REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (27 iulie 2021)

Ultima săptămînă din iulie va fi caniculară

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pînă la finele lunii iulie Cod galben de caniculă. Potrivit meteorologilor, la sfîrşitul lunii, pînă la 1 august, ţara va fi cuprinsă de arşiţă, iar pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge 35 grade Celsius. În acest context, medicii atenţionează în special persoanele în vîrstă, femeile însărcinate, copiii şi pacienţii cu maladii cardiovasculare şi respiratorii, alergicii să evite expunerea la soare, să opteze pentru haine deschise, de preferat din pînză naturală, să-şi acopere capul şi să aibă grijă de hidratare.

 

Punctele de vaccinare din Chişinău vor activa cu program extins

Primăria municipiul Chișinău informează că punctele de vaccinare din oraş vor activa cu program extins, inclusiv în zilele de odihnă, în intervalul orelor 08:00-18:00. Decizia municipalităţii a fost luată în contextul creşterii numărului de cazuri COVID-19 şi a depistării în R. Moldova a tulpinii Delta, care este extrem de agresivă şi contagioasă. Procesul de imunizare împotriva virusului cu orice ser disponibil rămîne măsura esențială de sănătate publică recomandată pentru toate persoanele cu vîrsta de peste 18 ani. De asemenea, punctele mobile de vaccinare (troleibuzul/autobuzul) vor activa fără zile de odihnă, între orele 10:00-18:00.

 

Alcool etilic fără acte de proveniență a fost depistat de polițiști

Peste 2 400 de litri de alcool etilic fără acte de proveniență au fost depistați de inspectorii Direcției patrulare Sud. Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică, oamenii legii au stopat pe traseul Ceadîr-Lunga, un automobil de marcă Mercedes Sprinter. În timpul controlului actelor, dar și verificării portbagajului, ofițerii au observat mai multe butelii. Deoarece nu deținea acte pentru alcool, șoferul împreună cu marfa a fost condus la Inspectoratul de Poliție Ceadîr-Lunga pentru documentare. Dacă va fi găsit vinovat de transportarea mărfii fără acte de proveniență, șoferul riscă o amendă de la 3 000 la 4 500 de lei.

 

20 de ani de la aderarea la Organizația Mondială a Comerțului

Ministerul de externe salută aniversarea a 20 de ani de la aderarea R. Moldova la Organizația Mondială a Comerțului. Pe data de 26 iulie 2001, după 7 ani de negocieri, țara noastră a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Mondiale a Comerțului. Evenimentul a constituit o realizare majoră pentru R. Moldova pe plan extern, aceasta venind să reconfirme nu doar caracterul suveran al țării, dar și capacitatea de a realiza reforme și a-și asuma angajamente internaționale.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 89 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3 838 de teste, fiind confirmate 89 cazuri de infecție cu noul coronavirus, inclusiv trei de import. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 258 713 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, dintre cazurile noi, trei sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 228 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 51 în stare extrem de gravă. Alți 64 de pacienți au fost vindecați. În total, 251 553 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Începe înregistrarea la Tabăra de educație financiară „Dă sens banilor”

Cea de-a doua ediție a Taberei de educație financiară „Dă sens banilor”, inițiată de Banca Națională a Moldovei și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, vine cu oportunitatea de a oferi publicului o vacanță specială. Astfel, persoanele cu vîrsta de peste 16 ani au posibilitatea să participe, în perioada 9-13 august 2021, la un eveniment în format online conceput să-i reunească pe cei care doresc să își dezvolte cultura financiară, într-o atmosferă de conversație. Tabăra de educație financiară include cinci sesiuni, a cîte 90 de minute fiecare.

 

România a transferat cei 300 mii euro pentru consolidarea societății civile și mass-mediei

Ministerul Afacerilor Externe din România a anunțat că a efectuat deja plata sumei de 300 mii euro pentru consolidarea societății civile și mass-mediei de la Chișinău. Asistența financiară fost acordată în conformitate cu pachetul de sprijin din partea României pentru cetățenii R. Moldova anunțat de Președintele României, Klaus Iohannis, la Chișinău. Această contribuție este asigurată din Fondul de Democratizare și Dezvoltare Sustenabilă pentru R. Moldova, inclus în Planul anual de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară aferent anului 2021.

 

Autoritățile capitalei au conectat un sector al cartierului Petricani la iluminatul stradal

Municipalitatea Chișinău a cheltuit circa 200 de mii de lei pentru racordarea unui sector al cartierului Petricani la rețeaua de iluminat stradal. Municipalitatea a anunțat conectarea la iluminatul stradal al orașului a peste 60 de case din cartierul Petricani (sectorul Rîșcani), care nu au avut lumină pe stradă. Făcînd trimitere la eveniment, primarul Ion Ceban a declarat că „a apărut lumină în bezna din oraș și că este regretabil ca în secolul digitalizării străzile din municipiul Chișinău să fie în întuneric”.

 

O cursă de tren a fost întreruptă

Circulația trenului de pe cursa Ungheni – Bălți - Slobozia – Ungheni a fost întreruptă începînd cu 26 iulie curent, din cauza stării tehnice nesatisfăcătoare a locomotivelor diesel D1. Despre aceasta a anunțat Calea Ferată a Moldovei (CFM) într-un comunicat de presă. La începutul lunii mai circulația trenurilor prin punctul feroviar Bălți, al doilea cel mai mare din țară, a fost întreruptă. Atunci, feroviarii din Bălți au refuzat să iasă la serviciu, atîta timp cît nu le sînt achitate restanțele la salarii, fiind vorba despre lefurile pe o perioadă de cinci luni.

 

Leul s-a apreciat față de dolar, dar a slăbit față de euro

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a căștigat de la dolarul american aproape 3 bani, dar a cedat monedei unice europene 2 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 27 iulie un curs oficial de schimb valutar egal cu 18,0497 lei pentru un dolar (-2,73 bani) și 21,2850 lei pentru un euro (+2,03 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 18,0769 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,2647 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 27 iulie, constituie: 0,6685 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3249 lei pentru 1 leu românesc și 0,2436 lei pentru 1 rublă rusească.