REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (17 martie 2021)

Termenul pentru depunerea Declarației privind impozitul pe venit expiră la 25 martie

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a reamintit că au mai rămas nouă zile pentru depunerea Declarației cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2020 de către persoanele juridice și persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător, contribuabilii care desfășoară activitate profesională precum și persoanele fizice care desfășoară activitate independent. Contribuabilii nominalizați urmează să depună, pînă la data de 25 martie 2021, Declarația/Darea de seamă cu privire la impozitul pe venit la Serviciul Fiscal de Stat, în mod electronic conform prevederilor stabilite de art. 187 alin.(21) din Codul fiscal sau pe suport hîrtie.

 

Consiliul consultativ de sănătate publică pe lîngă Prim-ministru s-a întrunit în ședință

Consiliul consultativ de sănătate publică pe lîngă Prim-ministru s-a întrunit ieri seara în cea de-a doua ședință. Pe ordinea de zi s-au regăsit mai multe subiecte, printre care identificarea unor măsuri esențiale și imediate pentru combaterea pandemiei. Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Executivului, secretarul de stat al MSMPS, Tatiana Zatîc, a prezentat informații actualizate privind situația epidemiologică din țara noastră și derularea procesului de vaccinare anti-Covid. Datele prezentate relevă faptul că situația este îngrijorătoare. Numai în ultima săptămînă, rata de cazuri letale a crescut cu peste 30%, R. Moldova poziționîndu-se pe locul 3 în lume după numărul de decese raportate. În cadrul ședinței, membrii Consiliului au discutat despre cauzele agravării crizei din sănătate – una din ele fiind transmiterea comunitară intensă, au analizat impactul măsurilor de politici adoptate pînă acum și au propus o serie de soluții de intervenție în vederea diminuarea răspîndirii Covid-19.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1688 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 4659 de teste, fiind confirmate 1688 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 13 de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 207012 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 72 sînt lucrători medicali: medici-15, asistenți medicali-43, personal auxiliar-14. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 4411 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 335 în stare extrem de gravă. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 10 884 de persoane, iar 19 548 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

Centrul Național al Cinematografiei are un nou director

Producătorul de film Valentina Iusuphodjaev este noul director al Centrului Național al Cinematografiei. Valentina Iusuphodjaev a fost numită în funcție printr-o hotărîre de Guvern adoptată ieri și care a apărut astăzi în Monitorul Oficial. Directorul CNC a menționat că intenționează să revigoreze activitatea în domeniu. ”Este necesar de a crea un fond al cinematografiei, să obținem înlesniri fiscale pentru producția de film, să punem accent pe formarea unei generații de cineaști la standardele europene, să stimulăm producțiile de calitate, să facem din cinematografie o zonă de interes și să formăm o comunitate solidară a cineaștilor”, a subliniat directorul CNC.

 

Participarea la Expo Dubai 2020 reprezintă o oportunitate pentru R. Moldova

Condițiile de participare a R. Moldova la Expo Dubai 2020, bugetul aprobat, oportunitățile economice și perspectivele de dezvoltare ca urmare a participării țării noastre la expoziție – au fost unele dintre subiectele abordate de Iuliana Drăgălin, secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, în cadrul unei sesiuni live. „Pentru Moldova, participarea la Expo Dubai 2020 reprezintă o oportunitate de poziționare pe plan global, de promovare a valorilor culturale. Evenimentul servește inclusiv drept un hub de comunicare pentru intensificarea schimburilor comercial-economice, culturale, științifice și tehnologice”, a spus Iuliana Drăgălin.

 

Premierul interimar și reprezentanții FIA au examinat situația curentă a mediului de afaceri

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a avut o întrevedere cu reprezentanții Asociației Investitorilor Străini din țara noastră. Pe agenda discuției s-au regăsit un șir de subiecte de actualitate: situația pandemică, importul vaccinului anti-Covid-19, activitatea sectorului HORECA, predictibilitate și transparență decizională. Conducătorii celor mai importante companii străine care își desfășoară activitatea în Moldova au relatat despre dificultățile pe care le întîmpină. Reprezentanții FIA (Foreign Investors Association) au declarat că își desfășoară activitatea în condiții de pandemie cu un număr minim de angajați și cu respectarea tuturor normelor epidemiologice. Majoritatea directorilor de companii și-au exprimat disponibilitatea de a-și vaccina personalul cu prima ocazie.

 

Germania este dispusă să acorde suportul necesar Republicii Moldova în stoparea pandemiei

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a primit-o pe Ambasadoarea Germaniei în R. Moldova, Angela Ganninger. Părțile au abordat mai multe teme de discuție, printre care lupta cu virusul SARS-Cov-2, achiziționarea vaccinului și imunizarea populației, dar și impulsionarea dialogului moldo-german. Cei doi oficiali au discutat și despre eforturile de consolidare a dialogului politic la nivel înalt din ultima perioadă. Angela Ganninger a reiterat disponibilitatea Germaniei în acordarea suportului necesar cetățenilor R. Moldova în stoparea pandemiei, dar și în redresarea sectoarelor afectate de criza epidemiologică.

 

CEC a stabilit plafonul financiar pentru alegerile locale noi din trei localități

Comisia Electorală Centrală a stabilit plafonul mijloacelor financiare ce pot fi virate în contul „Fond electoral” al concurentului electoral la alegerile locale noi pentru funcția de primar din data de 16 mai 2021. Astfel, pentru circumscripția electorală comunală Negurenii Vechi, raionul Ungheni, a fost stabilit un plafon în mărime de 11686,50 lei, pentru circumscripția electorală comunală Hîrtop, raionul Cimișlia, în mărime de 13326,32 lei, pentru circumscripția electorală comunală Camenca, raionul Glodeni, în mărime de 11404,54 lei.

 

Şeful adjunct al ANP, Serghei Demcenco, în arest pentru încă 25 de zile

Şeful adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Serghei Demcenco, va rămîne încă 25 de zile în arest. Decizia a fost luată marţi de Judecătoria Chişinău cu sediul la Ciocana, care a admis parţial demersul procurorilor, care au cerut prelungirea măsurii preventive cu 30 de zile. Şedinţa a durat mai bine de patru ore, iar sentinţa a fost pronunţată în lipsa lui Serghei Demcenco. Serghei Demcenco a fost reţinut în 15 februarie, fiind bănuit de abuz de serviciu în interesul organizaţiei criminale "Makena", condusă de Vladimir Moscalciuc. La sfîrşitul lunii februarie, Serghei Demcenco a primit 30 de zile de arest, prin decizia Curţii de Apel Chişinău. Potrivit avocatului, Demcenco pledează nevinovat. Conform legii, el riscă pînă la opt ani de închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii pe un termen de pînă la 15 ani.

 

Leul moldovenesc s-a depreciat puțin în raport cu dolarul și euro

Pe parcursul unei zile, leul a cedat dolarului american 0,22 bani, iar monedei unice europene – peste 4,5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 17 martie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,7182 lei pentru un dolar (+0,22 bani) și 21,1687 lei pentru un euro (+4,6 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,7160 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,1227 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 17 martie, constituie: 0,6399 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3325 lei pentru 1 leu românesc și 0,2437 lei pentru 1 rublă rusească.