REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (23 aprilie 2020)

Carburanții s-au ieftinit din nou

Mai multe stații PECO din țară au afișat miercuri, 22 aprilie, prețuri mai mici la carburanți. Astfel, toate tipurile de benzină și motorină s-au ieftinit cu un leu, iar gazul lichefiat - cu 10 bani. Un litru de motorină costă 13,12 lei, spre deosebire de 14,12 lei cît era anterior. Prețul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 este de 15,47, cu un leu mai puțin. Noul preț al gazului lichefiat este de 9,67 lei, spre deosebire de 9,77 lei. Ieftinirea vine după ce acum cîteva săptămîni, petroliștii au mai ieftinit o dată carburanții.

 

R. Moldova ar putea primi un credit preferențial de 100 milioane de euro din partea UE

Comisia Europeană a decis să acorde asistență macro-financiară în valoare de trei miliarde de euro către mai multe state, printre care și țări ale Parteneriatului Estic. Republica Moldova ar putea primi 100 de milioane de euro din această sumă. Propunerea face parte din strategia Team Europe – un răspuns acordat de UE pentru suportul statelor partenere în efortul lor de a face față pierderilor economice datorate pandemiei de coronavirus. Pachetul de asistență macro-financiară va fi valabil pentru un an și va fi acordat sub forma unui credit preferențial.

 

Alte 164 de cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în Moldova

Alte 164 de cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în Republica Moldova după ce miercuri, 22 aprilie au fost procesate 696 de probe. Astfel, bilanțul a ajuns la 2 778 de cazuri. Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Potrivit sursei citate, cinci cazuri sînt de import, din Polonia și Rusia, și 159 cu transmitere locală. Cele mai multe cazuri de infectare au fost înregistrate în Chișinău, Ștefan Vodă și Edineț. Pînă în prezent au fost tratate 560 persoane, iar alte 75 au decedat.

 

Producătorii agricoli vor obține mai ușor acces la ape pentru irigare

Producătorii agricoli vor obține mai ușor acces la apele de suprafață pentru irigarea terenurilor. Un proiect care prevede acest lucru a fost avizat de Comisia agricultură și industrie alimentară a Parlamentului. De asemenea, vor fi excluse mai multe acte necesare pentru obținerea autorizației de mediu la irigare. Autorii proiectului propun sancțiuni de pînă la 3 000 de lei pentru persoanele fizice și de pînă la 25 000 de lei pentru persoanele juridice pentru împiedicarea accesului altor utilizatori de apă pentru amplasarea sau utilizarea prizei de apă și a instalațiilor mobile. Amenzi similare vor fi aplicate deținătorilor lacurilor de acumulare sau a iazurilor care nu dispun de regulamente proprii de exploatare a bazinelor cu apă, precum și a celor care evacuează apa în scop tehnologic piscicol.

 

Femeile de afaceri din R. Moldova pot obţine granturi de peste 1,6 mln de lei

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a lansat Componenta III a Programului „Femei în Afaceri” – Suport pentru companiile în creștere – care oferă finanțare nerambursabilă de pînă la 1 649 000 de lei. Dosarele sînt recepționate de către ODIMM, în regim online, pînă la data de 26 aprilie. La concurs pot aplica companiile create și gestionate de femei, care desfășoară o activitate economică în Republica Moldova de mai mult de doi ani și care își planifică creșterea cifrei de afaceri și a numărului de angajați prin extinderea pieței de desfacere.

 

Arme deținute ilegal au fost depistate la domiciliile unor persoane suspecte de jaf

Cinci persoane, cu vîrste cuprinse între 17 și 44 de ani, din raioanele Cantemir și Cahul, sînt cercetate penal pentru furt și huliganism. La domiciliile acestora au fost efectuate șapte percheziții și au fost depistate trei arme deținute ilegal. Persoanele sînt suspectate că furat lemn de foc din pădurea satului Cîietu, Cantemir. Oamenii legii au fost sesizat de pădurar, care susține că făptașii au aplicat asupra sa violența fizică. Anterior, indivizii au fost judecați pentru comiterea unor infracțiuni similare. Dacă vor fi găsiți vinovați, ei riscă închisoare de la 5 la 7 ani.