Am ratat Vilniusul!?

Ne-am luat nădejdea de la UE?

Oare chiar am ratat şi a doua şansă de-a intra cu demnitate prin porţile Uniunii Europene? Însuşi Preşedintele ţării susţine în mod clar că Acordul de asociere dintre Republica Moldova şi UE nu va fi semnat pînă la sfîrşitul acestui an, după cum se vorbea ceva mai înainte, dar ne încurajează că la anul viitorul acest eveniment va avea loc neapărat. Deci, iarăşi sîntem trataţi cu făgăduieli.

După care a urmat o declaraţie şocantă a lui Ştefan Fule, comisarul european pentru extindere, care ne-a luat graiul. Cică, vom circula liber prin Uniunea Europeană doar atunci cînd vom rezolva problema Transnistriei. Aceasta ar însemna că ne vom integra în comunitatea statelor europene atunci cînd ne vom vedea ceafa. Pentru că recuperarea malului stîng al Nistrului se va produce doar atunci cînd va dori Rusia, transnistrenii şi partidele politice de la Chişinău, iar Rusia nici în ruptul capului nu vrea să audă de integrarea RM în spaţiul UE. Deci, ajungem la opinia unor experţi ruşi, pe care am dat-o într-unul dintre articolele de săptămîna trecută, precum că ţara noastră niciodată nu va face parte din Uniunea Europeană. Dar nu de aceea că aceasta este voinţa demnitarilor UE şi a conducătorilor statelor membre, ci pentru că aşa este voinţa Rusiei.

E drept că degrabă, după ce a fost făcută publică declaraţia surprinzătoare a lui Fule, a urmat o precizare, precum că afirmaţia demnitarului european n-a fost tradusă corect. Dar, oricum, incertitudinea privind şansele integrării europene nu a dispărut. Şi, în afară de reprezentanţii UE nu are cine să elimine această stare de nesiguranţă. Bunăoară, Dirk Schuebel, şeful delegaţiei Uniunii Europene, a declarat în ultimele zile ale săptămînii trecute că el, personal, împărtăşeşte abordarea înţeleaptă a prim-ministrului în exerciţiu Vlad Filat, al cărei sens este că semnarea Acordului de asociere nu reprezintă o „finalitate în sine”.

Desigur, acest lucru ar reprezenta un pas important, dar, în primul rînd, trebuie încheiate negocierile, care ar putea finalizate, în opinia ambasadorului UE la Chişinău, chiar în săptămînile în curs, pentru ca, ulterior să nu se mai revină la ele. Urmează să fie tranşate toate detaliile tehnice, după care se va purcede la traducerea finală în engleză şi în toate limbile statelor membre ale UE, cam 25 de versiuni, după care va interveni expertiza juridică, proceduri care va cere mult timp. Noi nu credem că traducerea unor texte este o problemă în secolul XXI. Aşa ceva se traduce cît ai zice UE! Cu toate acestea nu este exclus, avertizează Dirk Schuebel, că pînă la summit-ul din toamnă de la Vilnius să nu se reuşească a executa acest volum enorm de lucrări de ordin tehnic.

Chiar dacă acordul de asociere nu va semnat pînă la finele acestui an, şeful delegaţiei UE în RM ne linişteşte şi ne încurajează totodată, deoarece, subliniază acesta, nici o ţară de pe continent nu a reuşit pînă acum să negocieze într-un ritm atît de rapid un atare document cu UE, precum a făcut-o RM. După Schuebel, finalizarea negocierilor cu Uniunea Europeană în următoarele săptămîni deja trebuie privită ca un mare succes al Republicii Moldova. Cît priveşte poziţia comunităţii europene pe care o reprezintă în ţara noastră, acesta a promis că UE va face tot posibilul ca acordul de asociere să fie semnat şi să intre în vigoare cît mai repede.

Oricum, funcţionarul european a precizat că există toate premisele, „ingredientele” unui summit de succes de la Vilnius pentru RM. Acest notă de optimism a lui Schuebel vizează, de asemenea, şi rezultatele dialogului privind regimul liber de vize. Deşi mai este mult de lucru în acest sens, ne asigură demnitarul european, nu există nici un obstacol care nu ar putea fi înlăturat în procesul de negocieri pe acest subiect şi, în cazul în care Guvernul RM va dezvolta actualul ritm al reformelor, de modificare a legislaţiei, obiectivul respectiv, regimul liber de vize, de altfel ca şi Acordul privind zona de liber schimb, aprofundat şi cuprinzător poate fi cucerit.

În timp ce în ţara noastră tot mai multă lume se arată sceptică în ce priveşte şansele RM de a se integra în UE, Dirk Schubel se manifestă ca un optimist încrezător, romantic. El nici nu vrea să audă de un posibil eşec, pentru că, chiar dacă acordul de asociere nu va semnat la Vilnius, acest document trebuie privit ca un mare succes al ţării noastre şi ne-a asigurat că UE nu leagă semnarea lui de evoluţia negocierilor privind regimul liber de vize, dorind să evidenţieze astfel faptul că intrarea lui în vigoare nu va depinde de finalizarea tratativelor pe marginea celuilalt. Mai mult ca atît, diplomatul european a precizat că atunci cînd au fost începute negocierile privind regimul liber de vize experţii UE nici nu erau siguri că se va ajunge la o decizie favorabilă RM, pe cînd acum este clar pentru dumnealui că moldovenii vor călători liber prin spaţiul UE. Există doar o necunoscută: cînd se va întîmpla acest lucru. El crede, totuşi, că într-un viitor nu prea îndepărtat.

În opinia lui Dirk Schuebel, pentru ca să semneze acordul privind regimul liber de vize cu RM, Uniunea Europeană trebuie să fie sigură că frontiera ei de la Est va fi protejată în mod sigur. În condiţiile în care, astăzi, RM se confruntă cu conflictul transnistrean, un asemenea lucru este dificil de realizat, subliniază şeful delegaţiei UE în ţara noastră. Totuşi, el nu exclude o soluţie şi în privinţa Transnistriei. Aşa că nu ne lasă să cădem cu totul în hăul disperării. UE are de gînd să mobilizeze Ucraina pentru a pune capăt acestui diferend.

Dacă e să ne luăm după declaraţiile acestui funcţionar european, reiese, totuşi, că riscurile care pot conduce la tărăgănarea aderării RM la UE, nu vin dinspre Bruxelles, Moscova sau din alte centre ale puterii din lume, ci chiar de la Chişinău. Doar stabilitatea politică în ţară, un guvern funcţionabil, care să realizeze reforme pot face posibilă semnarea acordului de asociere cu UE, condiţionează reprezentantul UE.

Vlad LOGHIN

01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:04
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39