REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (4 octombrie 2018)

Marele Premiu în domeniul vitivinicol a fost decernat întreprinderii ”Sălcuța”

Guvernul a aprobat hotărîrea cu privire la decernarea Marelui Premiu în domeniul vitivinicol pe anul 2018 întreprinderii municipale ”Sălcuța”, pentru ”merite deosebite în fabricarea vinurilor de calitate înaltă, propagarea tradiţiilor şi calităţii excelente a vinurilor autohtone”. Vinificatorii din Sălcuța au obținut înalta apreciere și pentru ”promovarea imaginii R. Moldova ca ţară vitivinicolă pe arena internaţională, precum şi pentru contribuția în dezvoltarea turismului vitivinicol moldovenesc”. Întreprinderea, creată în anul 1995 în baza vechii fabrici de vinuri din satul Sălcuţa, raionul Căușeni, este unul dintre cei mai importanţi producători de vinuri de înaltă calitate din R. Moldova.

 

Cetățenii R. Moldova vor călători în Turcia doar cu buletinul de identitate

Cetățenii R. Moldova și ai Turciei ar putea călători reciproc doar în baza buletinului de identitate. Cabinetul de miniștri a aprobat semnarea Protocolului dintre Guvernul R. Moldova şi Guvernul Turciei de modificare a Acordului privind abolirea reciprocă a vizelor. Călătoriile reciproce în baza actelor interne nu acordă dreptul la muncă. Persoanele care vor dori să intre pe teritoriul unei Părţi Contractante cu scopul de a munci, de a exercita o profesie sau la studii, precum şi cei care doresc să stea pentru o perioadă mai mare de 90 zile, vor fi obligaţi să obţină o viză de intrare de lungă şedere.

 

Guvernul a aprobat măsuri sporite pentru combaterea și prevenirea răspîndirii ambroziei

Ambrozia va fi distrusă pe tot teritoriul țării, iar autoritățile vor întreprinde măsuri pentru diminuarea riscurilor provocate sănătății oamenilor de această plantă. În acest sens, Guvernul a aprobat Regulamentul privind combaterea și prevenirea răspîndirii ambroziei, dar și un Plan de acțiuni pentru implementarea acestuia. Măsurile au fost luate la inițiativa premierului Pavel Filip, care a solicitat introducerea ambroziei în lista plantelor interzise.

 

Premierul a solicitat conectarea tuturor instituțiilor la platforma MConnect

Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat conectarea tuturor instituțiilor publice la platforma de interoperabilitate MConnect. Platforma facilitează schimbul electronic de date între autorități și oferă condițiile necesare pentru eliberarea certificatelor în format electronic. „O să vă rog să migrați pe aceasta platformă și sper să nu ajungem ca printr-o hotărîre de Guvern să impunem instituțiile să facă acest lucru. Știu ce înseamnă eliberarea certificatelor - asta înseamnă bani, asta înseamnă că funcționarul se simte important, dar haideți să le punem pe platforma electronică”, a spus premierul.

 

În satul Crocmaz, Ștefan Vodă, vor fi sacrificați toți porcii

Toți porcii din satul Crocmaz, raionul Ștefan Vodă, urmează să fie sacrificați, deoarece acolo au fost înregistrate 3 focare de pestă porcină africană. În acest sens, executivul a aprobat un proiect, care prevede nimicirea tuturor porcilor din localitățile unde s-au depistat cel puțin 3 focare de pestă porcină, pentru a nu permite răspîndirea virusului în țară. Proprietarii animalelor sacrificate vor fi despăgubiți. Guvernul a aprobat, anterior, un plan de măsuri pentru combaterea și prevenirea răspîndirii pestei porcine africane pe teritoriul R. Moldova. Acesta prevede extinderea perioadei de vînat pentru mistreți, vulpi și șacali, care sînt purtători de virus. Pînă acum, 14 raioane din sud-estul țării au fost afectate de acest virus, fiind nimiciți 253 de porci domestici.

 

Pedagogii și educatorii vor primi compensații de 2000 de lei anual

Pedagogii care activează în școli primare, gimnazii, licee și în alte instituții de învățămînt general public, dar și educatorii din grădinițe, vor primi o compensație financiară de două mii de lei anual, începînd cu anul 2019. Banii vor fi alocați pentru sporirea nivelului de pregătire și perfecționarea profesională a cadrelor didactice. În acest scop, executivul a aprobat Regulamentul de alocare a compensațiilor bănești anuale pentru personalul didactic din învățămîntul general public. Mijloacele financiare vor putea fi utilizate pentru procurarea de suporturi didactice, tehnică de calcul, produse software pentru utilizare în activități de instruire on-line și pentru dezvoltare profesională.