REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT- 1 (14 decembrie 2020)

Un sportiv moldovean a cucerit medalia de bronz la Cupa Mondială de lupte greco-romane

Luptătorul moldovean Alexandrin Guțu a cucerit ieri medalia de bronz la Cupa Mondială pentru lupte greco-romane, la categoria 77 kg, care se desfășoară în perioada 12-18 decembrie în Belgrad, Serbia. Potrivit Federației moldovenești de lupte, alți doi luptători moldoveni, Artiom Deleanu, 55 kg și Valentin Petic, 72 kg, s-au clasat pe locul cinci. La competiția sportivă participă 22 de sportivi. În anul 2020, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, Cupa Mondială substituie Campionatul Mondial de lupte greco-romane.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 795 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2099 de teste, fiind confirmate 795 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 126 518 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 35 sînt lucrători medicali: medici - 8, asistenți medicali - 21, personal auxiliar - 6. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3786 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 290 în stare extrem de gravă (64 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Creștinii ortodocși de stil vechi l-au sărbătorit pe Sfîntul Andrei

Creştinii ortodocşi de stil vechi au sărbătorit ieri Ziua Sfîntului Andrei. În tradiția populară, această zi marchează începutul iernii, fiind cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Sîntandrei Cap-de-Iarnă. Potrivit tradițiilor creștine, Sfîntul Andrei este unul dintre cei doisprezece Apostoli, care a fost ales de însuși Mîntuitorul ca să predice Evanghelia.

 

În 19 raioane programul “Drumuri Bune pentru Moldova 2020” a fost finalizat integral

În 19 raioane lucrările de reabilitare din cadrul programului “Drumuri Bune pentru Moldova 2020” au fost finalizate integral. Potrivit drumarilor, lucrările de reparație și întreținere periodică din cadrul programului au fost finalizate integral în raioanele Anenii Noi, Fălești, Nisporeni, Orhei, Sîngerei, Basarabeasca, Dubăsari, Rezina, Ștefan Vodă, Strășeni, Șoldănești, Ocnița, Telenești, Călărași, Briceni, Căușeni, Rîșcani, Criuleni și Soroca.

 

Casa-muzeu ”A.P. Pușkin” din Chișinău va fi restaurată cu ajutorul Guvernului Federației Ruse

Casa-muzeu ”A.P. Pușkin” și sediul Teatrului dramatic de Stat pentru tineret „S Ulițî Roz” din orașul Chișinău vor fi restaurate cu ajutorul Guvernului Federației Ruse. Necesitatea inițierii negocierilor privind Acordul între Guvernul R. Moldova și Guvernul Federației Ruse a fost discutată de reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova, Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Ministerului Culturii al Federației Ruse și Agenției ”Rossotrudnicestvo”.

 

În 2021, satul Condrița va avea grădiniță

Satul Condrița din municipiul Chișinău va avea în premieră o instituție preșcolară. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a notat pe rețelele de socializare că împreună cu administrația satului Condrița s-a reușit identificarea și procurarea edificiului care va găzdui prima instituție preșcolară din această localitate. Pentru acest proiect, municipalitatea Chișinău a alocat 1 mln 200 mii de lei. Clădirea care a fost procurată va fi pregătită pentru a putea primi 40 de copii care vor fi repartizați în două grupe.

 

Ministerul Agriculturii a lansat o campanie de informare în domeniul funciar

Ministerul agriculturii a lansat o campanie de informare a autorităților locale cu privire la actele normative și politicile din domeniul funciar și îmbunătățiri funciare. Potrivit ministerului, în perioada 11-16 decembrie vor fi desfășurate mai multe seminare, în format online, ce au drept scop familiarizarea inginerilor cadastrali, a autorităților publice locale, a producătorilor agricoli, precum și a deținătorilor de terenuri agricole cu politicile statului și actele normative în domeniu.

 

Blocul nr. 2 din cadrul Clinicii din Vorniceni nu poate fi utilizat pentru tratarea bolnavilor

Utilizarea blocului curativ nr. 2 din cadrul Clinicii din Vorniceni a Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, nu este posibilă. Aceasta este concluzia prezentată de experții contractați de Ministerul sănătății. Potrivit datelor ministerului, experții au constatat că proiectul de rесоnstruсțiе а Blocului curativ nr. 2 din satul Vorniceni nu а fost verificat de Direcția vеrifiсаrе și expertizare а prоiесtеlоr de construcție și a fost elaborat fără expertiza tehnică a clădirii existente, cum prevedea caietul de sarcini.

 

Autoritățile au lansat o campanie națională de comunicare despre COVID-19

Grupul Național de Comunicare și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat campania de informare și responsabilizare „Fii în siguranță!” pentru prevenirea răspîndirii COVID-19. Campania a fost lansată în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de infecție cu COVID-19 și are drept scop informarea cetățenilor despre riscurile de infectare cu COVID-19, și, în același timp, educarea unui spirit de solidaritate cu cei care, în fiecare zi luptă în linia întîi pentru viața fiecărui pacient.

 

Situația pandemică în municipiul Chișinău rămîne tensionată

Șeful Direcției generale sănătate și asistență socială a Primăriei municipiului Chișinău, Tatiana Bucearschi, a declarat astăzi, la ședința on-line a serviciilor municipale, că situația din spitalele capitalei rămîne tensionată. Astfel, din numărul total de 1172 de locuri în spital, sînt internați 1033 de bolnavi de COVID-19. Bucearschi a menționat că 59 de bolnavi sînt în stare foarte gravă, 312 în stare gravă, iar 622 de pacienți sînt în stare medie. În același timp, oficialul a precizat că 1504 lucrători ai sistemului de sănătate municipal s-au infectat cu COVID-19.