REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (25 noiembrie 2019)

R. Moldova poate deveni o naţiune vinicolă competitivă pe piaţa externă

R. Moldova are potențialul de a deveni o națiune vinicolă competitivă pe piața externă, însă e nevoie de o colaborare mai eficientă între companiile vinicole autohtone. Aceasta este concluzia auditului calității Vinului Moldovei – cel mai amplu exercițiu de acest fel, dedicat sectorului vitivinicol. La auditul calităţii au participat şase experți de talie mondială din cinci țări. Scopul lor a fost de a identifica strategii de vînzare a vinurilor în vrac pe piețele occidentale, în contextul unor stocuri mari, care s-au format ca urmare a trei recolte înalte consecutive, înregistrate la nivel mondial.

 

Un echipaj de sanie din R. Moldova a participat, în premieră, la Cupa Mondială

Un echipaj moldovean de sanie, proba dublu, a participat sîmbătă, 23 noiembrie, în premieră, la etapa inaugurală a Cupei Mondiale, care se desfășoară la Innsbruck (Austria). Acesta este alcătuit din Ionuț Șișcanu și Iulian Oprea, ambii originari din localitatea Măcărești (Ungheni). Debutul sportivilor moldoveni a fost modest. Ei s-au clasat în subsolul clasamentului, însă vor participa și la următoarea etapă.

 

Conducerea țării s-a întrunit în mai multe ședințe de lucru

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, împreună cu președintele Parlamentului și prim-ministru s-au întrunit sîmbătă, 23 noiembrie, în mai multe ședințe pentru a discuta cu fiecare ministru în parte, dar și cu primarul general al Chișinăului, problemele din instituțiile pe care le conduc, modul în care s-ar putea eficientiza activitatea lor și livra cît mai repede rezultate bune pentru cetățeni. În urma discuțiilor, Igor Dodon a afirmat cu certitudine că la conducerea ministerelor și a primăriei capitalei sînt oameni care știu ce au de făcut. Șeful statului a menționat că are mare încredere în ei și le va acorda tot sprijinul necesar în continuare.

 

Oferta netă de valută a depășit în luna octombrie cererea cu peste 7 la sută, pe fondul scăderii cererii

Gradul de acoperire a cererii nete de valută prin oferta netă de valută a fost de 107,2 la sută, în luna octombrie, față de 99,9 la sută în luna precedentă, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Oferta a depășit cererea urmare a scăderii cererii nete din partea persoanelor juridice cu 12 milioane de dolari SUA comparativ cu luna precedentă. Potrivit BNM, oferta netă de la persoanele fizice s-a menținut la nivelul lunii septembrie, respectiv 185 milioane de dolari SUA. În zece luni ale anului curent, oferta netă a fost de 1 miliard 759,1 milioane de dolari SUA, în scădere cu 3,2 la sută față de perioada similară a anului precedent.

 

R. Moldova este interesată să crească exporturile produselor moldovenești pe piața belarusă

În cadrul Forumului Investițional BERD, premierul Ion Chicu s-a întîlnit cu prim-ministrul Republicii Belarus, Serghei Rumas. Părțile au apreciat relațiile bilaterale prietenoase și au confirmat deschiderea reciprocă pentru valorificarea la maxim a potențialului comercial-economic între cele două țări, întrucît în ultima perioadă se atestă o scădere a produselor moldovenești exportate pe piața din Belarus. În anul precedent, valoarea exporturilor a constituit peste 87 mil. de dolari, iar, în total, volumul comercial a depășit 215 mil. de dolari.

 

Creștere masivă pe piața creditelor imobiliare

Pe piața creditelor pentru imobil s-a produs un adevărat boom, mai ales în ultimii doi ani, după lansarea Programului guvernamental „Prima Casă”. În ultimii zece ani, suma creditelor noi pentru imobil, acordate anual de băncile comerciale, a crescut de peste 25 de ori, o evoluție mai impresionantă înregistrîndu-se în ultimii doi ani. Astfel, dacă în 2009 au fost contractate credite pentru imobil în sumă de 104,7 milioane de lei, în zece luni ale anului 2019 valoarea acestor împrumuturi s-a ridicat la 2 miliarde 626,1 milioane de lei.

 

Cele mai valoroase invenții și inovații au fost premiate în cadrul Expoziției „INFOINVENT”

Cea de-a XVI-a ediție a Expoziției internaționale specializate „INFOINVENT”, desfăşurată în perioada 20-23 noiembrie, și-a desemnat cîștigătorii. Cele aproximativ 450 de lucrări expuse la standuri au fost apreciate de Comisia de experți și Juriul Internațional al expoziției cu 140 de medalii de aur, 80 de medalii de argint și 80 de medalii de bronz. Cea mai importantă distincție care se acordă în cadrul Expoziţiei “INFOINVENT” este Premiul Guvernului R. Moldova “Inventator remarcabil”. În cadrul acestei ediții, marele premiu a revenit inventatorului Nicolae Eremia, de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, pentru ciclul de invenții în domeniul medicinii veterinare.

 

Leul se va aprecia față de principalele valute

La începutul săptămînii leul moldovenesc se va aprecia față de euro și dolar, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, luni, 25 noiembrie, moneda unică europeană va costa 19 lei și 26 de bani, cu șase bani mai puțin decît ieri. Dolarul american va pierde doi bani. Ca rezultat, prețul oficial al acestuia va fi de 17 lei și 41 de bani. Cu un ban se va ieftini leul românesc, pentru care BNM a stabilit un curs valutar oficial de 4 lei și 03 bani. Neschimbată va rămîne valoarea hrivnei ucrainene și cea a rublei rusești. Astfel, cea din urmă va costa în continuare 27 de bani, iar hrivna își va păstra cotația de 72 de bani.

 

BERD va continua să investească în proiectele majore din R. Moldova

„BERD va continua să investească în proiectele majore, menite să crească standardele de viață a cetățenilor R. Moldova”. Declarația a fost făcută în cadrul unei ședințe a premierului R. Moldova, Ion Chicu, cu președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Suma Chakrabarti. În context, premierul a propus inițierea negocierilor semnării unui nou acord de finanțare pentru continuarea implementării Programului în sectorul drumurilor, din anul 2022. Totodată, Ion Chicu a menționat că R. Moldova va aprecia suportul pentru asistența tehnică în implementarea procesului de restructurare a întreprinderii „Calea Ferată din Moldova”.

 

Peste o mie de detectoare de fum vor fi instalate în casele mai multor familii din țară

Peste o mie de detectoare de fum vor fi instalate în următoarea perioadă în locuințe din raioanele Făleşti, Donduşeni, Briceni, Teleneşti, Cahul şi UTA Găgăuzia. Acestea vor fi distribuite în cadrul campaniei „O casă protejată, o viață salvată”, care a fost lansată vineri, 22 noiembrie, de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Instalații de detectare vor fi montate în locuințele oamenilor cu mulți copii, persoane țintuite la pat, dar și în casele oamenilor în etate.

 

Portarul Alexei Koșelev a fost cel mai bine clasat în echipa națională de fotbal într-un top UEFA

Portarul Alexei Koșelev (26 ani) este cel mai bine clasat dintre jucătorii echipei naționale într-un top alcătuit de UEFA, după încheierea preliminariilor Campionatului European 2020. El a fost integralist în toate cele 10 meciuri din campania preliminară, a adunat 998 de puncte și s-a clasat pe locul 62 dintre 2061 de fotbaliști. Goalkeeperul moldovean a reușit 35 de save-uri (în medie cîte 3,5 în fiecare meci), a parat două penaltiuri (în meciurile cu Turcia și Islanda) și a dat 171 de pase precise (din 320).

 

Comunitatea evreiască din R. Moldova a marcat 30 de ani de la creare

Prim-ministrul Ion Chicu a participat duminică, 24 noiembrie, la evenimentul de marcare a 30 de ani a comunității evreiești în R. Moldova. Premierul a exprimat sincere felicitări cu acest prilej și a apreciat rolul culturii promovate de comunitatea evreiască în R. Moldova pe parcursul istoriei. Șeful Cabinetului de miniștri a mai precizat că interacțiunea structurilor de stat cu toate organizațiile etnoculturale din țara noastră, inclusiv cu comunitatea evreiască, va servi ca un impuls în protejarea și consolidarea statului de drept, a libertății și a democrației, care sînt prioritare astăzi. 

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:37
02.05.24 - 13:34
03.05.24 - 12:37
02.05.24 - 13:32
04.05.24 - 13:23
03.05.24 - 12:22
04.05.24 - 18:50
09.05.24 - 17:17
02.05.24 - 01:15