FIŢI PREGĂTIŢI!
Yuanul chinez ar putea deveni principala valută din lume
Yuanul ar putea pune capăt dominaţiei dolarului SUA în sistemul monetar internaţional într-o bună zi, a declarat Yves Mersch, membru al comitetului executiv al Băncii Centrale Europene, transmite Bloomberg
„Devenind o monedă importantă pentru tranzacţionare şi efectuare de plăţi, yuanul face acum primii paşi spre consacrarea sa ca o monedă internaţională de investiţii. Datorită mărimii economiei chineze şi a importanţei ei în comerţul internaţional şi, în mod potenţial, în finanţe, yuanul ar putea, în cele din urmă, să pună sub semnul întrebării dominaţia dolarului în sistemul monetar internaţional”, a afirmat, la Luxemburg, oficialul BCE.
China are ca obiectiv sporirea importanţei monedei sale în comerţul mondial şi în investiţii, după ce statul a relaxat controlul asupra cursului de schimb şi a costurilor de finanţare în a doua economie mondială. „Introducerea tranzacţionării directe între euro şi yuan la bursa de la Shanghai va aduce beneficii atît zonei euro, cît şi Chinei”, a afirmat Yves Mersch. El a avertizat că internaţionalizarea monedei chineze ar putea avea efecte asupra stabilităţii financiare globale şi a adăugat că „autorităţile şi investitorii trebuie să fie pregătiţi pentru o lume în care yuanul va juca un rol mult mai important”.
De altfel, o asemenea perspectivă este confirmată şi de rezultatele unui sondaj realizat de organizaţiile de consulting State Street şi Economist Intelligence Unit în mediul investitorilor internaţionali, comunică CNBS. Pe parcursul realizării acestei cercetări sociologice au fost chestionaţi 200 de investitori instituţionali, dintre care 100 îşi desfăşoară activitatea în China, iar 100 dincolo de hotarele ei. Mai bine de jumătate din cei 200 de investitori, adică 53 procente, crede că yanul chinez ar putea să detroneze dolarul american şi devină principala valută din lume. Şi mai optimişti se arată investitorii chinezi, 62 procente din ei cred în această perspectivă.
Yuanul a depăşit euro în 2013, devenind a doua cea mai utilizată monedă în finanţarea comerţului mondial, după dolar, conform unui raport publicat în decembrie de Society Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift). În octombrie 2013, yuanul a avut o cotă de 8,66 procente din scrisorile de credit şi colectare în comerţul mondial, faţă de 6,64 procente în cazul euro, după ce, în ianuarie 2012, procentul era de 1,89 la sută pentru yuan şi de 7,87 procente pentru euro, a anunţat Swift, serviciul de transfer de date bancare cu sediul în Belgia.
Principalii utilizatori ai yuanului în finanţarea comerţului au fost China, Hong Kong, Singapore, Germania şi Australia. „Este adevărat că exportatorii utilizează mai mult yuanul, pentru a spori atractivitatea şi competitivitatea bunurilor sau serviciilor vîndute Chinei', a declarat Cynthia Wong, de la Societe Generale.
Adjunctul guvernatorului Băncii Populare a Chinei, Yi Gang, a afirmat recent că nu mai este în interesul Beijingului continuarea extinderii rezervelor valutare, cele mai mari din lume. La 30 septembrie, China avea rezerve valutare de 3.660 de miliarde de dolari SUA. Valoarea depozitelor în yuani în Hong Kong, cel mai important centru de tranzacţionare a yuanului din lume din afara Chinei, a crescut în octombrie la nivelul record de 728 de miliarde de yuani (128 de miliarde de dolari SUA). Este cel mai semnificativ avans din aprilie 2011.
Odată cu creşterea puterii economice a Chinei se întăreşte şi poziţia yanului în lume. Mai mult ca atît, spun experţii internaţionali, după decenii în şir de dominare a „lumii verzi”, cu dolarul american drept valută principală pe glob, acum se vorbeşte în mod serios de venirea „lumii roşii”, în care statutul de lider va reveni yanului. Anul trecut, guvernul chinez a înfiinţat zona economică liberă Shanghai, care va servi drept un poligon pentru reformele financiare din ţară, incluzînd şi convertirea deplină a yanului.
Vlad LOGHIN