REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (16 martie 2021)

Peste 1600 de șoferi s-au ales cu amenzi în zilele de odihnă

În zilele de odihnă, peste 1600 de șoferi au fost documentați de angajații Inspectoratului Național de Securitate Publică /INSP/ pentru că au condus cu abateri, dintre care 761 de conducători auto au depășit limita de viteză. Potrivit datelor INSP, tot în această perioadă, 40 de șoferi au fost depistați la volan în stare de ebrietate, iar 151 au încălcat regulile de oprire şi neacordare de prioritate pietonilor şi altor participanți la traficul rutier. În perioada de referință, din cauza șoferilor imprudenți, pe teritoriul țării s-au produs 14 accidente rutiere, soldate cu 17 persoane traumatizate.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 861 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2264 teste, fiind confirmate 861 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care două de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 205 324 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 32 sînt lucrători medicali: medici-9, asistenți medicali-14, personal auxiliar-9. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 4350 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 330 în stare extrem de gravă. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 10 964 de persoane, iar 19 083 sînt sub supraveghere la domiciliu. Alte 1152 de persoane au fost vindecate. În total, 179 474 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Materialele de construcție a drumurilor din ţară vor fi verificate conform standardelor UE

Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) a achiziționat utilaj modern pentru verificarea calității materialelor de construcție, inclusiv testarea calității lucrărilor de reparație și întreținere a drumurilor. Laboratorul de Încercări al întreprinderii a fost dotat cu aparate și echipamente necesare pentru efectuarea metodelor de încercări conform standardelor europene în vigoare. În prezent, laboratorul este în proces de tranziție la standardele armonizate europene, dispune de echipamente moderne de încercări și mijloace de măsurare de nivel înalt care asigură precizia, succesivitatea și integritatea încercărilor executate.

 

Serviciul Fiscal va fi asistat de FMI în domeniul managementului riscurilor de conformare

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) găzduiește, în perioada 15 martie – 1 aprilie, o misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) care va furniza sprijin în îmbunătățirea abordărilor actuale privind managementul riscurilor de conformare. Misiunea are loc în contextul noului Proiect de consolidare a guvernanței fiscale în țările Parteneriatului Estic al Uniunii Europene, demarat în anul 2021. Proiectul de consolidare a guvernanței fiscale este implementat cu suportul Fondului Monetar Internațional și vine să îmbunătățească rezultatele obținute în cadrul Proiectului de administrare a veniturilor, finalizat în anul 2020.

 

Leul moldovenesc s-a apreciat puțin în raport cu dolarul, dar și-a întărit și mai mult pozițiile față de euro

Pe parcursul unei zile leul a cîștigat de la dolarul american aproape 3 bani, iar de la moneda unică europeană – aproape 2,5 de bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 16 martie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,7160 lei pentru un dolar (-2,91 bani) și 21,1227 lei pentru un euro (-2,41 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,5451 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,1468 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 16 martie, constituie: 0,6417 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3244 lei pentru 1 leu românesc și 0,2423 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Meteorologii au anunţat Cod Galben de condiții complicate ale vremii

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pentru zilele de 16-18 martie Cod Galben de condiții complicate ale vremii. Potrivit meteorologilor, în legătură cu pătrunderea unui ciclon sudic pe teritoriul țării, de mîine şi pînă la 18 martie inclusiv, se prevăd precipitații, predominant sub formă de ploaie, treptat cu transformare în lapoviță, pe arii extinse puternice (15-49 l/m2). Temporar vîntul va prezenta intensificări din nord-est în rafale de pînă la 15-20 metri pe secundă. Pe 17-18 martie, izolat se vor produce depuneri de lapoviță, indică SHS. În intervalul de referință, valorile termice diurne nu vor depăși 10 grade Celsius, iar noaptea termometrele vor indica pînă la 2 grade de ger.

 

IGSU va instala corturi în capitală pentru informarea populației despre riscurile infectării cu COVID -19

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ va instala în cele mai aglomerate locuri din capitală corturi pentru informarea populației despre riscurile infectării cu virusul COVID -19. Potrivit Serviciului de presă la instituției, în contextul creșterii alarmante a numărului de persoane infectate, salvatorii au decis să plaseze corturi în trei locații din municipiul Chișinău. Acestea vor fi amplasate la Piața Centrală, Gara de Nord și Gara de Sud. Angajații IGSU vor oferi pliante informative cu măsurile necesare de întreprins în vederea prevenirii infecției, dar și vor difuza mesaje audio cu principalele recomandări în caz de COVID-19. Salvatorii vor îndemna oamenii să fie vigilenți și responsabili, totodată vor atenționa persoanele asupra respectării normelor sanitare pentru ca virusul să nu ia amploare.

 

Un italian a fost reținut de CNA pentru tentativă de trafic de influență

Un italian cu permis de şedere în Chişinău a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie după ce a fost denunţat de o femeie, de la care ar fi cerut 7000 de euro pentru a influenţa cîţiva magistraţi din cadrul Judecătoriei Chişinău. Potrivit CNA, bărbatul i-ar fi promis că poate să o scape de un dosar penal, pus pe rol la Judecătoria Buiucani, iar pentru influenţarea magistraţilor ar fi nevoie de 7000 de euro. Ieri ofiţerii CNA au descins cu percheziţii la domiciliul bănuitului, găsind în apartamentul acestuia copia dosarului în care era vizată denunţătoarea. În prezent, acesta se află la CNA și este cercetat pentru trafic de influenţă. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă pînă la șase ani de puşcărie.