REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (6 septembrie 2019)

În următoarele zile, euro și dolarul se vor scumpi

La sfîrșitul acestei săptămîni, moneda unică europeană și dolarul american se vor scumpi, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei. Astfel, euro va costa în următoarele trei zile 19 lei și 80 de bani. Dolarul va avea un preț oficial de 17 lei și 91 de bani, în creștere cu șapte bani. Leul românesc se va aprecia cu trei bani și va costa 4 lei și 18 bani. Hrivna ucraineană și rubla rusească vor adăuga cîte un ban. Ca rezultat, rubla va costa 27 de bani, iar hrivna - 71 de bani.

 

Șeful diplomației a avut o convorbire telefonică cu un oficial britanic

Perspectivele dezvoltării relaţiilor moldo-britanice în contextul ieşirii Marii Britanii din spaţiul comunitar, precum şi alte aspecte ale relaţiei bilaterale au fost discutate în cadrul convorbirii telefonice a ministrului de externe al R. Moldova, Nicu Popescu cu ministrul de stat pentru Europa și Americi al Marii Britanii, Christopher Pincher. Ministrul Popescu a subliniat că „trebuie întreprinse toate acţiunile necesare ca ieșirea Marii Britanii din spațiul comunitar să nu afecteze relațiile moldo-britanice”.

 

Zinaida Greceanîi a discutat cu Konstantin Zatulin

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu Prim-vicepreședintele Comitetului pentru afaceri cu CSI, integrarea eurasiatică și relațiile cu compatrioții al Dumei de Stat a Federației Ruse, Konstantin Zatulin, însoțit de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Vasnețov. Oficialii au discutat stadiul actual al colaborării moldo-ruse la nivel interparlamentar, precum și în domeniile comercial-economic, investițional, migrațional, etc.

 

Un ex-procuror din Ocnița a fost trimis în judecată pentru fals în acte publice

Procurorii au trimis în judecată cauza penală privind falsul în acte publice săvîrșit de către un fost procuror din Ocnița. Procurorul cerceta o cauză de învinuire a unui cetățean, privind amenințarea și aplicarea violenței față de colaboratorii de poliție. Potrivit Procuraturii Generale, la examinarea cauzei, procurorul ar fi falsificat actele emise în privința făptuitorului. Dacă va fi găsit culpabil, acesta riscă o pedeapsă cu închisoarea de pînă la șase ani.

 

Expert-Grup consideră că băncile au suficiente resurse

Băncile continuă să fie profitabile și suficient capitalizate, avînd totodată suficiente resurse pentru a susține extinderea activității de creditare, menționează Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în analiza privind clasamentul performanței bancare. Potrivit experților, la sfîrșitul lunii iulie 2019 principalele tendințe din sistemul financiar sînt caracterizate de recentele intervenții de politică monetară ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și anticipările inflaționiste pentru următoarea perioadă.

 

Un angajat al Serviciului Vamal a fost reținut cu mită de 1200 de euro

Un angajat al Serviciului Vamal a fost reținut de ofițerii și procurorii anticorupție după ce ar fi pretins și primit de la un cetățean 1200 de euro pentru a vămui un autoturism, importat din Germania. Dacă va fi găsit vinovat, vameșul riscă închisoare de la 3 la 7 ani, amendă de pînă la 300 mii lei și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

 

Încă 22 de obiective explozive au fost neutralizate de către genişti

22 de obiective explozive au fost neutralizate de către Geniştii Armatei Naţionale în localităţile din raioanele Anenii Noi, Căuşeni, Călăraşi, Criuleni, Hînceşti şi în municipiile Bălţi şi Chişinău, în luna august-septembrie curent. În perioada respectivă, geniştii militari au fost solicitaţi în satul Bozieni, raionul Hînceşti, unde locuitorii au depistat pe un teren agricol patru proiectile de artilerie, calibru 100 mm. Obiectele explozive au fost neutralizate. De la începutul anului, geniştii au distrus aproximativ 7000 de obiecte.

 

Peste 200 de polițiști au efectuat 145 de percheziții în mai multe raioane

Peste 200 de polițiști au efectuat vineri, 6 septembrie, 145 de percheziții în 26 de raioane ale țării, în cadrul unei ample operațiuni antidrog. Potrivit poliției, acțiunile desfășurate pînă în prezent vizează 40 de persoane suspectate de păstrarea și comercializarea drogurilor, 27 dintre care au statut de bănuit, iar 13 au fost reținute. Poliția a depistat și ridicat peste 7 kg de marijuana, 50 gr de heroină, 10 gr de metadonă uscată, 1316 plante de cînepă, 100 gr paie de mac, 10 gr droguri etnobotanice.

 

A fost lansat un nou program de granturi pentru diasporă

O nouă rundă de granturi în cadrul Programului DIASPORA ENGAGEMENT HUB (DEH) pentru Subprogramul Proiecte inovative ale diasporei a fost lansată de Biroul Relații cu Diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat. Data limită pentru depunerea dosarelor este 15 septembrie 2019. În cadrul subprogramului respectiv vor fi finanțate proiecte cu caracter inovator. Pentru această categorie vor fi oferite granturi a cîte 50 de mii de lei.