REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (6 august 2018)

6 moldoveni au decedat într-un tragic accident rutier produs în Rusia

Șase cetățeni ai Republicii Moldova au decedat în urma unui tragic accident produs în Rusia. Acesta a avut loc în dimineața zilei de 4 august, ora 7.40, în apropiere de regiunea Kaluga, Rusia pe traseul M3 spre Ucraina. În accident au fost implicate trei unități de transport, inclusiv un microbus cu numere de înmatriculare a Republicii Moldova. În urma impactului, 8 persoane au decedat dintre care 6 cetățeni ai Republicii Moldova. Alte 4 persoane cetățeni ai țării noastre sînt internați în spital cu diverse traumatisme.

 

Ma mult de jumătate dintre persoanele plecate peste hotare au pînă la 39 de ani

Aproximativ 32,7 la sută din cele 283 mii de persoane declarate ca fiind plecate peste hotare de către membrii familiilor aflate în țară erau în vîrstă de 20-29 de ani. Totodată, alte 27,2 procente au vîrsta cuprinsă între 30-39 de ani. Cel puțin asta arată datele Recensămîntului Populației și al Locuințelor, realizat în 2014, făcute publice de Biroul Național de Statistică (BNS). Aproximativ 79 la sută din persoanele plecate peste hotare sînt din sate. Datele statistice mai arată că în 24 de raioane ale Republicii Moldova proporția persoanelor plecate peste hotare în totalul populației raionului depășește 10 la sută.

 

A fost inaugurat drumul de ocolire a orașului Ungheni

Drumul de ocolire a orașului Ungheni a fost inaugurat. Circa 36 de mii de locuitori din regiune vor beneficia de un drum construit din bani europeni, cu o lungime de 7,71 km. Construcția șoselei de centură a orașului Ungheni a costat peste 10,7 milioane de euro, dintre care 8,6 milioane de euro sînt grant din partea UE, iar circa 40 milioane de lei (2 milioane de euro) sînt din Fondul Rutier.

 

750 de persoane au fost examinate gratuit în prima zi a campaniei „Un doctor pentru tine”

În prima zi a campaniei „Un doctor pentru tine”, 750 de oameni au beneficiat de consultații medicale gratuite. Potrivit rezultatelor preliminare, echipele mixte de specialiști inclusiv endocrinologi, oftalmologi, neurologi și cardiologi au oferit consultații pentru aproximativ 600 de persoane. Echipe de medici au mers în șase raioane: Criuleni, Dubăsari, Cimișlia, Anenii Noi, Strășeni și Ialoveni. Totodată, 50 de copii au fost consultați gratuit de stomatologi în satul Fundul Galbenei, Hîncești. Alte 100 de persoane din raionul Fălești au beneficiat de examene radiologice gratuite.

 

Gheretele din parcurile capitalei vor fi evacuate pînă la sfîrșitul lunii octombrie

Pînă la sfîrșitul lunii octombrie current, toate unitățile de comerț amplasate în parcurile capitalei în perioada estivală, vor fi evacuate. Afirmația a fost făcută de primarul general interimar al capitalei Ruslan Codreanu, după prezentarea unui raport privind examinarea şi evaluarea modului de amplasare sau reamplasare a gheretelor din capitală. Potrivit documentului, de la începutul anului, circa 100 de gherete au fost evacuate din capitală.