REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (26 iunie 2018)

Curtea Supremă de Justiție a declarat alegerile din capitală ca fiind ilegale

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au menținut decizia Curții de Apel și au declarat alegerile locale noi din capitală ca fiind ilegale și nule. Primarul ales, Andrei Năstase, a calificat hotărîrea drept una ilegală. Decizia CSJ este irevocabilă. Anul acesta nu mai pot fi organizate alegeri locale noi, astfel capitala va fi condusă de un primar interimar. În prezent, la conducerea primăriei se află viceprimarul Ruslan Codreanu. Alegerile planificate pentru funcția de primar al municipiului Chișinău urmează să fie organizate anul viitor.

 

Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Secretarul de Stat al SUA

Principalele direcţii de cooperare moldo-americană şi priorităţile dialogului strategic dintre cele două țări au fost discutate, la Washington, de prim-ministrul Pavel Filip și Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo. Oficialii au evaluat situația privind securitatea regională în Europa de Est şi au evidenţiat importanţa colaborării dintre R. Moldova şi SUA și a contracarării riscurilor de imixtiune externă. Pavel Filip a reconfirmat deschiderea autorităților de la Chișinău pentru amplificarea comunicării pe subiecte care vizează reformarea sistemului de apărare din țara noastră, consolidarea securității energetice și colaborarea pe filiera comercial-economică.

 

Toate taberele de copii din țară vor fi verificate

Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat investigarea cazurilor de intoxicație în masă de la o tabără de copii din orașul Taraclia. În acest sens, premierul a dispus, de urgență, crearea unui grup de lucru, sub egida Ministerului Sănătății, care ar urma să stabilească circumstanțele care au determinat apariția cazurilor de intoxicație, dar și persoanele responsabile. De asemenea, grupul de lucru urmează să verifice toate taberele de odihnă pentru copii, pentru a nu admite cazuri similare. Din grupul de lucru fac parte reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, ai Agenției Naționale Sănătate Publică, ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și ai Inspectoratului General de Poliție.

 

O bancă comercială a fost amendată de BNM

Banca Națională a Moldovei (BNM) a amendat o bancă comercială din Moldova cu 362 mii 141 lei. Într-un comunicat de presă al BNM este menționat că sancțiunea vizează „Banca de Finanțe și Comerț" S.A. Pe lîngă amendă, BNM a aplicat sancțiunii sub formă de avertisment față de membrii Comitetului de conducere ai instituției financiare, aflați în funcție în perioada supusă controlului. Decizia a fost luată în rezultatul unui control efectuat la bancă, care a scos la iveală mai multe încălcări. Mai exact, banca nu a respectat legislația cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, cu privire la reglementarea valutară, serviciile de plată și sistemele de plăți.

 

Contingentul KFOR-9 a demarat antrenamentele în Kosovo

Cel de-al nouălea contingent al Armatei Naţionale, detaşat în operaţiunea KFOR, a demarat antrenamentele în Kosovo. Comandantul contingentului, Veaceslav Balan, a menţionat că ofiţerii şi subofiţerii moldoveni, împreună cu cei italieni, sînt instruiţi de colegii lor din Ungaria. El a specificat că a demarat antrenamentele şi grupul de genişti, care desfăşoară împreună cu militarii din Slovenia şi Italia şedinţe privind pericolul muniţiilor neexplodate în regiunea Kosovo şi acţiunile în caz de depistare a acestora. Conform sursei citate, în perioada misiunii, militarii Armatei Naţionale vor desfăşura operaţiuni de patrulare, pază şi apărare a obiectelor de importanţă strategică, misiuni de asigurare a securităţii bazei „Camp Vilaggio Italia”, precum şi misiuni de cercetare de geniu şi depistare a obiectelor explozive. Contingentul KFOR-9 este format din 41 de militari, dintre care un ofiţer de stat major, şapte genişti şi un pluton de infanterişti.