

Peste 1,3 mlrd. lei au fost acumulate în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală

Compania Naţională de Asigurări în Medicină a acumulat, în primele trei luni ale anului 2021, în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală venituri proprii (fără transferuri de la bugetul de stat) de peste 1,3 mld. lei, cu 89 mil. lei sau cu 7% mai mult faţă de perioada similară a anului 2020. Cea mai mare parte a veniturilor provine din primele de asigurare medicală în cotă procentuală din salariu. Acestea au depășit 1,2 mld. lei, fiind în creștere cu 75 mil. lei față de primul trimestru al anului precedent. Primele de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă au atins cifra de aproape 104 mil. lei, în creștere cu peste 10 mil. lei față de primele trei luni din anul 2020. Alte venituri, inclusiv primele de asigurare achitate de rezidenţii parcurilor pentru tehnologia informaţiei, constituie aproximativ 21,4 mil. lei.