MOLDOVA NU APLICA MODELUL DE VACCINARE CU SERURI DIFERITE LA PRIMA SI A DOUA DOZA

Deși în unele state vaccinarea cu seruri diferite la prima și a doua doză s-au dovedit a fi mai eficiente decît imunizarea cu același ser, în Republica Moldova așa model de vaccinare nu se aplică, întrucît nu există o recomandare a Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat astăzi Angela Paraschiv, medic-epidemiolog, în cadrul unei conferințe de presă.

Epidemiologul a adus exemplul Danemarcei, țară în care unele persoane s-au vaccinat cu prima doză AstraZeneca, iar cu a doua – Pfizer, iar eficiența s-a dovedit a fi de șase ori mai mare, în comparație cu vaccinarea cu același ser.

Angela Paraschiv a amintit că în Republica Moldova a fost confirmată prezența variantei Delta a noului coronavirus. „Varianta Delta este cu mult mai contagioasă față de variantele inițiale și se caracterizează prin transmitere rapidă și dezvoltarea unor forme clinice grave, inclusiv dezvoltarea într-o perioadă foarte scurtă de timp a pneumoniei. Un studiu recent în China a demonstrat că perioada de incubație a variantei Delta este de 3-4 zile, în comparație cu 6-7 zile, pentru variantele inițiale ale noului coronavirus. Totodată, încărcătura virală la o persoană infectată cu varianta Delta este de 1200 de ori mai mare, comparativ cu celelalte variante. Astfel, această nouă variantă este capabilă să se reproducă mult mai repede și este mult mai agresivă și mult mai infecțiioasă, comparativ cu variantele inițiale”, a subliniat epidemiologul.

Un alt studiu din Canada a analizat datele a peste 200 de mii de cazuri de COVID-19 și a demonstrat o creștere a virulenței variantei Delta. „Respectiv, riscul de spitalizare a persoanelor infectate cu varianta Delta a sporit cu 120%, spitalizarea sau admiterea în secțiile de terapie intensivă a crescut cu 287 %, iar numărul deceselor, asociate cu varianta Delta a crescut cu 137 %, comparativ cu variantele inițiale ale noului coronavirus”, a notat medical-epidemiolog.

Angela Paraschiv a îndemnat oamenii să se vaccineze, dar și să respecte în continuare măsurile de profilaxie, cum ar fi purtarea măștii, respectarea distanței sociale, spălarea și dezinfectarea mîinlor. În cele 535 de centre de vaccinare anti-COVID din Republica Moldova sînt disponibile mai multe tipuri de vaccin – Pfizer, AstraZeneca, Sinovac, Sinopharm, Johnson&Johnson, a specificat Angela Paraschiv.

Sursa: IPN