REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (5 februarie 2019)

Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor ENEMO a prezentat primul raport de monitorizare

Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor ENEMO a prezentat primul raport de monitorizare pentru scrutinul din 24 februarie. Şeful Misiunii, Dritan Taulla, a menționat faptul că conduita organelor de gestionare a alegerilor pe parcursul perioadei electorale în R. Moldova poate fi caracterizată ca fiind una profesionistă și transparentă. El a spus că sesiunile CEC sînt deschise pentru mass-media și observatori, la fel și pentru public prin streaming online. Conducerea misiunii a condamnat atacurile împotriva concurenților și candidaților electorali, precum și orice altă încercare de a împiedica părțile să organizeze, să participe, să monitorizeze sau să raporteze asupra procesului electoral.

 

Șeful diplomației moldovenești va efectua o vizită de lucru în SUA

Ministrul de externe Tudor Ulianovschi, va participa la Conferința Coaliţiei Globale privind combaterea organizaţiei teroriste Statul Islamic, găzduită de Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo la Washington. R. Moldova a devenit parte a Coaliţiei globale la scurt timp de la crearea ei în toamna anului 2014. Agenda vizitei de lucru a ministrului Tudor Ulianovschi în SUA mai include o serie de întrevederi pe filiera bilaterală cu oficiali din Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Consiliul Naţional de Securitate şi Congresul Statelor Unite.

 

A apărut „Calendarul Naţional-2019”

Biblioteca Naţională a R. Moldova a lansat „Calendarul Naţional-2019”. Calendarul are 300 de pagini şi cuprinde peste 270 de articole despre personalităţi din ţară şi de peste hotare, precum și informaţii generale despre evenimentele naţionale şi cele internaţionale. Directorul general al Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei, a menţionat că aceasta este o lucrare de referință, indispensabilă activității bibliotecilor pentru programarea activităților în comunitate, pentru realizarea eficientă a rolului de centru informațional, educațional, de cultură al bibliotecii.

 

Circa 700 de copii au abandonat anul trecut domiciliul sau locul de plasament

Circa 700 de copii au abandonat anul trecut domiciliul sau locul de plasament, cu peste 30 mai mult decît în 2017. Ofițerul de presă al Inspectoratului General de Poliţie (IGP), Mariana Bețivu, a specificat că, zilnic, oamenii legii înregistrează de la două la cinci cazuri de dispariţie a copiilor. „Cei mai expuşi la părăsirea domiciliului sînt fetele aflate în pragul adolescenţei, iar categoria de vîrstă cea mai vulnerabilă este între 14 şi 15 ani, majoritatea minorilor provenind din mediul urban. În urma acțiunilor întreprinse de polițiști, 513 copii au fost găsiți în decurs de 24 ore, 132 de copii timp de 48 de ore și 164 - în peste 48 de ore. Totodată, anul trecut, peste 230 de copii au abandonat repetat domiciliul”, a spus Mariana Bețivu.

 

Peste 4800 de detectoare au fost instalate de pompieri

Peste 4800 de detectoare au fost instalate în ultimele luni în gospodăriile persoanelor cu dizabilităţi, ale vîrstnicilor şi familiilor cu mulţi copii din întreaga ţară, în cadrul campaniei “O casă protejată – o viață salvată”. Ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Liliana Pușcașu, a specificat că numai în ultima lună pompierii în comun cu autoritățile publice locale de nivelul I și II au instalat detectoarele de fum în opt localități din raioanele Dondușeni, Călărași, Glodeni și Anenii Noi.

 

Pragul epidemic de gripă în capitală a fost depăşit

În R. Moldova, situația epidemiologică la gripă este agravată, iar în capitală pragul epidemic a fost depăşit. Potrivit datelor Centrului de Sănătate Publică Chişinău, în capitală de la începutul sezonului rece au fost înregistrate nouă decese provocate de gripă. Nici o persoană dintre acestea nu a fost vaccinată împotriva gripei sezoniere. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, situaţia la capitolul gripă este dificilă şi în ţările vecine cu R. Moldova. În România este anunțată situație epidemică, acolo fiind înregistrate 54 de decese. Pragul epidemic este depășit și în majoritatea regiunilor Ucrainei (Kiev, Harkov, Cernăuți, Odesa).