REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (28 aprilie 2020)

Un grup de lucru va inspecta pădurile din ţară

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a creat un grup de lucru pentru a efectua inspecții la întreprinderile silvice din țară. Scopul acestora constă în evaluarea volumului exact al masei lemnoase în urma tuturor tipurilor de lucrări silvic-tehnice în fondul forestier de stat. Grupul de lucru al ministerului va analiza şi corectitudinea desfășurării tăierilor, pentru a depista surplusurile de masă lemnoasă care a fost extrasă ilegal. Decizia a fost aprobată după ce pe adresa ministerului au parvenit mai multe sesizări cu referire la tăierile ilegale din mai multe ocoluri silvice.

 

România va acorda R. Moldova un pachet de sprijin pentru combaterea pandemiei COVID-19

România va acorda Republicii Moldova un pachet de sprijin în contextul eforturilor de combatere a pandemiei COVID-19. O declarație în acest sens a fost emisă luni de Guvernul României. Potrivit sursei citate, o echipă de medici și asistenți medicali din România se va alătură, pe bază de voluntariat, în această săptămînă, colegilor din Republica Moldova, urmînd să lucreze alături de aceștia, pentru o perioadă de timp, în spitalele din R. Moldova implicate în combaterea pandemiei. Totodată, Guvernul României va face, în perioada următoare, o serie de donații de echipamente de protecție și alte materiale medicale necesare în contextul pandemiei COVID-19.

 

73 de cazuri noi de COVID-19 s-au înregistrat în Moldova

Alte 73 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în Republica Moldova, după ce luni, 27 aprilie, au fost procesate 367 de probe. Astfel, bilanțul ajunge la 3 481 de cazuri. Anunțul a fost făcut luni de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Cele mai multe cazuri de infectare au fost înregistrate în Chișinău - 31, alte 18 au fost depistate în stînga Nistrului, 8 la Cahul și 3 la Strășeni. Ministrul a menționat că 14 din persoanele depistate luni sînt angajați ai unei instituții medicale din sectorul Rîșcani al capitalei, acolo fiind înregistrat un focar de infecție. Ea a adăugat că de mai multe zile se testează intens, mai ales în focare, iar pînă în prezent au fost tratate 925 de persoane și s-au înregistrat 101 decese.

 

Curtea Constituțională are zece zile pentru a anunța data examinării legalității ratificării Acordului cu Rusia

Curtea Constituțională a informat luni printr-un comunicat că are la dispoziție o perioadă de zece zile pentru a anunța data, ora și locul ședinței în care va judeca sesizările depuse de mai mulți deputați privind contestarea Legii nr. 57 din 23 aprilie curent pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova referitor la creditul de 200 de milioane de euro. “Comunicăm faptul că toate ședințele publice ale Curții sînt anunțate din timp, cu o perioadă rezonabilă între data anunțului și organizarea efectivă a ședinței. Perioada rezonabilă de timp este, de obicei, de zece zile", se arată în comunicat.

 

Librăriile din toată țara și-au reluat activitatea

Librăriile din toată țara și-au reluat activitatea. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale, la solicitarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Potrivit deciziei, activitățile cu toate tipurile de mărfuri, prin unitățile comerciale specializate, cu excepția celor amplasate în centrele comerciale și piețe, vor putea fi reluate cu asigurarea obligatorie a respectării normelor pentru reducerea răspîndirii infecției de COVID-19.

 

Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei întreprinde o vizită la Chișinău

Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó, întreprinde marți, 28 aprilie, o vizită de lucru în Republica Moldova. Oficialul va avea o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea. La eveniment vor fi abordate modalitățile de intensificare a relațiilor moldo-ungare în diverse domenii de interes reciproc, inclusiv colaborarea în gestionarea crizei cauzate de pandemia Covid-19. Agenda vizitei include, de asemenea, o întrevedere cu Prim-ministrul Ion Chicu.

 

Un incendiu a izbucnit într-o locuință din Strășeni

Un incendiu a izbucnit într-o locuință din Strășeni în seara zilei de 27 aprilie. La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri din cadrul Detașamentului salvatori și pompieri Buiucani. Salvatorii au stabilit că incendiul a izbucnit în bucătăria locuinței. Datorită intervenției operative a pompierilor o femeie în vîrstă de 65 de ani, care risca să se intoxice cu produsele de ardere a fost salvată din încăperea afectată de flăcări. Femeia salvată a fost preluată de Serviciul asistență medicală urgentă la spital pentru ulterioare îngrijiri medicale. Circumstanțele și cauza producerii incendiului urmează a fi stabilite ulterior.