REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (21 martie 2018)

Prețul la benzină a crescut nesemnificativ, iar la motorină a scăzut

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit pentru perioada 21 martie – 3 aprilie, prețul plafon de comercializare la cea mai solicitată benzină Premium-95 la nivel de 17,87 lei pentru un litru, iar la motorină de 15,73 lei. Prețul de referință la benzină pentru următoarele două săptămîni este cu 7 bani per litru mai mare decît cel anterior, iar motorina s-a ieftinit cu 12 bani per litru. Noile prețuri la benzină și motorină au intrat în vigoare la miezul nopții, și se vor menține pînă la 3 aprilie. Operatorii nu vor avea dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decît cele stabilite de ANRE. Creșterea ușoară a prețurilor a fost provocată și de reacția dealerilor la prognozele Agenției internaționale energetice care se așteaptă la o sporire a cererii la petrol în acest an cu 1.5 milioane de baril pe zi, pe fondul creșterii puternice a economiilor Chinei și Indiei.

 

Ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă va reveni la Moscova

Ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța, se va întoarce în următoarele zile la Moscova și își va relua mandatul de diplomat. Anunțul a fost făcut de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în urma unei întrevederi cu viceministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Grigorii Karasin. Andrei Neguţa, a fost chemat la Chişinău pentru o perioadă nedeterminată la mijlocul lunii decembrie a anului trecut. În cadrul unei conferințe de presă, cei doi oficiali au declarat că au discutat despre relațiile moldo-ruse. „Din păcate, s-au acumulat un șir de probleme care necesită a fi soluționate. Un subiect a fost și semnarea mai multor acorduri ce ar facilita activitatea cetățenilor noștri în Federația Rusă și ar contribui la combaterea migrației ilegale”, a spus Ulianovschi. Viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigorii Karasin, a remarcat că, în anul 2017, relațiile moldo-ruse nu au fost stabile. „Discuțiile de astăzi au fost foarte complexe. Am stabilit să soluționăm problemele politice. Reiterez că sîntem gata să examinăm toate subiectele și să activizăm dialogul bilateral”, a precizat Karasin.

 

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a avut, marți, 20 martie, o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în R. Moldova Michael Scanlan. La eveniment au mai participat reprezentanți ai delegației R. Moldova în Comisia Unificată de Control și experți din partea Misiunii OSCE. În cadrul dialogului a fost examinată situația din Zona de Securitate, funcționalitatea și circulația pe podul dintre localitățile Gura Bîcului și Bîcioc, necesitatea restabilirii infrastructurii acestui pod și a respectării angajamentelor în privința asigurării circulației, rolul Misiunii OSCE în procesul de colectare și prezentare a informației, inclusiv Comisiei Unificate de Control, privind situația în Zona de Securitate. Oficialii au mai trecut în revistă gradul de realizare a înțelegerilor convenite între Chișinău și Tiraspol pe parcursul anului 2017 și au punctat oportunitatea intensificării eforturilor în vederea progresării în procesele inițiate și a rezolvării problemelor actuale.

 

În R. Moldova se desfășoară Festivalul Filmului Francofon

11 filme franceze şi co-producţii internaţionale vor fi proiectate pe parcursul săptămînii curente la Chişinău şi la Tiraspol în cadrul celei de-a 17-a ediții a Festivalului Filmului Francofon. Potrivit directorului adjunct al Alianței Franceze din Moldova, Adrian Cibotaru, majoritatea sînt producții recente, unele ecranizate în premieră anul trecut la Festivalul de Film de la Cannes, dar sînt şi filme clasice din anii 60. ”Sînt pelicule noi care nu au fost niciodată difuzate nici în sălile de cinema din R. Moldova şi nici chiar pe micile ecrane. Avem de această dată o cu totul altfel de abordare, cu noi filme care vor bucura, sperăm, publicul spectator”, a precizat Adrian Cibotaru.

 

A fost lansată o campanie națională privind Contractul colectiv de muncă

„Contractul colectiv de muncă – garanţia drepturilor tale” este genericul unei campanii naţionale, lansată marți, 20 martie, de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM). “Scopul acestei campanii este de a atinge o creștere calitativă și cantitativă a contractelor colective de muncă și de a asigura respectarea cu strictețe a clauzelor care consolidează protecția salariaților”, a declarat la evenimentul de lansare Oleg Budza, președintele CNSM. Potrivit lui Oleg Budza, “prin aceste acte juridice ajung să fie adoptate prevederi normative care garantează un nivel mai înalt de protecție pentru salariați, condiții mai favorabile pentru angajatori, creșteri de venituri în bugetul public și o mai bună funcționare a instituțiilor statului”. Viorica Dumbrăveanu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, de asemenea a menţionat că contractul colectiv de muncă este un element cheie din perspectiva consolidării dialogului și parteneriatului social.

 

Kaufland a anunțat investiții de peste 100 mln de euro în R. Moldova

Evoluțiile în implementarea proiectului investițional Kaufland în R. Moldova au fost examinate în cadrul întrevederii premierului Pavel Filip cu directorul general al companiei Kaufland România, Marco Hößl și directorul proiectului în Moldova, Dona Răpciugă. Kaufland este una dintre cele mai mari companii de comerț cu amănuntul din Europa, cu peste 1250 de magazine în șapte țări. Compania intenționează să investească peste 100 de milioane de euro în primii trei ani de activitate în R. Moldova. Totodată, vor fi create cel puțin 1000 de locuri de muncă în următorii cinci ani. În viitor compania planifică să investească cîte 30-50 de milioane de euro anual. Reprezentanții Kaufland au menționat că au început construcția primelor trei magazine în municipiul Chișinău, iar ulterior rețeaua va fi extinsă și în afara capitalei.