REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (22 aprilie 2021)

Sputnik-V va fi adus în R. Moldova pînă la sfîrșitul acestei săptămîni

Vaccinul rusesc Sputnik-V va ajunge în țara noastră pînă la sfîrșitul acestei săptămîni. Declarația a fost făcută de către liderul PSRM Igor Dodon. “Acordul a fost semnat. Beneficiar este statul Republica Moldova. Vaccinul va ajunge pînă la sfîrșitul acestei săptămîni”, a spus Dodon. R. Moldova va primi din partea Rusiei 182 de mii de doze de vaccin Sputnik-V cu titlu de donație.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 700 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 6334 de teste, fiind confirmate 700 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care șase de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 247.391 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 20 sînt lucrători medicali: 8-medici, 6-asistenți medicali, 6-personal auxiliar. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 2574 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 243 în stare extrem de gravă. Alte 923 de persoane au fost vindecate. În total, 234 204 persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Cooperarea economică moldo-elvețiană a fost examinată pe o platformă online

Oportunitățile de investiții în R. Moldova au fost discutate cu potențiali investitori elvețieni, în cadrul unui webinar online cu genericul „Business Bridges Switzerland – Moldova”. Pe această platformă s-au reunit peste 70 de companii elvețiene, iar în cadrul reuniunilor B2B au participat circa 40 de companii autohtone. Conform Ministerului economiei, scopul evenimentului a fost de a informa antreprenorii elvețieni despre oportunitățile investiționale în țara noastră. În acest sens, reprezentanții instituțiilor publice au prezentat condițiile de derulare a afacerilor și facilitățile oferite investitorilor în diferite sectoare ale economiei naționale.

 

Ministerul finanțelor a emis în premieră obligațiuni de stat pe șapte ani

Ministerul finanțelor, în cadrul licitației de plasare a valorilor mobiliare de stat pe piața primară, a emis, pentru prima dată în istoria R. Moldova, obligațiuni de stat pe şapte ani, la o rată anuală a dobînzii fixe de 6,5%. Oferta a fost acoperită în proporție de 107%, fiind emise obligațiuni de stat în sumă de circa 75 milioane de lei față de 70 de milioane de lei oferite. Principalii cumpărători au fost băncile-dealeri și investitorii instituționali. Pînă în prezent, Ministerul Finanțelor a emis doar obligațiuni de stat pe termen de 2, 3 și 5 ani, or, „emisiunea acestora pe termen de 7 ani este un pas major spre completarea curbei randamentelor”, conform unui comunicat al instituţiei.

 

Numărul persoanelor vaccinate anti-COVID a ajuns la 100 mii

Pînă astăzi, 100.000 doze de vaccin anti-COVID au fost administrate în R. Moldova. Potrivit Ministerului sănătății, în centrele de vaccinare din țară au fost administrate 75.778 doze de AstraZeneca, 23037 doze de Pfizer/BioNtech și 1185 doze de Sinopharm. Astfel, acoperirea vaccinală este 2,5% în rîndul populației generale. Lucrătorii din domeniul medical s-au vaccinat în proporție de 62%, cei din domeniul educației în proporție de 28% și circa 30 la sută din personalul și beneficiarii Azilurilor și Centrelor de plasament temporar și de lungă durată. Totodată, autoritățile au anunțat că se atestă o scădere cu 82,5% a morbidității prin infecția COVID-19 în rîndul lucrătorilor medicali.

 

Parlamentul se întrunește în ședință plenară

Biroul permanent al Parlamentului a aprobat ordinea de zi a ședințelor plenare pentru următoarele două săptămîni. Astfel, deputații vor examina proiectul de lege cu privire la blocul locativ, destinat participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl; proiectul cu privire la impozitarea specială a serviciilor realizate în cadrul activităților atribuite la secțiunea I al Clasificatorului activităților din economia Moldovei; proiectul privind compensarea tarifelor la energia electrică utilizată de consumatorii gospodăriilor casnice; proiectul privind instituirea unor măsuri de susținere a întreprinderilor micro în cazul imposibilității calculării, raportării și achitării impozitelor, taxelor și altor plăți obligatorii etc. Săptămîna curentă, Parlamentul se va întruni în ședință plenară joi și vineri.

 

Deputații ar putea opera modificări în Codul contravențional și Codul penal

Codul contravențional și Codul penal ar urma să fie modificate. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Comisia juridică, numiri și imunități. Potrivit documentului, Codul contravențional va suporta modificarea privind examinarea fără partea implicată a cauzelor ajunse în instanță. În Codul penal urmează includerea unui articol nou și anume reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoare, cu muncă neremunerată în folosul comunității a inculpatului care a recunoscut săvîrșirea faptelor indicate în rechizitoriu și a solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

 

Leul moldovenesc s-a mai depreciat puțin în raport cu dolarul

Pe parcursul unei zile, leul a mai cedat dolarului american 1,3 bani, dar a cîștigat de la moneda unică europeană circa 5,5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 22 aprilie un curs oficial de schimb valutar egal cu 18,0154 lei pentru un dolar (+1,3 bani) și 21,6357 lei pentru un euro (-5,45 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 18,0024 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,6902 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 22 aprilie, constituie: 0,6400 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3919 lei pentru 1 leu românesc și 0,2356 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Moldovenii care muncesc legal în Spania ar putea primi prestații sociale

Cetățenii moldoveni care muncesc legal în Spania ar putea avea posibilitate să-şi exercite în deplină măsură drepturile sale de pensie, indiferent de locul unde vor domicilia în viitor. Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale susțin că o decizie în acest sens este discutată în cea de-a treia rundă de negocieri pe marginea proiectului Acordului în domeniul securității sociale între R. Moldova și Regatul Spaniei și a proiectului Aranjamentului administrativ pentru aplicarea Acordului, care are loc în format online, în perioada 21-22 aprilie 2021. Acordul garantează cetăţenilor R. Moldova şi cetăţenilor Regatului Spaniei dreptul la o pensie pentru limită de vîrstă, pensie de urmaş, etc.

 

CEC a atribuit două mandate de consilieri în CMC

Comisia Electorală Centrală a atribuit două mandate de consilieri în Consiliul municipal Chișinău. Este vorba despre Victor Bunescu, candidat supleant pe listele Mișcării social-politice „Forța Nouă”, și Daria Colomieț, candidat supleant pe listele Partidului Socialiștilor. Politologul Victor Bunescu vine să o înlocuiască pe Olga Rujanschi, care și-a depus săptămîna trecută mandatul. Dariei Colomieț îi revine mandatul ca urmare a decesului consilierului socialist Valeriu Lupașcu.