REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT- 1 (15 decembrie 2020)

Poliția va face controale nocturne în barurile și restaurantele din capitală

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban a solicitat mai multe controale din partea Poliției în localuri și cluburi de noapte. Potrivit oficialului, există suficiente semnale că mai multe baruri ar funcționa și după ora 22.00. „Solicit Poliției să facă mai multe controale în localuri. Am informații că există locații în care se adună tinerii după ora 22.00. Aici fac un îndemn să se aibă grijă și de medicii noștri care tot sînt foarte epuizați. Cei care încalcă legislația să fie amendați”, a spus Ceban.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 735 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1725 de teste, fiind confirmate 735 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care șapte de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 127 253 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 43 sînt lucrători medicali: medici-14, asistenți medicali-20, personal auxiliar-9. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3825 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 286 în stare extrem de gravă (62 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

ONU implementează în R. Moldova 99 de proiecte de contracarare a efectelor pandemiei COVID-19

Șeful diplomației moldovene a discutat prioritățile de cooperare cu partenerii de dezvoltare din cadrul sistemului ONU. Un subiect de pe agenda discuției a fost dialogul autorităților și agențiilor în implementarea Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova 2030", Planul de acțiuni ONU pentru răspuns la COVID-19 şi redresare socio-economică. Potrivit Serviciului de presă al MAEIE, șeful diplomației moldovene Aureliu Ciocoi a notat că implementarea conformă a Cadrului de Parteneriat ONU – R. Moldova reconfirmă caracterul strategic al colaborării cu agențiile din cadrul sistemului ONU.

 

9 milioane de euro vor fi alocate Primăriei municipiului Chișinău pentru gestionarea deșeurilor solide

Primăriei municipiului Chișinău vor fi acordate mijloace financiare în sumă de pînă la 9 milioane de euro, sub formă de grant, în cadrul Proiectului deșeuri solide în R. Moldova. Mijloacele financiare vor fi alocate din resursele prevăzute în Acordul-cadru de împrumut, încheiat între R. Moldova și Banca Europeană de Investiții la data de 18 octombrie 2019. Bugetul Acordului constituie 25 milioane de euro, destinate pentru gestionarea deșeurilor solide în R. Moldova.

 

A fost aprobată redistribuirea a 145,5 mln de lei pentru achitarea premiilor anuale bugetarilor

Membrii Cabinetului de miniștri au aprobat redistribuirea a 145,5 milioane de lei pentru achitarea premiilor anuale bugetarilor pentru anul 2019. În acest scop, Guvernul a votat pentru repartizarea și redistribuirea unor alocații prevăzute în Legea bugetului de stat pentru anul 2020. Conform deciziei Executivului, suma totală a mijloacelor repartizate constituie cca 145,5 milioane de lei, în scopul acordării premiului anual personalului din unitățile bugetare pentru rezultatele activității în anul 2019.

 

Pacienții care se tratează la domiciliu de COVID-19 vor beneficia de medicamente compensate

Pacienții care se tratează la domiciliu cu forme ușoare, moderate sau care se află în reabilitarea post COVID-19 vor beneficia de medicamente compensate. Ministerul sănătății a anunțat că a operat modificări la Protocolul Clinic Național provizoriu și Protocolul clinic standardizat pentru medicii de familie „Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19)”. Potrivit datelor MSMPS, la fel, a fost extinsă și lista medicamentelor recomandate pentru tratamentul la domiciliu. Preparatele vor fi prescrise de medicul de familie în funcție de gravitatea infecției COVID-19 și de comorbiditățile pacientului.

 

355 de milioane de lei vor fi alocate APL-urilor pentru proiectele investiționale în 2021

Guvernul a dat aviz pozitiv Amendamentelor care prevăd alocarea mijloacelor financiare pentru autoritățile publice locale pentru cheltuieli capitale. În total, 303 milioane de lei vor fi repartizate către APL în anul 2021, suplimentar la cele 52 milioane de lei, pe care Guvernul inițial le-a prevăzut la Legea bugetului de stat.

 

Guvernul va acorda indemnizații unice de 16 000 mai multor categorii de bugetari

Peste 60 de milioane de lei vor fi alocate de Guvern pentru acordarea indemnizațiilor unice în sumă de 16 000 de lei pentru angajații din sectorul bugetar, care au contractat infecția COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Un proiect în acest sens, a primit aviz pozitiv în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri.

 

Peste 1400 de șoferi s-au ales cu amenzi în weekend

În zilele de odihnă, peste 1400 de șoferi au fost documentați de angajații Inspectoratului Național de Securitate Publică /INSP/ conducînd cu abateri legale, dintre care, 600 de conducători auto au depășit limita de viteză. Potrivit datelor INSP, tot în weekend, 19 șoferi au fost depistați la volan în stare de ebrietate, iar 244 nu au respectat indicatoare de semnalizare rutieră. Alți 177 de conducători auto au încălcat regulile de oprire și acordare de prioritate pietonilor, iar 33 nu aveau cuplată centura de siguranță.

 

Leul moldovenesc s-a mai apreciat puțin în raport cu dolarul, dar a slăbit în raport cu euro

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a mai cîștigat de la dolarul american mai mult de 2 bani, dar a cedat monedei unice europene 3 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 15 decembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,2581 lei pentru un dolar (-2,28 bani) și 20,9764 lei pentru un euro (+3,01 bani), în timp ce cu o zi în urmă acesta a fost egal cu 17,2809 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,9463 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 15 decembrie, constituie: 0,6196 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3063 lei pentru 1 leu românesc și 0,2365 lei pentru 1 rublă rusească.