REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (26 noiembrie 2018)

Apicultorii moldoveni au produs circa 5 mii tone de miere în 2018

Apicultorii moldoveni au produs anul acesta aproximativ 5000 tone de miere de albine. Productivitatea la o familie de albine a constituit în medie 23 kg, cu două kilograme mai puțin decît în anul 2017, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Mihail Dobrojan, șef al Serviciului supraveghere zootehnică din cadrul ANSA, a specificat că responsabili din cadrul instituției au evaluat situația în domeniul apiculturii înainte de începutul sezonului rece. Ca rezultat, s-a constatat că majoritatea stupinelor sînt amplasate corespunzător cerințelor, au o cantitate suficientă de hrană și sînt pregătite pentru iernat.

 

Premierii Pavel Filip s-a întîlnit cu omologul său ucrainean

Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu omologul său ucrainean Volodymyr Groysman, în cadrul vizitei de lucru la Kiev. Prim-miniștrii au discutat pe marginea subiectelor actuale de pe agenda relațiilor moldo-ucrainene, subliniind deschiderea pentru intensificarea continuă a dialogului bilateral pe toate domeniile de interes reciproc. Cei doi șefi de guverne au accentuat importanța unei interacțiuni constructive la frontiera de stat, inclusiv în vederea organizării controlului în comun în punctele de trecere a hotarului moldo-ucrainean. În context, a fost menționată disponibilitatea ambelor state pentru semnarea cît mai curînd posibil a protocoalelor privind controlul comun în opt puncte de trecere a frontierei.

 

Lucrătorii din agricultură și-au marcat Ziua profesională

Lucrătorii din agricultură și din industria prelucrătoare și-au marcat duminică, 25 noiembrie, Ziua profesională în cadrul unei festivități organizate în capitală. Participanții au făcut totalurile anului agricol curent, au analizat problemele cu care se confruntă și au trasat obiective de viitor. Totodată, mai mulți agricultori s-au ales cu diplome de merit din partea guvernului. Ministrul agriculturii Nicolae Ciubuc a declarat că acest an nu a fost unul ușor din punct de vedere agricol. „Am asistat la năruirea multor speranțe. Deși avem o recoltă bogată de mere, prune, struguri, totuși, condițiile climatice, imprevizibilitatea, prețurile reduse și capacitatea de absorbție a pieței au determinat ca această creștere a producției să devină o povară pentru mulți fermieri”, a spus Ciubuc.

 

Letonia ne va împărtăși experiența electorală

Letonia va împărtăși cu R. Moldova experiența sa în organizarea unui proces electoral corect, liber și transparent. Asupra acestui fapt au convenit la Kiev, prim-ministrul Pavel Filip și președintele Letoniei, Raimonds Vejonis. Oficialul leton a spus că recent în țara sa au avut loc alegeri parlamentare și partea letonă dispune de o experiență bună în desfășurarea scrutinului, inclusiv în prevenirea imixtiunii forțelor din exterior în procesul electoral. Pavel Filip a menționat că Guvernul depune toate eforturile pentru organizarea unor alegeri parlamentare libere și transparente.

 

Numărul minorelor care devin mame este în creștere

Numărul minorelor care au adus pe lume un copil este în creștere în ultimii ani. Datele au fost prezentate, în cadrul unei mese rotunde, de către Lucia Caciuc, șef interimar al Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului din capitală. Potrivit datelor Spitalului clinic municipal nr. 1 din capitală, dacă în anul 2015 doar 36 de adolescente au devenit mame, atunci în anii următori numărul acestora s-a dublat. În anul curent, doar în primele șase luni, 32 de minore au adus pe lume copii. Una dintre acestea avea 13 ani, două minore aveau 14 ani, 5 - 15 ani și 7 - 16 ani. Restul fetelor au devenit mame la 17 ani. Lucia Caciuc a mai afirmat că niciuna dintre mame nu și-a abandonat copiii.

 

Ultima săptămînă de toamnă va fi friguroasă

Ultima săptămînă de toamnă se anunță friguroasă. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), începutul săptămînii va fi determinată de cer variabil, ger noaptea şi temperaturi cu plus ziua. Marţi, 27 noiembrie, pe întreg teritoriul ţării sînt posibile ninsori, pe alocuri lapoviţă, după care vremea se va răci şi mai mult. Conform datelor SHS, în ultimele zile din noiembrie, noaptea termometrele vor indica pînă la 14 grade de ger, şi, ziua – pînă la 7 grade cu minus. Cel mai frig va fi, tradiţional, în nordul ţării.

 

Prețul poliței medicale va rămîne neschimbat în anul 2019

Prețul poliței de asigurare medicală va rămîne neschimbat în anul 2019 și va constitui 4056 de lei, conform proiectului fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul viitor. Potrivit proiectului, cuantumul primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală a fost stabilit în volum de 9%. Jumătate din această sumă va fi achitată angajat, iar cealaltă jumătate - de angajator. Fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2019 au fost estimate cu un deficit în sumă de 200 mln lei.

 

Primii beneficiari ai subvențiilor în avans și-au primit banii

Primele patru contracte de acordare a subvențiilor în avans, în valoare de 2,3 mln de lei, au fost deja semnate chiar în prima săptămînă după înmînarea certificatelor de acordare a finanțărilor. Programul plăților în avans este destinat tinerilor și femeilor fermieri care lansează afaceri în agricultură. Proiectele propuse de solicitanți vor genera investiții de peste 4 mln lei în sectorul agroindustrial și vor crea circa 10 locuri noi de muncă, a comunicat Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. În total, în urma primei etape de recepționare a dosarelor, au fost acceptate 27 de proiecte investiționale.