REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (26 noiembrie 2019)

Circa 1800 de șoferi au fost sancționați în week-end pentru încălcarea regulilor de circulație

Un număr de 1800 de șoferi au fost documentați în ultimele două zile de către angajații Inspectoratului Naţional de Patrulare pentru încălcarea regulilor de circulație. Potrivit datelor inspectoratului nominalizat, din cei este 1800 de conducători documentaţi, 932 au depășit limita de viteză admisă, alți 58 au fost înlăturați de la volanul mașinii, deoarece se aflau în stare de ebrietate, iar 42 şoferi nu aveau permisele de conducere asupra lor. În această perioadă, în urma celor 17 accidente rutiere produse pe traseele ţării, trei persoane au decedat, iar 19 au ajuns la spital cu diverse traumatisme.

 

Artiștii moldoveni au obținut mai multe medalii la Jocurile Delfice de la Moscova

Medalii de aur, argint și bronz au obținut artiștii moldoveni la cea de-a XIV-a ediție a Jocurilor Delfice CSI, care s-a desfășurat în perioada 22-25 noiembrie în regiunea Moscova, Federația Rusă. Președintele Consiliului Național Delfic, compozitorul Constantin Rusnac a menționat că din R. Moldova la Jocurile Delfice CSI au participat peste 50 de persoane. În posesia medaliei de aur a intrat Ansamblul de dansuri populare ”Strămoșeasca” din Anenii Noi. Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Național Delfic al Rusiei, pînă în prezent au avut loc 13 ediții ale Jocurilor Delfice pentru Tineret ale Comunității Statelor Independente.

 

R. Moldova va crea un mediu prietenos pentru investitori

În cadrul întîlnirii dintre premierul Ion Chicu și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Turciei în R. Moldova, Halil Gürol Sökmensüer, au fost discutate mai multe subiecte care vizează relațiile sociale, economice și culturale dintre ambele state. Ambasadorul Turciei a menționat intenția oamenilor de afaceri turci de a investi pe teritoriul R. Moldova. Totodată și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu unele cazuri în care investitorii turci s-au confruntat cu probleme de ordin juridic. La rîndul său, prim-ministrul Ion Chicu i-a comunicat ambasadorului turc intenția sa de a crea un mediu prietenos pentru investitori.

 

Euro se va ieftini cu 12 bani

Moneda unică europeană se va ieftini marți, 26 noiembrie, cu 12 bani și va avea un preț oficial de 19 lei și 14 bani. Mai ieftin va fi și dolarul american, relevă ratele oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Potrivit acestora, dolarul va costa 17 lei și 38 de bani, cu trei bani mai puțin decît ieri.

Leul românesc va avea o valoare de 4 lei și 01 bani. Valoare hrivnei ucrainene și cea a rublei rusești va rămîne neschimbată. Astfel, hrivna va costa în continuare 72 de bani, iar rubla - 27 de bani.

 

Membrii unei grupări care traficau moldovence în Germania au fost reţinuţi

O femeie din Moldova și un bărbat din România, membri ai unei grupări infracționale, au fost reținuți, fiind suspectaţi că ar fi determinat două tinere să practice prostituția în Berlin, Germania. Potrivit datelor Procuraturii Generale, cei doi identificau fetele, organizau deplasarea acestora în Berlin, unde le și cazau. Ulterior, acestea acordau servicii sexuale diferitor persoane contra sumei de 50 de euro pentru o oră.

 

Premierul Ion Chicu s-a întîlnit cu membrii Asociației Investitorilor Străini

Prim-ministrul Ion Chicu s-a întîlnit cu reprezentanții Asociației Investitorilor Străini (FIA) din R. Moldova. În cadrul întrevederii au fost puse în discuție principalele probleme cu care se confruntă mediul de afaceri din țara noastră, dar și soluțiile care ar putea redresa acest domeniu. Membrii Consiliului FIA au venit cu un șir de recomandări pentru Guvern care ar diminua povara fiscală asupra businessului și ar facilita dezvoltarea afacerilor. Șeful Executivului a reafirmat deschiderea Guvernului către toți cei care dezvoltă sau intenționează să-și deschidă afaceri pe teritoriul R. Moldova.

 

ONG-uri din Regiunea de Centru vor beneficia de 700 mii de euro pentru proiecte locale

Granturi în valoare totală de 750 mii euro de vor fi acordate organizațiilor neguvernamentale din 13 raioane din Regiunea de Dezvoltare Centru, pentru implementarea proiectelor locale în patru domenii: aprovizionare cu apă și canalizare, managementul deșeurilor solide, eficiență energetică și responsabilitate pentru schimbările climatice. Anunțul a fost făcut de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) și Asociația Obștească „HABITAT”, cu sloganul „Fii schimbarea: Cetățeni implicați – comunități durabile”.