REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (25 iunie 2018)

Meșteri populari din întreaga țară s-au întrunit la Ziua Națională a Portului Popular

Cea de-a III-a ediție a Zilei Naționale a Portului Popular, care s-a desfășurat duminică, 24 iunie, la Palatul Republicii din capitală și în teritoriu, a întrunit meșteri populari din întreaga țară. Sărbătoarea a fost extinsă pe întreg teritoriul țării. Astfel, în 45 de localități din 14 raioane ale țării, inclusiv în UTA Găgăuzia, au fost desfășurate activități culturale, care au pus în valoare modelele zonale și locale ale portului popular, bogăția ornamentelor și stilurilor diverse de broderie, precum și tîrguri de artizanat și bucătărie tradițională. La ediția precedentă, evenimentul a fost organizat în 19 localități ale țării. Prima ediție a Zilei Naționale a Portului Popular a avut loc în 2016.

 

Un protest împotriva anulării alegerilor locale noi a fost organizat în capitală

Mii de persoane au venit în fața primăriei capitalei, duminică, 24 iunie, precum și în Piața Marii Adunări Naționale nemulțumiți de decizia magistraților de a nu valida alegerile locale noi din municipiu. Protestatarii au cerut autorităților să valideze mandatul lui Andrei Năstase, candidatul care a cumulat cele mai multe voturi în turul doi de scrutin. Oamenii veniți la protest au scandat mai multe lozinci, printre care „vrem primarul pe care l-am votat”, “votul ne-a fost furat” și au fluturat drapele ale R. Moldova și UE. Demonstrații de solidaritate cu protestul de la Chișinău au fost anunțate și de diaspora din Italia, Germania, România, Spania și alte țări europene. Decizia primei instanțe a fost pronunțată la 21 iunie. Dacă rezultatele alegerilor locale noi nu vor fi validate nici de Curtea Supremă de Justiție, funcția de primar va fi exercitată de actualul interimar pînă la scrutinul din 2019.

 

Președintele AP OSCE efectuează o vizită de lucru în R. Moldova

O delegație a Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE) efectuează o vizită de lucru în R. Moldova, în perioada 24–28 iunie curent. Din componența delegației conduse de președintele AP OSCE George Tsereteli (Georgia), membrul Grupului AP OSCE pentru Moldova fac parte secretarul general al AP OSCE, Roberto Montella (Italia) și consilierul președintelui AP OSCE, Loic Poulain. Oaspeții vor avea o întrevedere cu șeful delegației Parlamentului R. Moldova la AP OSCE, Sergiu Sîrbu, și membrii delegației. De asemenea, vor discuta cu vicepreședintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Eugen Carpov. Agenda vizitei mai include întrevederi cu președintele R. Moldova, Igor Dodon, prim-ministrul Pavel Filip, viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi. De asemenea, membrii delegației vor efectua o vizită în orașul Tiraspol.

 

Delegația R. Moldova în CUC a condamnat încălcarea regimului Zonei de Securitate

Delegația R. Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) condamnă încălcarea repetată a regimului Zonei de Securitate. Potrivit Biroului politici de reintegrare, sîmbătă, 23 iunie, în jurul orei 04:00 și apoi la orele 06:30, 11:15 și 13:15, pe traseul Dubăsari-Grigoriopol-Tiraspol a fost fixată deplasarea neanunțată a patru coloane de unități de tehnică blindată ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR): aproximativ 11 TAB-uri și 25 autocamioane (URAL, ZIL, UAZ). Pe unitățile în cauză nu au fost remarcate însemne distinctive de apartenență la GOTR sau la operațiunea de pacificare, precum și lipseau numerele de înmatriculare. Delegația R. Moldova în Comisia Unificată de Control se declară alarmată în legătură cu aceste acțiuni.

 

Transnistria nu va admite retragerea pacificatorilor ruși din regiune

Tiraspolul califică Rezoluția privind retragerea trupelor ruse din stînga Nistrului drept ”o inițiativă a Chișinăului îndreptată împotriva pacificatorilor din Transnistria și declară că nu va admite acest lucru”. Administrația de la Tiraspol neagă prezența altor forțe militare ruse pe teritoriul Transnistriei, pe lîngă cele de pacificare, care ar urma să se retragă doar după reglementarea politică a conflictului, potrivit unui comentariu al așa-numitului minister de externe din regiune. „Militarii ruși în Transnistria îndeplinesc misiunea exclusivă de asigurare a păcii și securității și nu există ale forțe armate decît cele de pacificare”, se arată în comentariul respectiv.