REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (18 iunie 2020)

Un moldovean de 13 ani va semna un contract cu Academia FC Barcelona

Fotbalistul moldovean Leo Saca (13 ani), originar din Ialoveni, va semna săptămîna viitoare un contract cu Academia FC Barcelona, relatează site-ul Federației Moldovenești de Fotbal. ”Am primit contractul la mînă, ca să-l studiem și să-l semnăm. L-am citit cu atenție și săptămîna viitoare mergem la clubul catalan să semnăm înțelegerea. După vîrsta de 16 ani, suma de reziliere a contractului va fi de 1 milion 200 mii de euro. După 18 ani, în cazul în care vom semna prelungirea înțelegerii, suma ar urma să fie una care pornește de la 6 milioane de euro”, spune Lilian Saca, tatăl jucătorului.

 

Hidrologii au prelungit Codul Galben de ieşire a apei în luncă

Centrul hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat a extins, pînă la data de 3 iulie, pe anumite sectoare din ţară, Codul Galben de ieşire a apei din luncă. În legătură cu precipitațiile puternice căzute în cursul superior al Bazinului Hidrografic al rîului Prut (Ucraina), Centrul Hidrologic avertizează asupra creșterii în continuare a nivelului apei pe sectorul satului Criva – oraşul Costeşti - Stînca cu 2.0–3.0 metri, faţă de nivelul din 13 iunie. Totodată, hidrologii atenţionează şi asupra ieșirii apei în lunca rîului Prut din raioanele Briceni şi Edineţ.

 

Cabinetul de miniștri a aprobat un acord moldo-turc privind transportul combinat de mărfuri

Executivul a votat aprobarea Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Republicii Turcia privind transportul combinat de mărfuri. Acordul a fost semnat în contextul interesului reciproc de a reglementa funcţionarea transportului combinat de mărfuri între cele două părţi.Documentul se încadrează în categoria tratatelor interguvernamentale şi este constituit din preambul şi 17 articole.

 

Un minor de 14 ani s-a înecat într-un iaz din Ștefan Vodă

Cadavrul unui băiat în vîrstă de 14 ani, care s-a înecat ieri într-un bazin acvatic din apropierea localității Volintiri, raionul Ștefan Vodă, a fost recuperat de către scafandrieri. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/, băiatul a intrat în împreună cu un alt minor de aceeași vîrstă. Cazul este cercetat de organele de drept. Statisticile IGSU arată că, de la începutul anului, în bazinele acvatice din țară și-au pierdut viața 16 oameni, inclusiv doi minori.

 

Japonia va acorda R. Moldova un împrumut pentru modernizarea tehnicii și echipamentului agricol

Guvernul va iniţia negocieri pentru semnarea unui acord cu Guvernul Japoniei, privind acordarea unui împrumut în cadrul proiectului „Modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol”. O decizie în acest sens a fost aprobată pe 25 martie, de Executivul de la Chişinău, însă astăzi a trebuit reexaminată, astfel încît să corespundă unor temeiuri legale, intervenite pe parcurs. Acordul are drept scop confirmarea deschiderii Guvernului nipon de a oferi un credit preferențial Guvernului R. Moldova, în valoare de aproximativ 18,7 milioane de dolari, prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA). Aceste mijloace vor fi folosite pentru implementarea programului de modernizare a mașinilor și a echipamentului agricol din ţara noastră.

 

Leul moldovenesc a mai slăbit puțin în raport cu dolarul, dar a crescut față de euro

Pe parcursul unei zile leul a mai cedat dolarului american mai puțin de un ban, dar a cîștigat de la moneda unică europeană mai mult de 12 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 18 iunie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,2577 lei pentru un dolar (+0,9 bani) și 19,3968 lei pentru un euro (-12,26 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,2487 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,5194 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 18 iunie, constituie: 0,6442 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0117 lei pentru 1 leu românesc și 0,2476 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Primăria Chișinău va lansa trei sisteme de management electronic

Primăria municipiului Chișinău a semnat un contract de colaborare cu I.P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică” pentru lansarea a trei sisteme de management electronic: este vorba de managementul documentelor, managementul petițiilor și managementul resurselor umane. Potrivit primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, serviciile informatice sînt necesare pentru a gestiona rapid volumul mare de documente care există în Primăria Chişinău și va asigura transparența proceselor operaționale.

 

Podul peste rîul Bîc și pasajul peste calea ferată de pe M1 vor fi finalizate pînă la sfîrșitul anului 2020

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a întreprins o vizită de lucru la șantierul de construcție a podului peste rîul Bîc și a pasajului peste calea ferată situat pe drumul M1. Potrivit responsabililor de proiect, lucrările de construcție au demarat în anul 2017. La prima etapă proiectul prevede construcția a două poduri peste rîul Bîc și calea ferată, cea de-a II-a etapă presupune direcționarea circulației pe podurile noi, demolarea celor vechi, construcția altor două poduri noi și amenajarea intersecției.

 

UE va veni să sprijine R.Moldova dacă va exista o solicitare, susține un europarlamentar

Moldova este un partener important al Uniunii Europene, de aceea UE va veni să sprijine Moldova, dacă Moldova o cere în mod structurat. Declarația a fost făcută de către europarlamentarul Dragoș Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova în parlamentul European. Tudorache, a menționat că pentru a depăși situația ce ține de evoluția îngrijorătoare a infecției COVID-19 pe teritoriul R. Moldova, este nevoie de ajutor. „Nimeni, nici măcar cele mai puternice state la nivel european nu au putut să treacă peste această criză și peste momentele dificile fără solidaritate”, a spus europarlamentarul.

 

Frizerii, farmacii și unități de comerț, închise pentru nerespectarea normelor sanitare

În urma controalelor efectuate pe parcursul ultimei săptămîni, autoritățile au decis să sisteze activitatea a 16 frizerii și a șapte farmacii. De asemenea, au fost închise patru instituții medicale private, printre care și o stomatologie. A fost impusă sistarea activității și a cinci unități de comerț cu amănuntul și cu ridicata. Directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Vasile Guştiuc, a declarat că în total au fost supuse verificărilor aproape 500 de unități, care prestează diverse servicii.