REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 decembrie 2019)

Mai multe case de schimb valutar au fost sancționate de BNM

Un număr de 30 de case de schimb valutar au fost sancționate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Sancțiunile au fost aplicate ca rezultat al controalelor efectuate de către BNM în anul curent. Din totalul celor 30 de unități vizate, 19 s-au ales cu avertismente și altor șase le-au fost aplicate amenzi. Totodată, activitatea a patru case de schimb a fost suspendată, iar uneia i-a fost retrasă licența. Pe parcursul anului trecut, BNM a sancționat 52 de case de schimb valutar, iar în 2017 numărul acestora a fost de 120.

 

Un nou-născut grav bolnav a fost transportat cu elicopterul SMURD la Bucureşti

Un nou-născut grav bolnav a fost transportat în după-amiaza zilei miercuri, 18 decembrie, cu elicopterul SMURD la Bucureşti pentru o operaţie urgentă. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, băiețelul în vîrstă de numai două zile a venit pe lume la Institutul Mamei şi Copilului din municipiul Chişinău şi are nevoie urgent de o intervenţie chirurgicală, care urmează să fie efectuată la Spitalul Marie Curie din Bucureşti. Bebeluşul a fost dus cu o ambulanţă de terapie intensivă pe stadionul Dinamo, de unde a fost preluat de către echipa aero-medicală SMURD Iaşi.

 

Copiii din 5 centre de plasament din țară au vizitat Președinția

În ajun de Sfîntul Nicolae, 130 de copii din 5 centre de plasament din diverse raioane ale țării, au venit miercuri în vizită la Președinție. Copiii au adus magia sărbătorilor de iarnă prin urările de bine, prosperitate și belșug, exprimate în tradiționalele noastre colinde. De asemenea, vizitatorii au privit programul artistic prezentat de ansamblul „Picături Muzicale” și orchestra prezidențială, după care au efectuat o excursie ghidată prin sediul instituției prezidențiale. Dat fiind faptul că Sfîntul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, Președintele țării, Igor Dodon, împreună cu Prima Doamnă, Galina Dodon, au oferit fiecărui copil, cadouri din partea Fundației de Binefacere „Din Suflet”.

 

Euro se va ieftini

Moneda unică europeană se va ieftini joi, 19 decembrie cu șapte bani și va avea un preț oficial de 19 lei și 19 bani. Dolarul va costa 17 lei și 25 de bani, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar prezentate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Leul românesc se va deprecia cu doi bani. Ca rezultat, valoarea acestuia va fi de 4 lei și 01 bani. Pentru hrivna ucraineană, BNM a stabilit o cotație de 73 de bani, aceasta rămînînd neschimbată pe parcursul mai multor zile. Și rubla rusească atestă aceeași tendință de stabilitate, prețul acesteia menținîndu-se la nivel de 27 de bani.

 

Trei posturi vamale de la frontiera moldo-română vor fi reabilitate

Serviciul Vamal a lansat proiectul de reabilitare și modernizare a punctelor de trecere de la frontiera moldo-română ”Sculeni-Sculeni”, ”Leușeni-Albița” și ”Giurgiulești-Giurgiulești”. Reprezentanții Serviciului Vamal al R. Moldova și ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a României s-au întîlnit la punctul de trecere a frontierei “Sculeni-Sculeni” pentru a discuta principalele acțiuni ce urmează a fi realizate în perioada următoare. Proiectul „Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița R. Moldova-România” vizează mai multe direcții prioritare, printre care majorarea numărului pistelor de control.

 

Lituania va oferi suport R. Moldova în implementarea agendei europene

Subiecte de interes comun, inclusiv perspectivele consolidării cooperării multidimensionale moldo-lituaniene au fost discutate la întrevederea ministrului de externe Aureliu Ciocoi cu Ambasadorul Republicii Lituania în țara noastră, Kęstutis Kudzmanas. Apreciind eforturile comune întreprinse în vederea consolidării relațiilor bilaterale, cei doi oficiali au punctat o serie de acțiuni prioritare pentru aprofundarea colaborării. Acestea au vizat, printre altele, organizarea schimbului de vizite la nivel înalt și extinderea ariei proiectelor bilateral.

 

Persoanele cu dizabilități ar putea beneficia de pensii mai mari

Persoanele cu dizabilități ar putea beneficia de pensii mai mari. Un proiect de lege privind dublarea alocației sociale de stat pentru persoanele cu dizabilități, de la 40% la 80% din pensia minimă, a fost aprobat la Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie. Tot la comisie a fost pus în discuţie şi un proiect de lege ce prevede majorarea cuantumului alocației sociale pentru persoanele vîrstnice care nu au un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani, de la 20% la 50% din mărimea pensiei minime pentru limită de vîrstă.