REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (25 iunie 2020)

Ziua Națională a Portului Popular va avea loc în regim online

Cu ocazia Zilei Naționale a Portului Popular, ediția a V-a, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a pregătit un program de activități care se va desfășura cu genericul ”Cu mîndrIe, dor de Ie”, pe 28 iunie preponderent în mediul online, precum și în cadrul muzeului, ținînd cont de recomandările Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Directorul instituției, Petru Vicol, a menționat că începînd cu 26 iunie, pînă la finele lunii iulie, publicul va admira, în sălile muzeului expoziția „Costumul popular – element de identitate culturală”.

 

Gospodării din ţară vor participa la un experiment de reducere a consumului de energie

Aproximativ 250 de mii de gospodării casnice din R. Moldova vor participa la un experiment social care îşi propune reducerea consumului de energie electrică, în timpul restricțiilor provocate de COVID-19. Anunțul a fost făcut în cadrul Săptămînii UE a Energiei Durabile, marcată și în ţara noastră. Astfel, gospodăriile casnice al căror consum anual de energie în 2019 a depășit 140 kW/oră vor primi statistici care vor compara datele lor cu cele ale consumatorilor eficienți din punct de vedere energetic din comunitatea lor. Scrisorile mai conțin sfaturi și soluții pentru economisirea energiei.

 

Locuitorii din 24 de gospodării din nordul țării au fost evacuați pentru a-i salva de inundații

Un număr de 44 de locuitori din 24 de gospodării din localitățile Criva, Drepcăuți și Lipcani, raionul Briceni au fost evacuați pentru a preveni pericolul inundațiilor, după ce nivelul apei din rîul Prut a crescut. Potrivit IGSU, decizia ca persoanele din gospodăriile aflate în lunca rîului Prut să părăsească locuințele a fost luată de Comisiile pentru situații excepționale în vederea evitării riscurilor. Astfel, au fost evacuate 10 gospodării din localitatea Criva, 9 locuințe din satul Drepcăuți și 5 gospodării din Lipcani.

 

Executivul va aloca 5,6 mln de lei pentru achitarea indemnizaţiilor angajaţilor infectaţi cu COVID-19

Peste 5,63 milioane de lei vor fi alocaţi din fondul de intervenție al Guvernului, autorităților administrației publice centrale și locale, pentru acordarea indemnizațiilor unice angajaților infectaţi cu COVID-19. Conform hotărîrii Executivului, aproape 2,3 milioane de lei va primi Ministerul sănătăţii şi peste opt sute de mii – Consiliul Municipal Chişinău. De asemenea, bani pentru indemnizaţiile destinate angajaţilor infectaţi cu coronavirus în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu vor primi Ministerul Justiției, Ministerul Apărării, Serviciul de Protecție și Pază de Stat, consiliile locale din raioanele Basarabeasca, Cahul, Căuşeni, Donduşeni, Drochia, Edineţ, Făleşti, Glodeni, Nisporeni, Ocniţa, Rezina, Rîşcani, Sîngerei, Soroca, Ştefan Vodă, Ungheni şi executivul din UTA Gagauz-Yeri.

 

În R. Moldova va funcţiona Portalul guvernamental al cetățeanului

Executivul de la Chişinău a votat pentru aprobarea Regulamentului privind utilizarea, administrarea și dezvoltarea Portalului guvernamental al cetățeanului. Portalul reprezintă un sistem informațional constituit dintr-un ansamblu de resurse și tehnologii informaționale, mijloace tehnice de program și metodologii, aflate în interconexiune. Acesta este destinat să ofere cetățenilor un mecanism eficient, fiabil și modern de obținere, prin intermediul unui punct de acces, a informațiilor oficiale de interes public și a informațiilor documentate despre sine, disponibile în cadrul registrelor și sistemelor informaționale ale furnizorilor de date.

 

Ministrul de Externe a avut o convorbire cu omologul norvegian

Relațiile moldo-norvegiene și asistența pentru dezvoltare acordată de Norvegia țării noastre, precum și cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale au fost discutate de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Oleg Țulea cu ministrul Afacerilor Externe al Norvegiei, Ine Eriksen Soreide. În contextul eforturilor autorităților celor două state de a lupta cu efectele pandemiei Covid-19, ministrul Oleg Țulea a mulțumit pentru contribuția valoroasă a Norvegiei la Fondul ONU pentru combaterea Covid-19, destinată inclusiv R. Moldova. Țara noastră beneficiază de un proiect în sumă de 1 mln. de dolari SUA destinat procurării echipamentului de protecție pentru personalul din prima linie.

 

În primul trimestru, peste 33 de mii de angajați au fost afectați de pandemie

Biroul Național de Statistică a publicat rezultatele Anchetei forței de muncă pe trimestrul întîi al anului curent. Conform datelor, peste 33 de mii de angajați au fost afectați de pandemia de coronavirus. Astfel, majoritatea din cei afectați, 60,6%, o constituie persoanele care nu au lucrat deloc / au absentat de la locul de muncă; 28,4% au prestat munca la domiciliu / au lucrat la distanță; 25,5% au lucrat mai puține ore pe săptămînă; 8,0% au fost transferați la program de lucru parțial.

 

Procuratura din UTA Găgăuzia va avea un nou șef interimar

Pînă la suplinirea funcției prin concurs, interimatul funcției de procuror-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia va fi exercitat de Victor Cîlcic. Un ordin în acest sens a fost semnat de Procurorul General, Alexandr Stoianoglo. Potrivit serviciului de presă al PG, concomitent, a fost dispusă exercitarea interimatului funcției de adjunct al Procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție lui Vasile Levițchi – procuror în Procuratura municipiului Chișinău.

 

CSE a stabilit activitățile necesare pentru curățarea rîului Bîc

Primăria municipiului Chișinău informează că a fost convocată ședința Comisiei pentru situații excepționale a municipiului Chișinău care a stabilit activitățile necesare pentru curățarea rîului Bîc, în vederea prevenirii acumulărilor de ape pe strada Albișoara, în caz de averse. „Discuțiile factorilor de decizie din cadrul municipalității s-au axat pe necesitatea continuă de curățare a rîului Bîc (unde se revarsă apele pluviale din oraș) și monitorizarea albiei acestuia, pentru a preveni inundațiile, dar și o eventuală catastrofă ecologică, care se poate produce din cauza neevacuării nămolului și acumulării deșeurilor pe parcursul anilor”, se arată în comunicatul Primăriei.

 

Leul moldovenesc s-a apreciat puțin în raport cu dolarul și euro

Pe parcursul unei zile, leul a cîștigat de la dolarul american mai mult de 2 bani, iar de la moneda unică europeană - 0,05 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 25 iunie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,3431 lei pentru un dolar (-2,04 bani) și 19,6089 lei pentru un euro (-0,05 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,3635 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,6094 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 25 iunie, constituie: 0,6491 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0487 lei pentru 1 leu românesc și 0,2524 lei pentru 1 rublă rusească.