REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (2 iulie 2019)

Peste 4500 de cetăţeni au solicitat ambulanţa în ultimele zile

Peste 4500 de pacienți au avut nevoie de astestenţa medicilor de pe ambulanţă în week-end. Potrivit datelor Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească /AMUP/, pe parcursul ultimelor zile, la serviciul 112 au fost înregistrate 4517 de solicitări privind acordarea asistenței medicale de urgență pacienților. Echipele de asistență medicală urgentă dislocate pe întreg teritoriul țării au acordat ajutor medical pentru 839 de pacienţi cu urgențe cardiologice, inclusiv 10 cazuri sindrom coronarian acut, 622 urgențe neurologice, 700 urgențe respiratorii, 127 urgențe infecțioase, 456 urgențe traumatologice, 19 intoxicații cu diferite substanțe. Echipele AMUP în ultimele 48 de ore au asigurat transportarea asistată în instituțiile medicale spitalicești a 345 de pacienți.

 

Guvernul a alocat un milion de lei pentru plata salariilor în unele instituții

Guvernul a decis la ședința de luni, 1 iulie, alocarea a 1,085 mln de lei pentru plata salariilor în cîteva instituții. Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a declarat la ședința guvernului că banii vor fi alocați din fondul prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2019 și sînt destinați pentru acoperirea cheltuielilor de implementare a legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Printre instituțiile vizate se numără Agenția Națională Antidoping, Serviciul de Informații și Securitate și două instituții din subordinea Ministerului Educației, Culturi și Cercetării și Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

 

Numărul membrilor Consiliului Superior al Procurorilor ar putea fi extins

Numărul membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) ar putea fi extins de la 12 la 19. Prevederea se conține într-un proiect de lege avizat de guvern luni, 1 iulie. Acesta vizează modificări la legea cu privire la procuratură. Proiectul mai prevede instituirea interimatului funcției de procuror general. Astfel, în document se propune ca în cazul intervenirii vacanței acestei funcții, CSP să desemneze un procuror general interimar pînă la organizarea concursului și numirea, urmare a acestui concurs, a procurorului general prin decret prezidențial. O altă modificare vizează excluderea condiției privind obligația de a deține cetățenia Republicii Moldova de către candidatul la funcția de procuror general.

 

Inspectoratul General de Carabinieri are un nou șef

Anatolie Dănilă a fost numit în funcția de comandant general al Inspectoratului General de Carabinieri. Decizia a fost luată de guvern la ședința de luni, 1 iulie. Propunerea a fost enunțată la ședință de ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase. Anatolie Dănilă are 33 de ani și de mai mult timp activează în cadrul Ministerului de Interne.

 

Igor Gorgan este noul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale

Igor Cutie a fost destituit din funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, comandant al Armatei Naționale. Locul acestuia urmează a fi ocupat de Igor Gorgan. Deciziile au fost aprobate la ședința din 1 iulie a guvernului. Igor Gorgan s-a născut în Dubăsari, are 49 de ani, este căsătorit și are doi copii.

 

Componența Comisiei pentru decernarea Premiului Național a fost modificată

Componența Comisiei pentru decernarea Premiului Național a fost modificată. Decizia a fost luată la ședința guvernului de luni, 1 iulie. Astfel, spre deosebire de componența precedentă a Comisiei formată din 13 membri, inclusiv șase reprezentanți ai autorităților publice centrale, componența propusă este formată din 15 membri. Comisia va fi condusă de prim-ministrul Maia Sandu.

 

Reparațiile în școlile și grădinițele din capitală urmează a fi finalizate pînă la 25 august

Lucrările de reparație curente în școlile și grădinițele din capitală urmează a fi finalizate pînă la 25 august curent. Despre aceasta a anunțat luni, 1 iulie, șeful adjunct al Direcției generale educație, cultură, tineret și sport, Valeriu Mîrza, la ședința săptămînală a serviciilor primăriei Chișinău. Potrivit lui Mîrza, în prezent, reparații capitale au loc în 252 de instituții, pentru asta fiind alocate 66,7 mln de lei. Printre lucrările desfășurate se numără reabilitarea acoperișurilor, a blocurilor sanitare, a rețelelor inginerești, precum și alte tipuri de intervenții, inclusiv la cantine, săli de festivități și sportive, spălătorii, coridoare, fațade și geamuri. Primăria capitalei a precizat că lucrările planificate sînt deja executate în proporție de la 54 la 83%.