DUPĂ OLIMPIADA DE LA SOCI PUTIN SE APUCĂ DE MOLDOVA
Ce trebuie să facă UE ca populaţia RM să susţină Acordul de asociere
Sugestiile unui expert american
Judy Dempsey de la Carnegie Endowment for International Peace, organizaţie privată nonprofit care se dedică avansării cooperării între popoare şi promovarea angajamentului internaţional activ de către SUA, susţine că Moscova nu va renunţa la planurile ei de a împiedica Republica Moldova să semneze Acordul de asociere cu Uninea Europeană. Toată lumea este avertizată că de îndată ce se va încheia Olimpiada de iarnă de la Soci, Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse, se va apuca de Republica Moldova. Acesta îşi va concentra toate eforturile şi capacitatea pe zădărnicirea integrării europene a ţării noastre.
Principala pîrghie de presiune asupra Moldovei, spune reprezentantul acestei organizaţii, vor fi resursele energetice, întrucît ţara este dependentă sută la sută de gazele ruseşti. Judy Dempsey aminteşte că în prezent se construieşte gazoductul Iaşi-Ungheni, însă acesta va intra în funcţiune nu mai devreme de 2020. Aşa că, cel puţin pînă atunci, Republica Moldova trebuie să reziste.
Ce ar trebui să întreprindă Uniunea Europeană pentru ca semnarea Acordului de Asociere să se bucure de o susţinere largă din partea populaţiei ţării? În primul rind, insistă reprezentantul Carnegie Endowment for International Peace, acest tratat trebuie semnat cît mai devreme, chiar dacă unele state ale UE ar avea ceva împotrivă. Desigur, Republica Moldova mai are de aplicat multe legi europene, dar, avertizează Judy Dempsey, să nu uităm că probleme de genul acesta au şi Bulgaria, România, care de 7 ani sînt membre ale Uniunii Europene.
Bruxellesul trebuie să pornească o campanie publică pentru a explica avantajele relaţiilor strînse cu UE, pledează expertul american. În perioada 2007-2013, Uniunea Europeană a alocat RM 526 milioane de euro, ceea ce pentru o ţară cu o populaţie de 3,5 milioane de locuitori înseamnă foarte mult. În acest context, consideră acesta, UE este în măsură să informeze moldovenii despre avantajele acestor investiţii.
Pentru moldoveni, îndeosebi pentru generaţia mai tînără, evidenţiază Judy Dempsey, cel mai important va fi posibilitatea de a călători nestingherit în orice ţară a Uniunii Europene. Desigur, nu mai puţin important este şi accesul lărgit la programul european de schimb studenţesc Erasmus, care poate să includă un număr cît mai mare de studenţi. Urmează să fie dezvoltate contactele dintre şcoli, universităţi. Desigur, nu este deloc uşor, dar face.
Reprezentantul Carnegie Endowment for International Peace crede că Uniunea Europeană trebuie să folosească mai insistent mijloacele de informare în masă, îndeosebi să plaseze interviuri cu tineri din ţări, foste state socialiste, astăzi membre UE, precum Polonia, republicile baltice, pentru a explica avantajele studiilor, locurilor de muncă, dreptului de a călători liber în spaţiul european.
De fapt, dreptul de a călători nestingherit în orice ţară a UE este în folosul oamenilor ce reprezintă toate generaţiile. Drept exemplificare poate servi cazul regiunii Kaliningrad, Rusia, care este vecină cu Polonia şi Lituania. După o perioadă îndelungată de negocieri dintre Polonia şi Rusia, locuitorii acestei regiuni, începînd cu 2012 se bucură de privilegiul de a călători fără vize în Polonia. Deşi, are o populaţie de doar 1 milion şi jumătate de oameni, anul trecut, s-au efectuat 6 milioane de vizite în Polonia. Unii merg după cumpărături, alţii vor să admire artiştii preferaţi, iar unii merg, pur şi simplu, în excursie. Este un mare succes, susţine Judy Dempsey.
Mai întîi de toate, subliniază expertul american, UE trebuie să ofere diplomaţilor săi aflaţi în RM mai multă libertate în ce priveşte comunicarea cu populaţia RM. Nu are rost, menţionează expertul american, să se facă exces de zel. Se cere mai multă răbdare, înţelegere în comunicarea cu mişcările şi formaţiunile politice proruseşti, antieuropene. Dar cel mai important, consideră reprezentantul Carnegie Endowment for International Peace, este ca UE, cît nu-i tîrziu, să facă tot posibilul pentru a mediatiza, populariza conţinutul Acordului de asociere a RM cu UE.
Vlad LOGHIN