REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (22 martie 2018)

R. Moldova va trece pe 25 martie la ora de vară

R. Moldova va trece, la ora de vară, pe 25 martie, în ultima duminică a lunii, potrivit unei dispoziții semnate de prim-ministrul Pavel Filip. „În conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU și concomitent cu statele-membre ale Uniunii Europene, pe data de 25 martie 2018, ultima duminică a lunii, la ora 2:00, pe întreg teritoriul țării va avea loc trecerea la timpul „de vară” prin transferul acelor ceasornicului cu o oră înainte”, se spune în dispoziția premierului. Mai exact noaptea de 24 spre 25 martie 2018, ceasurile vor fi date cu o oră înainte, prin urmare ora 2:00 va deveni ora 3:00.

 

Au fost inaugurate expozițiile „Moldconstruct” și „Moldenergy”

Circa 180 întreprinderi și organizații din domeniul construcțiilor și cel energetic participă la expozițiile internaționale specializate „Moldconstruct-2018” și „Moldenergy-2018”, care s-au deschis miercuri, 21 martie, la Centrul Internațional Moldexpo. La expozițiile din acest an și-au expus produsele companiile din R. Moldova, România, Germania, Rusia, Ucraina și Belarus. „Organizarea și desfășurarea unor astfel de expoziții specializate constituie un promotor al stabilirii relațiilor de colaborare și încheierea contractelor de afaceri între producători și consumatori, ceea ce contribuie la dezvoltarea economică a regiunilor țării”, a spus secretarul de stat al Ministerului Economiei Iulia Costin, la deschiderea expozițiilor. Ea s-a arătat convinsă că expozițiile „Moldconstruct-2018” și „Moldenergy-2018” „vor impulsiona activitatea tuturor actorilor din domeniul construcțiilor și din domeniul energetic”.

 

Biroul permanent al Parlamerntului a stabilit agenda legislativă

Proiectul de lege care prevede trecerea unui teren de circa 70 ha din comuna Stăuceni, municipiul Chișinău, în categoria de terenuri destinate construcțiilor va fi examinat de Parlament, în ședința de vineri, 23 martie 2018. O decizie în acest sens a fost adoptată la ședința Biroului permanent al Parlamentului. Președintele Parlamentului Andrian Candu a spus, că prin aprobarea acestui proiect terenul pe care urmează a fi construită Chișinău Arena, prima sală polivalentă din Moldova, ar trece în gestiunea Ministerului Culturii, Educației și Cercetării. Potrivit lui, este o premieră în R. Moldova lansarea unui proiect de asemenea grandoare. ”În ultimii 26 de ani nu s-a construit mai nimic important pentru societate, dimpotrivă s-au distrus stadioane, terenuri de joacă și case de cultură. Nu s-a investit suficient în cultură și sport.”, a spus speakerul.

 

Ajutorul social se va majora de la 1 aprilie curent

Cuantumul ajutorului social și al ajutorului pentru perioada rece a anului vor crește de la 1 aprilie 2018 ca urmare a indexării cu 6,6% și majorării venitului lunar minim garantat de la 961 de lei pînă la 1025 de lei. Astfel, 51,5 mii de familii (peste 118 mii de beneficiari) vor primi, în medie, ajutor social de 869 de lei pe lună, în creștere cu 42 de lei. De asemenea, 169 mii de familii (peste 287 mii de persoane) vor beneficia de ajutor în perioada rece a anului în sumă de 315 lei lunar.

În acest scop, în bugetul de stat pentru anul curent sînt alocate mijloace în valoare de circa 820 milioane de lei.

 

Ministrul de externe s-a întîlnit cu Ambasadorul SUA

Ministrul Afacerilor Externe Tudor Ulianovschi, a avut o întrevedere cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, James D. Pettit, în cadrul căreia a fost efectuată o retrospectivă a principalelor evenimente bilaterale desfăşurate de la începutul anului 2018. Interlocutorii au constatat că recenta vizită la Chișinău a asistentului adjunct al Secretarului de Stat al SUA, Bridget Brink, a dat un nou impuls în dezvoltarea relațiilor bilaterale, încurajînd implicarea mai activă a părților în implementarea programelor de colaborare din agenda moldo-americană. Referindu-se la problematica transnistreană, Tudor Ulianovschi și James D. Pettit, au accentuat necesitatea continuării negocierilor în formatul „5+2” în vederea identificării unei soluţii politice pentru diferendum, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova, oferind un statut special regiunii transnistrene.

 

Creştinii ortodocşi sărbătoresc ziua celor 40 de Sfinți Mucenici

Creştinii ortodocşi de rit vechi îi sărbătoresc, joi, 22 martie, pe cei 40 de Mucenici. Biserica spune că aceştia erau soldaţi creştini şi au fost omorîţi pentru credinţa lor. Refuzînd să se închine idolilor, ei au fost întemniţaţi timp de opt zile şi bătuţi cu pietre la indicaţia împăratului roman de Răsărit Licinius. În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin îngheţare în lacul Sevastiei, însă apa lacului s-a încălzit și gheaţa s-a topit. Pentru că au scăpat cu viaţă, sfinţii au fost arşi de vii. În credinţa populară în aceasta zi se fac ritualuri de alungare a gerului, se mănîncă colăcei în formă de opt numiţi „sfinţişori” şi se beau 40 de pahare cu vin.