REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (3 octombrie 2019)

SUA vor acorda 380 mii de dolari pentru restaurarea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni

Statele Unite ale Americii vor acorda încă aproximativ 380 mii de dolari pentru restaurarea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni. Banii vor fi utilizați pentru lucrări de restaurare a picturii din interiorul bisericii, a acoperișului și amenajarea camerei de aerare la fundațiile edificiului. Cu ocazia lansării noii tranșe de finanțare, obiectivul a fost vizitat de Ministrul culturii Liliana Nicolaescu-Onofrei și Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan.

 

Președintele Curții Supreme de Justiție a fost reținut

Președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, a fost reținut miercuri, 2 octombrie, pentru 72 de ore. Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție. Potrivit sursei citate, magistratul a fost reținut după ce a fost audiat de organele de drept, fiind suspectat de îmbogățire ilicită. Conform procurorilor, reținerea a avut loc în temeiul “depistării în cadrul perchezițiilor biroului și domiciliului președintelui CSJ a obiectelor de natură să confirme bănuiala rezonabilă privind comiterea faptei de îmbogățire ilicită”.

 

Euro și dolarul se vor scumpi

Moneda unică europeană se va scumpi joi, 3 septembrie, cu patru bani în raport cu leul moldovenesc, iar dolarul - cu un ban. Ca rezultat, euro va costa 19 lei și 36 de bani, iar dolarul - 17 lei și 73 de bani, conform ratelor oficiale de schimb valutar prezentate de Banca Națională a Moldovei. Totodată, leul românesc se va scumpi cu un ban, pînă la nivelul de 4 lei și 07 bani. Pe de altă parte, hrivna ucraineană va pierde un ban și va avea un preț oficial de 71 de bani. Rubla rusească își va păstra valoarea de 27 de bani.

 

Deputații se vor întruni vineri în ședință plenară

Deputații se vor întruni în ședință plenară pe data de 4 octombrie. Decizia a fost luată miercuri, 2 octombrie, de către membrii Biroului Permanent al Parlamentului. Potrivit deciziei biroului, la şedinţa plenară va fi examinat raportul de evaluare a modului de pregătire și desfășurare a concesionării Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău” și a Companiei Aeriene ”Air Moldova”, precum și proiecte de legi pentru modificarea și completarea unor acte legislative.

 

Carabinierii italieni au depistat în casa unei moldovence cadavrul unui nou născut

O moldoveancă a intrat în vizorul autorităţilor italiene după ce carabinierii din oraşul Vallo della Lucania au depistat în casa acesteia cadavrul unui nou născut, ascuns într-o valiză. Oamenii legii au fost alertaţi de medicii de la urgenţă, unde moldoveanca a fost adusă noaptea cu hemoragie puternică. Conform sursei citate, incidentul a avut loc pe 1 octombrie. „În cazul dat a fost iniţiată o cauză penală, iar medicii legişti urmează să facă expertiza pentru a vedea dacă copilul s-a născut mort sau a fost omorît”, a declarat pentru presa din Italia procurorul Antonio Ricci.

 

Procurorii au pornit o cauză penală pe faptul poluării apei și aerului în municipiul Chișinău

Procuratura Generală a anunţat că a pornit o cauză penală pe faptul poluării apei și aerului în municipiul Chișinău, cît și pe faptul gestionării incorecte a mijloacelor financiare la SA „Apă-Canal Chișinău”, ceea ce a adus prejudicii de circa 70 milioane de lei. Potrivit datelor Procuraturii Generale, în urma investigațiilor demarate, procurorii au scos la iveală că “poluarea aerului din municipiul Chișinău și apei rîului Bîc se datorează faptului că nu a fost respectat procesul tehnologic la Stația de epurare a municipiului Chișinău”. Conform sursei citate, nerespectarea procesului tehnologic a cauzat prejudicii mediului înconjurător de circa 39.616.661,54 lei.

 

Cele nouă victime ale accidentului din sectorul Buiucani rămîn internate la spital

Nouă persoane traumatizate în accidentul din sectorul Buiucani rămîn internate la Spitalul de Urgenţă. Femeia care a stat două zile la reanimare se simte mai bine şi a fost transferată într-o secţie de profil, iar şoferiţa care a provocat accidentul rămîne în stare gravă la terapie intensivă. Informaţia a fost prezentată de conducerea Institutului de Medicină Urgentă din capitală. Conform sursei citate, după accidentul din 30 septembrie, la urgenţă au ajuns 25 de persoane: 15 femei şi 10 bărbaţi. Cel mai tînăr pacient are 19 ani, iar cel mai în vîrstă 67 de ani.