Şocant: sărăcia cuprinde Europa

Populaţia ţărilor UE trăieşte din pomeni

Criza din Europa a sporit sărăcia şi decăderea socială într-o aşa măsură încît Crucea Roşie Internaţională a fost nevoită să distribuie anul trecut cele mai mari cantităţi de hrană de la sfîrşitul cel de-al doilea război mondial încoace, relatează Economică.net. Potrivit acestei surse, două dintre publicaţiile cu cea mai mare influenţă asupra opiniei publice din Germania, "Spiegel Online" şi "Zeit Online" au publicat această ştire, citînd un raport întocmit de Crucea Roşie în luna ianuarie. Drept confirmare servesc şi declaraţiile în acest sens făcute de directorul general al Comisiei Internaţionale a Crucii Roşii, Yves Daccord, la New Delhi, aflat în vizită.

Din acest raport reiese că sărăcia a luat asemenea proporţii încît două treimi din organizaţiile naţionale ale Crucii Roşii din Europa au fost nevoite să distribuie alimente către cetăţenii ţărilor lor. În Spania, de exemplu, în 2012 organizaţia de acolo a Crucii Roşii nu a cerut donaţii pentru a trimite ajutor în alte ţări aflate în mare nevoie, cum se întîmpla în trecut, ci pentru a sprijini 3 milioane de spanioli disperaţi. Organizaţia a distribuit în 2012 peste 33 de milioane de kilograme de alimente şi a sprijinit peste 20.000 de oameni pentru a-şi acoperi nevoile lor fundamentale, cum ar fi apă, curent electric şi adăpost. În România, unde 3 milioane de oameni se află în stare de sărăcie absolută, a fost nevoie să se distribuie 50.000 de tone de alimente către 81.000 de familii.

Raportul Crucii Roşii arată că pînă şi regiunea relativ bogată a nordului Italiei se confruntă cu niveluri nemaiîntîlnite de sărăcie. Chiar şi cetăţenii care aparţineau aşa-numitei clase de mijloc ajung să rămînă fără adăpost, deoarece nu-şi pot acoperi obligaţiile de bază, după cum precizează sucursala Crucii Roşii de la Milano.

 Nu se ştie cîtă lume din Grecia, cea mai grav afectată ţară din UE, beneficiază de milostenii, deoarece  în privinţa acesteia nu există date cu privire la distribuirea de alimente. Însă, situaţia acolo este oricum jalnică, precizează "Spiegel Online", deoarece economia s-a prăbuşit în 2012 cu 6,4 procente. După cum a anunţat marţi Serviciul Elen de Statistică, recesiunea de 5,7 procente din ultimul trimestru a fost oarecum mai mică decît se preconiza. Autoritatea de statistică nu a comunicat însă cînd s-ar putea conta din nou pe o dezvoltare economică. În urmă cu două săptămîni, Banca Greciei a prevăzut o continuare a contracţiei PIB-ului şi anul acesta cu 4,5 procente, iar o uşoară dezvoltare ar trebui aşteptată abia din 2014. Economia elenă a suferit o contracţie totală de 20,1 procente din 2008 încoace.

 Material redactat de Vlad LOGHIN