REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (4 iulie 2018)

Durata obligației de a nu părăsi ţara va fi reglementată de lege

Curtea Constituţională a declarat drept neconstituţională omisiunea de a reglementa durata maximă pentru care poate fi dispusă obligația de a nu părăsi ţara. Astfel, autorităţile au la dispoziţie trei luni pentru a indica expres în lege termenul maxim de impunere a restricţiilor. Modul problematic de aplicare a acestei măsuri preventive a fost semnalat Curții de către o persoană care este parte a unui dosar aflat pe rol la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani. Din cauza acestei imprecizii în lege, acestei persoane i-a fost prelungită de 10 ori interdicția de părăsire a țării. Prin urmare, cetățeanului i-a fost încălcat dreptul prevăzut de Constituție privind libertatea circulației.

 

Premierul a avut o întrevedere cu Comisarul european pentru Politica de Vecinătate

Prim-ministrul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu, s-au întîlnit la Strasbourg, cu Johannes Hahn, Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere. Discuția s-a axat pe stadiul actual al relațiilor R. Molova-Uniunea Europeană, reformele din sectorul justiției și programele de suport bugetar. Totodată, a fost discutată situația privind invalidarea alegerilor din municipiul Chișinău. Șeful Executivului a opinat că evoluţiile politice de la Chişinău nu trebuie să aibă impact asupra cooperării practice dintre R. Moldova și Uniunea Europeană. Comisarul Johannes Hahn a comunicat că UE urmăreşte cu atenţie evoluţiile din țara noastră, accentuînd importanţa respectării normelor şi standardelor democratice. El a mai spus că decizia privind transferul primei tranșe financiare sau suspendarea acesteia încă nu a fost luată.

 

Ambasadorul Lilian Darii a prezentat scrisorile de acreditare Regelui Filip al Belgiei

Ambasadorul R. Moldova în Regatul Belgiei, Lilian Darii, a prezentat scrisorile de acreditare Maiestății Sale, Regele Filip al Belgiei, într-o ceremonie desfășurată la Palatul Regal din Bruxelles. În cadrul unei audiențe private, Maiestatea Sa Regele Filip și ambasadorul R. Moldova au discutat despre stadiul actual și perspectivele de dezvoltare a relațiilor moldo-belgiene în domeniile politic, economic și cultural.

 

În patru localități din Dubăsari vor fi reabilitate străzile

Încă patru localități din raionul Dubăsari vor beneficia de lucrări de reabilitare a străzilor în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”. Lucrările vor fi încheiate pînă la sfîrșitul lunii curente. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a întreprins o vizită de lucru în raionul Dubăsari, pentru a verifica cum decurg lucrările de reparație. Cele patru localități sînt Pîrîta, Coșnița, Molovata Nouă și Oxentea. În total, 11 sate din raionul Dubăsari au fost incluse în proiectul „Drumuri bune pentru Moldova”.

 

R. Moldova şi China au semnat un acord de recunoaştere reciprocă a diplomelor de licenţă

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, şi ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău, Zhang Yinghong, au semnat un Acord privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor academice în învățămîntul superior. Documentul prevede facilitarea procedurii de recunoaștere de către organele abilitate a actelor de studii și a calificărilor obținute în R. Moldova și în Republica Populară Chineză. Astfel, Acordul stabilește condițiile privind admiterea studenților din R. Moldova la universitățile din China, și viceversa, actele de studii pe care trebuie să le dețină candidatul, inclusiv numărul de credite academice și calificări obținute la sfîrșitul fiecărui ciclu de studii.