REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (3 mai 2018)

Autoritățile au stabilit perioadele de prohibiţie pentru pescuit

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a stabilit perioadele de prohibiţie pentru pescuitul sportiv şi de amator al tuturor speciilor de peşti şi pentru dobîndirea moluştelor, crustaceelor şi altor organisme acvatice în obiectivele acvatice piscicole naturale din R. Moldova. Astfel, în temeiul Legii cu privire la fondul piscicol perioadele de prohibiție sînt următoarele: timp de 70 de zile consecutive, de la 7 aprilie pînă la 15 iunie 2018, este interzis pescuitul în lacul de acumulare Dubăsari; în fluviul Nistru pe sectorul de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari pînă la satul Palanca și în brațul Turunciuc; în lacul Cahul. Timp de 60 de zile consecutive, de la 7 aprilie pînă la 5 iunie 2018, este interzis pescuitul în rîul Prut de la intersecția lui cu frontiera de nord a Republicii Moldova cu Ucraina pînă la satul Tețcani; în lacul de acumulare Costești-Stînca; în rîul Prut pe sectorul de la barajul nodului hidrotehnic Costești-Stînca pînă la satul Giurgiulești.

 

Au fost decernate burse de merit

Excelenţa academică a celor mai buni studenţi şi masteranzi a fost celebrată în cadrul ceremoniei de decernare a “Burselor de Merit”. Cea de-a 22-a ediţie a evenimentului a fost organizată de Centrul de Informaţii Universitare, sub egida Consiliului Rectorilor din R. Moldova şi cu suportul financiar al partenerilor programului, BC „Moldova Agroindbank” SA (MAIB) şi Orange Moldova. Ca urmare a unui concurs de selectare a învingătorilor, 50 de studenţi de la zece instituţii de învăţămînt superior din ţară au fost premiaţi cu cîte 12 mii de lei fiecare, banii fiind transferaţi direct pe carduri. Pe parcursul celor 22 de ediţii anuale ale programului, peste 5 500 studenţi au participat la concurs, dintre care 1 450 au beneficiat de Burse de Merit. La ediţia a 22-a a concursului şi-au depus dosarele 215 studenţi de la 21 instituţii universitare din R. Moldova.

 

Pe 26 iunie va fi marcată Ziua împotriva abuzului de droguri

Parlamentul va declara ziua de 26 iunie drept Ziua împotriva abuzului de droguri. Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media va propune plenului completarea Hotărîrii cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă în R. Moldova. În fiecare an, la 26 iunie, este marcată Ziua internaţională împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri. Decizia a fost luată de Organizația Mondială a Sănătății, în 1987, cu scopul de a crește gradul de conştientizare privind problema majoră pe care o reprezintă drogurile pentru societate. Potrivit statisticilor, în lume, aproximativ 200 de milioane de oameni consumă droguri cel puţin o dată pe an. Dintre acestea, 25 de milioane sînt considerate dependente de droguri. În fiecare an, 200 000 de persoane mor din cauza bolilor legate de droguri. În R. Moldova, potrivit datelor Centrului Internațional Antidrog, în ultimii trei ani, consumul de droguri s-a triplat în rîndul adolescenților.

 

Mitropolia Moldovei organizează Marșul Familiei

Mitropolia Moldovei a anunțat că va organiza pe 12 mai Marșul Familiei – “procesiune pașnică pentru susținerea familiei tradiționale”. Acțiunea va începe sîmbătă la ora 10.00 în fața Mănăstirii Ciuflea și va culmina la monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfînt, din centrul capitalei. “Biserica Ortodoxă din R. Moldova se mobilizează pentru a participa la un Marș al tăcerii pentru susținerea familiei tradiționale, așa cum o știm din moși strămoși – ca loc unde copiii deprind dragostea de cele sfinte, învață respectul față de datinile și tradițiile noastre și capătă încrederea pentru viitor”, se arată în mesajul Mitropoliei. Potrivit organizatorilor, anume familia tradițională oglindește învățătura de Credință Ortodoxă, contribuind astfel la zidirea unei societăți bine ancorate în valorile cu adevărat importante, ce asigură continuitatea unui neam.

 

Biroul permanent al Parlamentului a aprobat ordinea de zi

Biroul permanent al Parlamentului a aprobat ordinea de zi a ședințelor plenare pentru săptămîna curentă. Pe agenda ședinței plenare de joi figurează modificări și completări la Legea privind partidele politice, Legea cu privire la notariat, Legea cu privire la comerțul interior, Legea privind contractele de credit pentru consumatori, Codul civil, Codul contravențional. Deputații urmează să discute proiectul de lege cu privire la organizațiile necomerciale și proiectul cu privire la promovarea ocupării forței de muncă. Totodată, Parlamentul va examina candidaturile lui Vasile Botnari, propus la funcția de director SIS și al lui Ion Druță, propus în calitate de Președinte al Curții Supreme de Justiție.