OAMENII LEGII AU DESTRUCTURAT O GRUPARE SPECIALIZATA IN CONTRABANDA CU SUBSTANTE RADIOACTIVE

O grupare criminală organizată transnațională, specializată în contrabandă cu substanțe radioactive și toxice, a fost destructurată de oamenii legii. În acest caz, au fost reținute trei persoane și ridicate spre expertizare 860 grame de presupusă substanță radioactivă, în valoare de 3 mln de euro.

Cele trei persoane sînt cetățeni străini și au fost reținute pe teritoriul Austriei pentru păstrare, transportare și comercializare a substanțelor toxice și radioactive, care urmau să tranziteze inclusiv teritoriul Republicii Moldova.

Acestea au fost reținute în flagrant, în timp ce urmau să comercializeze către doi investigatori sub acoperire din R. Moldova un container militar cu substanță radioactivă în cantitate de 860 de grame, presupusă în prealabil a fi uraniu îmbogățit 235, la prețul de 3.000.000 euro.

Substanța radioactivă a fost ridicată pentru expertizare de către autoritățile Austriei. Persoanele reținute, doi bărbați și o femeie, se află în custodia autorităților austriece. Doi dintre bănuiți au antecedente penale, iar unul a fost condamnat pentru fapte similare.

Potrivit Codului penal al Republicii Moldova, pentru astfel de infracțiuni pot fi aplicate pedepse cu închisoarea de pînă la 10 ani.