REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (7 mai 2019)

Pe parcursul săptămînii vom avea vreme instabilă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de instabilitate atmosferică. Astfel, pe alocuri se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice, grindină și rafale de vînt. Avertizarea se va menține pînă pe 12 mai.

 

Un incendiu s-a produs la un centru comercial din Bălţi

Un incendiu a izbucnit, duminică, 5 mai, într-un centru comercial din municipiul Bălți, transmite Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Apelul la Serviciul112 a fost recepționat la ora 19.43 minute, în urma căruia pompierii s-au deplasat la magazinul cuprins de flăcări. Pentru localizarea și lichidarea incendiului au fost dislocate şapte autospeciale de intervenții ale pompierilor, iar peste 50 de salvatori au luptat cu flăcările pentru stingerea focului.

 

La Cahul se realizează un proiect internaţional de ocupare

Locuri de muncă decente pentru tinerii expuși excluziunii sociale, noi oportunități de dezvoltare a afacerilor, posibilități de instruire a șomerilor la locul de muncă și facilitarea asocierii grupurilor de producători - acestea sînt doar cîteva dintre beneficiile de care se vor bucura locuitorii raionului Cahul, odată cu implementarea Parteneriatului Local de Ocupare (LEP). Acesta reprezintă o inițiativă a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) şi va fi implementat pentru prima dată în R. Moldova, în cadrul proiectului “Promovarea ocupării tinerilor”.

 

Doi boxeri moldoveni au cîștigat turnul internațional de la Gomel

Boxerii moldoveni Davron Bozorov (69 kg) și Andrei Zatușevschi (91 kg) de la Școala specializată din Grimăncăuți (Briceni) au devenit cîștigători ai turneului internațional ”Ziua Victoriei”, încheiat în week-end la Gomel (Belarus). Ambii au fost desemnați învingători cu decizii împărțite (3-2) în meciurile finale disputate. Davron Bozorov l-a învins pe reprezentantul gazdelor, Vladislav Homiakov, iar Andrei Zatușevschi l-a devansat pe Vadim Kostiuchok din Ucraina.

 

Un tînăr a decedat în urma unei deflagraţii de grenadă

O deflagraţie de grenadă s-a produs în după amiaza zilei de duminică, 5 mai într-o gospodărie din oraşul Hînceşti. În urma incidentului, o persoană a decedat şi alte două au fost rănite. Potrivit Inspectoratului General de Poliţie, persoana care a decedat ar fi împlinit vîrsta de 21 de ani. Sursa citată a comunicat că Inspectoratul de Poliție Hîncești a fost sesizat prin intermediul numărului unic 112, precum că într-o locuință din localitate a avut loc o explozie.

 

În UTA Gagauz-Yeri a fost sărbătorit Hederlez

Locuitorii din UTA Gagauz-Yeri au sărbătorit duminică, 5 mai Hederlez, marcat în fiecare an în ziua cînd creştinii ortodocşi de rit vechi prăznuiesc Sfîntul Gheorghe. Tradiţional, cu acest prilej, la Ceadîr-Lunga a fost organizat un program de acţiuni culturale şi sportive. Evenimentul a întrunit cîteva mii de vizitatori, delegaţii oficiale, turişti din Ucraina, România, Rusia, Turcia, Kazahstan, Azerbaidjan ş.a.