REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (10februarie 2020)

Vameșii au contracarat o tentativă de contrabandă

Angajații postului vamal Leușeni au depistat peste 192 000 de țigarete cu timbre de acciz ale Belarusului, tăinuite într-un autovehicul cu numere de înmatriculare din Ungaria, la volanul căruia se afla un cetățean al Ucrainei. În baza analizei de risc, vameșii au redirecționat microbuzul de model Mercedes-Benz Sprinter spre scanare. Ulterior a fost luată decizia demontării spațiilor special amenajate ale autovehiculului, din care au fost extrase 192 200 de țigarete ”GOLD NZ”, marcate cu timbre de acciz ale R. Belarus.

 

Săptămîna începe cu cer variabil şi ploi în partea de nord a republicii

Vremea se va încălzi în această săptămîna. La nord se vor înregistra minime de -7 grade noaptea. Ziua temperaturile vor crește pînă la +9 grade Celsius. Luni, marți și miercuri ar putea să plouă. Cei de la centru se vor bucura de razele soarelui și cel mult +10 grade ziua. În perioada nocturnă indicele termic nu va coborî mai jos de -6 grade Celsius, iar marți și miercuri se prevăd precipitații sub formă de ploaie. La sud minimele vor ajunge pînă la -5 grade Celsius pe timp de noapte. Ziua mercurul din termometre va urca pînă la +11 grade. Pentru marți sînt prognozate ploi.

 

Premierul Ion Chicu a examinat problema alimentării cu apă a localităților din lunca Prutului

Prim-ministrul Ion Chicu a mers duminică, 9 februarie, în satul Obileni, raionul Hîncești, unde împreună cu autoritățile publice locale și ministerele de resort a examinat problema alimentării cu apă a localităților din lunca Prutului. Antreprenorul responsabil de construcția apeductului a informat despre starea actuală a lucrurilor, capacitatea bazei de pompare a apei, graficul și mersul lucrărilor. Acesta a dat asigurări că în luna mai stația de captare a apei va fi funcțională. Costurile pentru construcția conductei magistralei și a rețelelor intravilane se pot ridica la 40 milioane de lei. În proiect, la această etapă, sînt incluse 11 localități, ceea ce ar însemna utilizarea unei capacitați de doar 30% a bazei de pompare a apei.

 

La Comrat a fost elaborată o hartă digitală a solurilor din regiune

Specialiştii Universităţii de Stat din Comrat (USC) au elaborat şi prezentat la un seminar ştiinţifico-practic o hartă electronică a solurilor din UTA Gagauz-Yeri. Asupra hărţii s-a lucrat timp de un an, în cadrul unui proiect pentru utilizarea tehnologiilor geospaţiale în agricultură. Cîmpurile au fost investigate cu ajutorul dronelor, fiind studiate terenuri cu o suprafaţă de circa o sută de hectare. „Scopul proiectului constă în dezvoltarea metodelor inovatoare în sectorul agrar, care vor spori productivitatea în domeniu”, a explicat Svetlana Curacsina, şefa Catedrei de economie de la Universitatea din Comrat.

 

Leul moldovenesc se va devaloriza

Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 10 februarie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,4741 lei pentru un dolar (+4,43 bani) și 19,1386 lei pentru un euro (-3,42 bani), în timp ce în perioada 7-9 februarie acesta a fost egal cu 17,4298 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,1728 lei pentru un euro.Rata oficială de schimb valutar pentru alte monede, pentru 10 februarie, constituie: 0,7109 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0189 lei pentru 1 leu românesc și 0,2735 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Un proaspăt șofer a răsturnat un Mercedes cu șapte copii

Un copil a murit, după ce automobilul în care se afla împreună cu alți șase copii și trei adulți, s-a răsturnat într-o curbă. Accidentul a avut loc duminică-seara, în jurul orei 20:00, pe traseul Chișinău-Bender, în apropiere de localitatea Calfa, din Anenii Noi. În accident a fost implicat un automobil de marca Mercedes, la volanul căruia se afla un șofer în vîrstă de 20 de ani. Oamenii legii au stabilit că în automobil se aflau încă doi adulți și șapte copii, cînd într-o curbă, din cauza vitezei excesive, șoferul a pierdut controlul volanului, iar mașina a derapat de pe traseu și s-a răsturnat într-o rîpă. În urma impactului, o fetiță în vîrstă de 10 luni, a decedat la spital.

 

Un nou focar de pestă porcină, depistat la un mistreți în apropierea s. Taxobeni din raionul Fălești

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a anunţat că în prima săptămînă din februarie, pe teritoriul R. Moldova a fost înregistrate 2 cazuri noi de rabie și 1 focar de pestă porcină africană, inclusiv un caz pozitiv înregistrat la un mistreț în apropierea satului Taxobeni din raionul Fălești. Potrivit ANSA, în perioada de referinţă, a fost depistat un nou focar de pesta porcină africană la mistreți descoperit pe teritoriul unei fîșii forestiere din apropierea satului Taxobeni. Anterior, Vitalie Carauş, șeful Secției sănătatea și bunăstarea animalelor din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, declara că zona se va afla în carantină pentru o perioadă de un an.