REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (30 iulie 2020)

Un incendiu a izbucnit la poligonul de deșeuri de la Țînțăreni

Pe parcursul a două zile angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență intervin în forță pentru localizarea și lichidarea arderii la poligonul de deșeuri din localitatea Țînțăreni. Autoritățile s-au convocat pentru a lua decizii în vederea stopării eficiente a arderii de la gunoiște. Poligonul de deșeuri se extinde pe o suprafața de 900 m2, iar focarele de ardere mocnesc în adîncime. Pompierii au fost solicitați pentru a interveni la poligonul din Țînțăreni în după amiaza zilei de 28 iulie. Aceștia au lucrat în prima zi 8 ore continuu și au reușit localizarea arderii.

 

Problema transportatorilor a fost discutată la Guvern

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o ședință online cu un grup de conducători ai asociațiilor de transportatori. Participanții au vorbit despre problemele grave pe care le întîmpină în sectorul lor de activitate. În plus, transportatorii au solicitat și modificarea unor aspecte în actele normative și legislative care ar putea exclude barierele ce le periclitează și blochează activitatea. Dat fiind faptul că, criza pandemică a dus la scăderea cu aproape 50% a activității transportatorilor în ultimele 5 luni, aceștia solicită și suport financiar. Ion Chicu a declarat că Executivul va încerca să găsească soluții optime.

 

Patru persoane au jefuit o locuință în sudul țării

Patru persoane au spart geamul ușii locuinței unei femei de 32 ani din satul Moscovei, raionul Cahul. Aceștia au intrat în casă și au furat 3000 lei. Făptașii au vîrste cuprinse între 20 și 30 ani, sînt din diferite raioane ale țării, iar doi dintre ei, recent au fost eliberați din detenție condiționat, fiind condamnați pentru diverse infracțiuni. Doi bănuiți actualmente sînt reținuți pentru 72 ore, iar alți doi urmează a fi anunțați în urmărire generală. Pe acest caz a fost pornită cauză penală, iar persoanele vinovate riscă pedeapsă cu închisoare de pînă la 7 ani.

 

Femeile cu vîrste cuprinse între 25 și 61 de ani își vor putea face gratuit testul citologic

Femeile cu vîrste cuprinse între 25 și 61 de ani se vor putea adresa la medicul de familie pentru a beneficia gratuit de testul citologic. Autoritățile în comun cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și alți parteneri au anunțat că relansează campania națională de prevenire a cancerului de col uterin: „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!". Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a menționat că pandemia COVID-19 a reorientat sistemele de sănătate din întreaga lume, a schimbat cursul vieții și prioritățile, însă, pe lîngă infecția COVID-19 există maladii care pun în pericol în aceeași măsură viața și sănătatea oamenilor.

 

Alte 426 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în Moldova

Alte 426 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate miercuri în Moldova după ce au fost procesate 2196 teste. Din numărul total de cazuri, trei sînt de import. Pînă în prezent, în ţară au fost înregistrate 23947 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale /MSMPS/, cele mai multe cazuri sînt înregistrate în Chișinău - 188, Strășeni - 23, Rezina - 20, Telenești - 19, Orhei - 15, Ialoveni - 14, Soroca și Comrat - cîte 11. Din persoanele internate, 454 se află în stare gravă (dintre care 36 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată), iar 1060 se află în stare de gravitate medie. Tot în ultimele 24 de ore, alte șase persoane au pierdut lupta pentru viață din cauza infecției cu noul coronavirus, numărul total al morților ajungînd la 759.

 

În R. Moldova va fi construită o fabrică de producere a materialelor termoizolante

În Republica Moldova urmează a fi construită o fabrică de producere a materialelor termoizolante. Subiectul a fost discutat de ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean și reprezentanții unei companii din Federația Rusă. „Construcția noii fabrici în Republica Moldova urmează a fi realizată în decursul anului 2021. Pentru început ne-am propus să creăm 120 de locuri de muncă, majoritatea procesului de producere fiind automatizat cu echipament performant italian sau german. Pentru 30 de ingineri vom oferi instruire, ceilalți angajați nu au nevoie de pregătire specializată”, a spus antreprenorul rus.

 

În Zona de Securitate au mai rămas 13 posturi ilegale

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a raportat în ședința Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică evoluția situației în Zona de Securitate. Subiectul central al discuției a vizat posturile ilegale instalate de partea transnistreană, sub pretextul combaterii pandemiei de coronavirus. Potrivit negociatorului șef din partea Chișinăului, aceste posturi urmează a fi demontate necondiționat. Au fost menționate reducerea de la 37 la 13 posturi ilegale în Zona de Securitate.

 

Șeful statului a înmînat înalte distincții de stat

Președintele țării, Igor Dodon, a înmînat înalte distincții de stat unui grup de cetățeni ai Republicii Moldova, conferite anterior, prin decrete prezidențiale, în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite față de stat, pentru muncă îndelungată și prodigioasă în domeniile de activitate și înaltă măiestrie profesională. Persoanele care s-au învrednicit de înalte distincții de stat activează în organele de drept și de control, contribuind în fiecare zi la dezvoltarea și prosperarea statului nostru.