MAI MULTE RESTRICTII IMPUSE DIN CAUZA COVID-19 AU FOST ANULATE

Unele restricții impuse de autorități pentru a limita răspîndirea noului tip de coronavirus au fost anulate. Astfel, după mai multe săptămîni în care oamenii au fost nevoiți să stea în case, de luni, 27 aprilie, aceștia au din nou posibilitatea de a merge la o plimbare în parc. Doritorii de a face o promenadă însă vor trebui să respecte distanța socială și să nu fie în grupuri mai mari de trei persoane.

Restricția a fost anulată de Comisia pentru Situații Excepționale. Prim-ministrul Ion Chicu a declarat că decizia a fost luată după ce a fost analizată situaţia epidemiologică din ţară din ultima perioadă.

Tot de la începutul acestei săptămîni, și-au reluat activitatea și magazinele nealimentare, cu excepția celor din piețe și a celor amplasate în centre comerciale sau Mall-uri. Chiar și așa, agenții economici sînt obligați să respecte normele pentru reducerea răspîndirii infecției de COVID-19.

„Revenirea graduală la activitățile economice, care au fost suspendate odată cu instituirea Stării de Urgență este importantă atît pentru agenții economici, cît și pentru consumatori. Totodată, redeschiderea magazinelor în această perioadă implică și mai multă responsabilitate din partea antreprenorilor pentru protecția angajaților, dar și a cumpărătorilor. Trebuie să ne asigurăm că aceștia întreprind toate măsurile recomandate pentru a nu permite răspîndirea infecției cu coronavirus”, susține ministrul Economiei Sergiu Railean.

Și Agenția Servicii Publice a reluat prestarea unor servicii publice, cum ar fi înregistrarea nașterii și a căsătoriei, înmatricularea vehiculelor și documentarea conducătorilor auto.

Chiar dacă unele restricții sînt anulate treptat, autoritățile au decis ca bugetarii să stea acasă şi în săptămîna curentă, adică pînă la 4 mai. Ca şi pînă în prezent, se vor afla în vacanţă forţată toate structurile bugetare, cu excepţia celor din domeniile medical, al sănătăţii publice, apărării, menţinerii ordinii publice şi securităţii. „Vor ieşi la muncă angajaţii Agenţiei Servicii Publice, Caselor Naţionale pentru Asistenţă Socială şi Asigurare în Medicină, Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi altele. Restul bugetarilor s-ar putea să-şi reia activitatea începînd cu 4 mai, dacă desigur va permite situaţia epidemiologică”, a declarat Prim-ministrul Ion Chicu.

Starea de urgență, instituită în Republica Moldova în perioada 17 martie – 15 mai, a venit cu mai multe măsuri restrictive pentru mediul de afaceri, precum şi pentru activitatea instituţiilor publice. Pînă în prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 3400 de cazuri de COVID-19.