PROIECT TRANSFRONTALIER PENTRU DEZVOLTAREA TURISMULUI VERDE

Turismul verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre va fi dezvoltat și promovat în cadrul unui proiect transfrontalier. Proiectul „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; municipiul Reni, Ucraina și județul Galați, România)”este implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” în perioada decembrie 2020 – iunie 2023. Obiectivele țin de dezvoltarea și promovarea turismului transfrontalier verde pentru obținerea de beneficii socio-economice reciproce de către comunitățile din bazinul Mării Negre pe sectorul dunărean Galați-Cahul-Reni.

Directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Liubomir Chiriac, manager de proiect, a declarat că scopurile și obiective propuse în cadrul proiectului sînt realiste. „Ne dorim ca în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre să avem activități economice ale operatorilor de turism și mulți turiști”, precizează Liubomir Chiriac, citat într-un comunicat de presă IDIS.

Activitățile proiectului sînt axate pe dezvoltarea politicilor, crearea și consolidarea unui cluster turistic transfrontalier între Cahul, Reni și Galați, care ar stimula dezvoltarea turismului verde la frontieră, ar crește calitatea serviciilor turistice, a numărului de turiști în regiune și ar îmbunătăți calitatea vieții comunităților din regiune.

Vicepreședintele raionului Cahul, Valentina Șevcenco, a remarcat că proiectul va contribui la îmbunătățirea potențialului turistic al raionului. „Locurile turistice din Cahul au o valoare inestimabilă și este strict necesar să fie valorificate și promovate”, a spus aceasta.

În cadrul proiectului, va fi creat un ghid privind turismul transfrontalier, accentul fiind pus pe turismul ecologic; o hartă cu trei rute turistice transfrontaliere; o broșură informativă pentru turiști, dar și un program comun pentru dezvoltarea turismului transfrontalier în raionul Cahul, raionul Reni și județul Galați.

Coordonatorul proiectului, Ana Znaceni, a menționat că în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre există un potențial turistic considerabil care poate fi valorificat, în special turismul ecologic. Nivelul de dezvoltare al infrastructurii turistice este redus, dar are potențial de creștere, iar proiectul reprezintă o oportunitate de a stimula și spori cooperarea dintre autorități, prestatorii de servicii turistice și comunitățile locale din cele trei regiuni pentru a dezvolta și promova turismul transfrontalier.

Proiectul transfrontalier este implementat de către IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Consiliul raional Cahul (Moldova), Comitetul Executiv al Consiliului Local al or. Reni (Ucraina) și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (România). Este parte a Programului Operațional Comun „Bazinul Mării Negre 2014-2020” și este cofinanțat de către Uniunea Europeană.

Sursa: IPN