REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (28 iulie 2021)

Elevii au obținut mai multe medalii în cadrul olimpiadelor internaționale

Constantin Babuc și Andreea Cernei, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău, au obținut medalii de bronz, iar Marius Mihalcean, elev la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din capitală, a obținut mențiunea de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Biologie. Potrivit Ministerului educației, concursul, organizat de Portugalia, s-a desfășurat online în perioada 18 – 23 iulie 2021. La competiție au participat 304 elevi din 76 de țări, R. Moldova fiind reprezentată de patru elevi și doi profesori. În același timp, elevii moldoveni au obținut și trei medalii de bronz și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Matematică.

 

Militarii Armatei Naționale au demarat antrenamentele pentru parada militară

Militarii Armatei Naționale au demarat antrenamentele pentru parada militară, care va avea loc la data de 27 august, cu prilejul aniversării a 30-a de la proclamarea independenței R. Moldova. Potrivit comandantului Armatei Naționale, Igor Gorgan, în prezent, în unități are loc procesul de selectare a militarilor participanți la paradă şi închegare a formațiunilor care vor defila în Piața Marii Adunări Naționale, alături de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și ai Serviciului de Informație și Securitate (SIS).

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 139 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 6 060 de teste, fiind confirmate 139 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, inclusiv opt de import. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 258 852 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, dintre cazurile noi, unul este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 325 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 55 în stare extrem de gravă. Alți 92 de pacienți au fost vindecați. În total, 251645 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

ODIMM propune un nou mecanism de garantare a portofoliilor de credite

În viitorul apropiat pe piața financiară a R. Moldova va apărea un nou instrument financiar – “garanții de portofoliu”, destinat întreprinderilor mici și mijlocii. Conceptul acestei inițiative a fost discutat în cadrul unui atelier de lucru, cu participarea experților din domeniu și a reprezentanților instituțiilor financiare. Implementarea acestui mecanism va stimula majorarea plafonului de garanții cu minim 1 miliard lei, care va fi asimilat de către instituțiile financiar-bancare într-o perioadă de maxim 2 ani. Astfel, creditele solicitate de ÎMM-uri de la băncile comerciale vor conține garanția inclusă în produsul de credit.

 

Arcașii Dan Olaru și Alexandra Mîrca au părăsit Olimpiada

Sportivii moldoveni care participă la Olimpiada de la Tokyo la proba de tragere cu arcul, Dan Olaru și Alexandra Mîrca, au pierdut în fața concurenților lor și au părăsit concursul. Olaru a cedat la limită în fața canadianului Crispin Duenas, iar Mîrca a fost învinsă de Yang Xiaolei. Potrivit Comitetului Național Olimpic și Sportiv, Dan Olaru se întîlnește pentru a doua oară cu sportivul canadian, cel din urmă fiind foarte bine plasat în ratingul mondial al trăgătorilor cu arcul.

 

O companie elvețiană va investi în construcția unei fabrici de prelucrare agricolă

Compania elvețiană Schoeni investește 1,5 milioane de euro în construcția unei fabrici de prelucrare a legumelor și fructelor, cu suprafața de două mii de metri pătraţi, în raionul Ștefan Vodă. Pentru aceasta, Schoeni a înregistrat o întreprindere în Zona Economică Liberă (ZEL) Bălți (subzona Ștefan Vodă). “La prima etapă, la întreprinderea cu proces automatizat deplin au fost create 30 de locuri de muncă. Salariul mediu este de 12 mii de lei. Planul de afaceri presupune că, în primul an de activitate, volumul producției va însuma 18 mln de lei”, indică ZEL Bălţi.

 

Albia cursului rîului Bîc va fi reconstruită

Primăria municipiului Chișinău va comanda realizarea unui studiu de fezabilitate pentru reconstrucția albiei rîului Bîc și prevenirea inundațiilor provocate de acesta. Consiliul Municipal Chișinău a votat un Acord de prefinanțare între Primăria municipiului Chișinău și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care ține de finanțarea studiului de fezabilitate referitor la rîul Bîc. Consilierul primarului general, Ala Mîrza, a spus că acest studiu va oferi municipalității soluții concrete pentru prevenirea inundațiilor. „În acest moment nu există nici un studiu de fezabilitate dedicat rîului Bîc. Analiza va oferi municipalității posibilitatea de a găsi soluții la problemele concrete provocate de rîu”, a declarat Mîrza.

 

Moldovenii încă nu pot călători liber în țările UE

Moldovenii încă nu pot călători liber în țările Uniunii Europene cu certificatele digitale de vaccinare anti-COVID. Consultantul în comunicare al Ministerului sănătății, Cristina Stratulat, a declarat că ”UE a dat perioada de 6 săptămîni de la 1 iulie ca țările eligibile să se alinieze la acest proiect și să-si ajusteze propriile certificate de vaccinare, ca ulterior acestea să poată fi incluse într-o bază unică a Uniunii Europene”. Stratulat a menționat că țara noastră a ajustat propriul certificat care conține elementele necesare conform cerințelor Uniunii Europene. ”Specialiștii din Republica Moldova au trimis grupului de lucru al UE un document prin care s-au menționat schimbările efectuate și deja sîntem în așteptarea unui răspuns din parte lor”, a adăugat Stratulat.

 

Intră în vigoare Codul Galben de caniculă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță pentru miercuri, 28 iulie, maxime de +30ºC şi +35ºC, cu vînt predominant slab, ce va sufla din sud-vest. Noaptea temperatura minimă a aerului va oscila între +18ºC şi +23ºC. La nordul țării se așteaptă cer variabil, fără precipitații. Maximele vor fi +33ºC, iar minimele de +18ºC. În localitățile din centrul țării, sinopticienii prognozează, de asemenea, cer variabil, și maxime de +31 ºC ... +32 ºC și minime de +19ºC... și 20ºC. În Chișinău maxima zilei va fi de +33ºC, iar noaptea +20ºC. La sud se așteaptă +35ºC de grade ziua și +22ºC noaptea.

 

Călătorii din troleibuze vor primi apă potabilă gratis

Călătorii din troleibuze vor putea solicită apă potabilă în timpul călătoriei. Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) anunță că troleibuzele vor fi dotate cu apă potabilă, care va fi oferită la solicitarea pasagerilor, în perioada caniculară. Măsura a fost luată pentru a evita problemele de sănătate provocate de caniculă. „Călătorii pot solicita de la personalul liniar (taxator și sofer) apa potabilă în timpul călătoriei sau la stația terminus”, informează Regia Transport Electric Chișinău (RTEC).