REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (16 aprilie 2019)

Victimele catastrofei de la Cernobîl vor fi comemorate la Chișinău

Asociația Obștească „Uniunea Cernobîl din Moldova” va desfășura la 26 aprilie curent un marș și un miting pentru comemorarea victimelor catastrofei de la Cernobîl, în contextul împlinirii a 33 de ani de la tragedie. Manifestările vor începe în dimineața zilei de 26 aprilie, cu depuneri de flori la Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfînt din centrul capitalei. Între orele 10.30 și 12.00 va avea loc Marșul Memoriei, iar la ora 12.00 este preconizată desfășurarea unui Miting la Memorialul victimelor Cernobîlului de pe str. Trandafirilor din capitală.

 

Aproximativ 58 mii de persoane au depus declarații anuale de avere și interese

Pînă la 31 martie curent, au fost depuse aproximativ 58 de mii de declarații anuale de avere și interese personale. Datele au fost prezentate de președintele Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci. Numărul celor ce nu au depus declarația de avere și interese personale în termen se estimează la 1100 de persoane. Cei care nu au reușit să depună declarațiile de avere și interese personale anuale pînă la 31 martie, le pot prezenta și după expirarea termenului-limită, însă vor fi nevoiți să achite și o amendă.

 

Mai multe teatre din România, Rusia și Ucraina vor prezenta spectacole pentru copii la Chișinău

Douăzeci şi două de colective din opt țări (R. Moldova, Belarus, Bulgaria, Estonia, Kazahstan, România, Rusia și Ucraina) participă la cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Păpuşi „Sub căciula lui Guguţă”, care a fost inaugurată la Chişinău și care se va desfășura pînă la 22 aprilie. Evenimentul este organizat de Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă” în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Direcţia Cultură a municipiului Chişinău şi alte instituţii.

 

O femeie din Sîngerei a fost transportată în capitală cu un elicopter SMURD

O femeie în vîrstă de 63 de ani din Sîngerei, care a suportat arsuride gradul I şi II pe suprafața corpului, a fost transportată la Chișinău cu un elicopter SMURD. Pînă în prezent, femeia a fost internată la spitalul raionului Sîngerei. Pe parcursul zborului, pacienta nu a suportat complicații, fiind strict monitorizată de echipajul de medici și paramedici SMURD Iași. La Chișinău femeia a fost preluată de medici cu ambulanța de pe stadionul Dinamo şi a fost internată de urgență la Centrul Republican de Leziuni Termice.

 

„Moldsilva” va efectua dezinsectizarea aeriană a pădurilor

O suprafaţă de peste 22 de mii de hectare din fondul forestier naţional va fi supusă lucrărilor de combatere aeriană a dăunătorilor defoliatori, planificate pînă la finele primăverii. În acest an vor fi dezinsectizate pădurile din gestiunea întreprinderilor silvice din Călăraşi, Străşeni şi Hînceşti. Agenţia „Moldsilva” a anunţat că, potrivit datelor silvo-patologice, în prezent suprafaţa arboretelor afectate de dăunători defoliatori constituie peste 50 de mii de hectare, dintre care peste 20 mii ha reprezintă focare ce necesită măsuri urgente de protecţie.

 

Pensionarii din stînga Nistrului primesc restanțele la plata suplimentului rusesc la pensii

Pensionarii din regiunea transnistreană au început să ridice suplimentul la pensii, oferit din contul ajutoarelor umanitare, acordate anual de Federația Rusă. Administrația de la Tiraspol anunță că a primit recent o nouă tranșă din partea Rusiei, iar acum sînt achitate și restanțele acumulate în primele patru luni ale anului. Această tranșă a ajutorului umanitar rusesc este prevăzută pentru jumătate de an de achitare a suplimentelor la pensia persoanelor care locuiesc în teritoriul controlat de administrația din stînga Nistrului.