REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (18 iulie 2018)

Peste 20 de angajați ai gărilor auto sînt cercetați într-un dosar de corupție

Unsprezece angajaţi ai Întreprinderii de Stat „Gările şi staţiile auto” au fost reținuți, iar alte 12 persoane au fost escortate pentru audieri în cadrul a cîteva dosare penale inițiate pentru corupere pasivă, activă şi abuz în serviciu. Suspecții sînt cercetați pentru organizarea unor scheme de acumulare a circa 1,5 mln de lei lunar de la operatorii de transport şi şoferii de curse naţionale şi internaţionale pentru a fi scutiți de controale. Persoanele reținute sînt: 4 administratori ai filialelor teritoriale Bălţi, Edineţ, Orhei și Căuşeni, 2 şefi de la filiala teritorială Centru (Chişinău), 2 controlori, 2 dispeceri şi un casier.

 

Guvernul a examinat parteneriatele de afaceri moldo-române

Posibilitățile de valorificare a potențialului economic al companiilor din R. Moldova și celor din România au fost examinate la întrevederea dintre prim-ministrul Pavel Filip și delegația Uniunii Naționale a Patronatului Român, aflată în vizită la Chișinău. În cadrul dialogului, membrii delegației au propus inițierea unui proiect de internaționalizare a întreprinderilor din R. Moldova, alături de cele române, pentru a se lansa, în comun, pe piețe de desfacere mai mari, precum cele din China sau Japonia. Aceasta va permite participarea agenților economici din cele două țări la misiuni economice, tîrguri internaționale și întîlniri de afaceri. În prezent, în R. Moldova activează 1678 de întreprinderi cu capital românesc.

 

Premierul a avut o întrevedere cu ambasadorul Rusiei la Chișinău

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Farit Muhametșin, care își încheie mandatul în țara noastră. Șeful Executivului i-a mulţumit oficialului rus pentru activitatea desfășurată și contribuția personală în menținerea unui dialog pragmatic dintre cele două state. De asemenea, premierul a exprimat deschiderea țării noastre pentru dezvoltarea în continuare a relațiilor bilaterale bazate pe respect reciproc, accentul fiind pus pe bunăstarea cetățenilor ambelor state. În acest sens, a fost evidențiat interesul R. Moldova pentru impulsionarea cooperării economice și creșterea schimburilor comerciale cu Federația Rusă. Farit Muhametșin și-a exprimat convingerea că reluarea activității Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică va amplifica cooperarea bilaterală.

 

Licitația privind achiziţionarea a 50 de autobuze noi în capitală a fost anulată

Primăria municipiului Chişinău a anunțat că licitaţia publică privind achiziţionarea a 50 de autobuze noi pentru Întreprinderea Municipală „Parcul urban de autobuze” a fost anulată. Potrivit Primăriei capitalei, decizia a fost luată din motiv că, pînă la data desfăşurării concursului public, a fost prezentată o singură ofertă și nu a fost posibilă asigurarea concurenţei. Municipalitatea a precizat că, în scurt timp, va fi anunţată o altă licitaţie publică privind achiziţionarea celor 50 de autobuze noi.

 

23 de localități din țară au primit ambulanțe noi

23 de ambulanțe noi, din totalul celor 69 procurate la începutul acestui an, au fost repartizate în substațiile și punctele de asistență medicală urgentă din 23 de localități din întreaga țară. Ambulanțele vor ajunge la Soroca, Vulcănești, Molovata (Coșnița) din raionul Dubăsari, Nemțeni, Bobeica și Cărpineni (Hîncești), Bardar (Ialoveni), Susleni (Orhei), Lozova (Strășeni), Lipcani (Briceni), Pelinia (Drochia), Brînzeni și Cupcini (Edineț), Risipeni și Glingeni (Fălești), Sturzovca (Glodeni), Șaptebani (Rîșcani), Bădiceni (Soroca), Găvănoasa (Cahul), Iargara (Leova), Valea Perjii (Taraclia), Baurci, Cazaclia (Ceadîr-Lunga). Potrivit Ministerului Sănătății, unităţile de transport corespund tuturor standardelor internaționale în domeniu, iar echipamentul medical din dotare permite acordarea asistenţei medicale de urgenţă la cel mai înalt nivel.